Υπέρ της θέσπισης ενός «αντικειμενικού μηχανισμός αύξησης κατώτατου μισθού» και αντίθετη στην ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση, εμφανίζεται η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως σε αντίθεση με την ΓΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και την ΕΣΕΕ (έμποροι), οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων που έχει συναντήσει μέχρι τώρα, ενόψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου για την κύρωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς.
Η υπουργός Εργασίας δηλώνει πως αντιλαμβάνεται «την θέση αρχής» των κοινωνικών εταίρων, υπέρ της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης, ωστόσο όπως διευκρινίζει «στη χώρα μας υπάρχει δυσκολία στο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν εργαζόμενοι και εργοδότες».
Κατώτατος μισθός: Πρώτη συνάντηση Κεραμέως – ΓΣΕΕ – Αίτημα για ελεύθερες διαπραγματεύσεις
Ο κατώτατος μισθός και ο μαθηματικός τύπος
Αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους θεωρεί τον αυτόματο μηχανισμό ως καλύτερο σύστημα προσδιορισμού των κατώτατων αμοιβών η κυρία Κεραμέως υπογραμμίζει τα εξής:
Πρώτον, ο αυτόματος μηχανισμός στη βάση αντικειμενικών δεικτών της οικονομίας προσφέρει προβλεψιμότητα και για τους εργαζόμενους και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό αλλά και για τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων.
Δεύτερον, λαμβάνει υπόψιν αντικειμενικά στοιχεία της οικονομίας όπως η αύξηση τιμών και η παραγωγικότητα της οικονομίας.
Τρίτον, ο νομοθετικά προσδιοριζόμενος κατώτατος μισθός είναι η πολιτική που ακολουθούν 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και τέταρτον, οι κοινωνικοί εταίροι δεν εκπροσωπούν όλα τα στρώματα της κοινωνίας, όπως παραδείγματος χάριν, τους ανέργους, που επηρεάζονται από τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού.
Η υπουργός σημειώνει ότι η διαδικασία θα προβλέπει μόνο αύξηση – και όχι μείωση – του κατώτατου μισθού, ενώ σε περιπτώσεις ύφεσης προβλέπεται «το πάγωμά του».
Προανήγγειλε μάλιστα και νέο γύρο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου «να βρούμε τρόπους για να ενθαρρύνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο».
Οι κοινωνικοί εταίροι
Μέχρι ώρας η υπουργός Εργασίας έχει συναντήσει το προεδρείο της ΓΣΕΕ με τον πρόεδρος της οργάνωσης κ. Γ. Παναγόπουλο να δηλώνει μετά την συνάντηση ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό. Η Συνομοσπονδία επιμένει στην επαναφορά «του δίκαιου και δημοκρατικού αυτού συστήματος», το οποίο θα αποτελεί και κεντρικό αίτημα της 24ωρης γενικής απεργίας στις 20 Νοεμβρίου.
Ακολούθησε η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) η οποία επανέλαβε το πάγιο αίτημα της οργάνωσης για επαναφορά των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των κατώτατων αμοιβών με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ανάλογη θέση διατυπώνει και η ΕΣΕΕ η οποία τάσσεται υπέρ της υπογραφής σύμβασης.
Αναμένονται οι συναντήσεις της υπουργού με τον ΣΕΒ, τον ΣΒΕ και τον ΣΕΤΕ, οργανώσεις που διατυπώνουν θέσεις πιο κοντά την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.
Latest News
Μειωμένος ΕΝΦΙΑ έως 20% για κατοικίες - Δικαιούχοι και διαδικασία χορήγησης
Τα τέσσερα βήματα για τη διαδικασία χορήγησης της μείωσης ΕΝΦΙΑ - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, ποιες είναι οι νέες προϋποθέσεις
Μέχρι 21 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες
To πρόγραμμα της ΔΥΠΑ εξασφαλίζει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ανέργους 30-59 ετών, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες
Κρατικά φέσια 3,3 δισ. πνίγουν την αγορά - Σε ποιους χρωστάει το Δημόσιο
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις οφειλές του δημοσίου
Πόσο απέχει ο μέσος μισθός σήμερα από τα 1.500 ευρώ [γραφήματα]
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο μέσος μισθός – Η σύγκριση με την Ευρώπη
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025