Υπέρ της θέσπισης ενός «αντικειμενικού μηχανισμός αύξησης κατώτατου μισθού» και αντίθετη στην ελεύθερη συλλογική διαπραγμάτευση, εμφανίζεται η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως σε αντίθεση με την ΓΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και την ΕΣΕΕ (έμποροι), οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων που έχει συναντήσει μέχρι τώρα, ενόψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου για την κύρωση της κοινοτικής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς.

Η υπουργός Εργασίας δηλώνει πως αντιλαμβάνεται «την θέση αρχής» των κοινωνικών εταίρων, υπέρ της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης, ωστόσο όπως διευκρινίζει «στη χώρα μας υπάρχει δυσκολία στο να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν εργαζόμενοι και εργοδότες».

Κατώτατος μισθός: Πρώτη συνάντηση Κεραμέως – ΓΣΕΕ – Αίτημα για ελεύθερες διαπραγματεύσεις

Ο κατώτατος μισθός και ο μαθηματικός τύπος

Αναπτύσσοντας τους λόγους για τους οποίους θεωρεί τον αυτόματο μηχανισμό ως καλύτερο σύστημα προσδιορισμού των κατώτατων αμοιβών η κυρία Κεραμέως υπογραμμίζει τα εξής:

Πρώτον, ο αυτόματος μηχανισμός στη βάση αντικειμενικών δεικτών της οικονομίας προσφέρει προβλεψιμότητα και για τους εργαζόμενους και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό αλλά και για τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων.

Δεύτερον, λαμβάνει υπόψιν αντικειμενικά στοιχεία της οικονομίας όπως η αύξηση τιμών και η παραγωγικότητα της οικονομίας.

Τρίτον, ο νομοθετικά προσδιοριζόμενος κατώτατος μισθός είναι η πολιτική που ακολουθούν 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και τέταρτον, οι κοινωνικοί εταίροι δεν εκπροσωπούν όλα τα στρώματα της κοινωνίας, όπως παραδείγματος χάριν, τους ανέργους, που επηρεάζονται από τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού.

Η υπουργός σημειώνει ότι η διαδικασία θα προβλέπει μόνο αύξηση – και όχι μείωση – του κατώτατου μισθού, ενώ σε περιπτώσεις ύφεσης προβλέπεται «το πάγωμά του».

Προανήγγειλε μάλιστα και νέο γύρο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου «να βρούμε τρόπους για να ενθαρρύνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο».

Οι κοινωνικοί εταίροι

Μέχρι ώρας η υπουργός Εργασίας έχει συναντήσει το προεδρείο της ΓΣΕΕ με τον πρόεδρος της οργάνωσης κ. Γ. Παναγόπουλο να δηλώνει μετά την συνάντηση ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό. Η Συνομοσπονδία επιμένει στην επαναφορά «του δίκαιου και δημοκρατικού αυτού συστήματος», το οποίο θα αποτελεί και κεντρικό αίτημα της 24ωρης γενικής απεργίας στις 20 Νοεμβρίου.

Ακολούθησε η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) η οποία επανέλαβε το πάγιο αίτημα της οργάνωσης για επαναφορά των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των κατώτατων αμοιβών με την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ανάλογη θέση διατυπώνει και η ΕΣΕΕ η οποία τάσσεται υπέρ της υπογραφής σύμβασης.

Αναμένονται οι συναντήσεις της υπουργού με τον ΣΕΒ,  τον ΣΒΕ και τον ΣΕΤΕ, οργανώσεις που διατυπώνουν θέσεις πιο κοντά την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Διεθνούς Φόρουμ Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ στην Αθήνα
Tax |

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 17ου Διεθνούς Φόρουμ Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ στην Αθήνα

Ο Πρόεδρος του FTA, Επίτροπος Bob Hamilton, αναφερόμενος στο αντικείμενο του φετινού συνεδρίου, τόνισε πώς τα νέα τεχνολογικά εργαλεία και η ψηφιοποίηση της οικονομίας προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για τη μείωση του φορολογικού κενού