Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τα νέα προγράμματα της Attica Bank με το επιτόκιο που φτάνει το 3%, από τις 10.000 ευρώ μάλιστα. Εκπληκτικό, αν το συγκρίνεις με τα προγράμματα των άλλων τραπεζών. Και κυρίως τι επιτόκιο δίνουν στις καταθέσεις.
Όμως υπάρχουν και τα «ψιλά γράμματα». Αυτά που θα κάνουν τη διαφορά.
Εν ολίγοις, η Attica Bank, δίνει αυτό το επιτόκιο για κεφάλαια, για χρήματα δηλαδή της προθεσμιακής, που είναι «φρέσκα».
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό ε; Θα δούμε πολλές μετατοπίσεις… καταθέσεων.
Προμήθειες
Βέβαια, οι 4 συστημικές δείχνουν να μην καταλαβαίνουν και πολλά περί ανταγωνισμού.
Οι κινήσεις τους είναι μικρές… και όχι για όλες.
Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει ότι ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης όπου βρεθεί και όπου σταθεί μιλάει για τις προμήθειες των τραπεζών.
Αλλά πετάει και τις… σπόντες του. Διότι 3 από τις 4 έχουν μειώσει τις προμήθειες στις συναλλαγές.
Δεν μας λέει ποια είναι η τέταρτη όμως…
Υψηλές οι προσδοκίες
Για να μείνω όμως στο θέμα των τραπεζών, υπάρχει μια φήμη στην αγορά ότι τα μερίσματα και τα μπόνους που επέτρεψαν οι αρχές στις τράπεζες για τη χρήση του 2023, δύσκολα θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο και το 2024.
Υπάρχει θα έλεγα μια… υφέρπουσα ανησυχία ότι πάμε σε δύσκολες μέρες για τον κλάδο.
Αιτία; Μα φυσικά η εκτίμηση ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων μήπως και σώσει το μπλοκ από την στασιμότητα. Ύφεση θα έλεγα εγώ, αν μπορώ σωστά να ερμηνεύσω τα «μαλακά» δεδομένα που λένε και οι φίλοι μας οι Αγγλοσάξωνες.
—————————————————–
Το φάουλ…
Επί τη ευκαιρία να σας πω ότι χθες, κατά την συνεδρίαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, η απόφαση βγήκε σχεδόν σε όλες τις γλώσσες της Ευρωζώνης αμέσως.
Και λέω σχεδόν, διότι έλειπε για πάρα πολύ ώρα, η μετάφραση στα Ελληνικά…
Εντάξει, δεν λέω… λίγα άτομα στο μπλοκ μιλούν Ελληνικά, αλλά θυμίζω στις αρμόδιες υπηρεσίες της νομισματικής αρχής, ότι επισήμως ομιλούνται 23 γλώσσες!
Επίσης, το θυμίζω και στην Πανεπιστημίου, καθώς και εκείνοι της ΤτΕ έστειλαν ανακοίνωση στα Αγγλικά.
Βέβαια η ομιλία της Λαγκάρντ που ακολούθησε δεν μεταφράστηκε ποτέ (τουλάχιστον μέχρι αργά χθες βράδυ).
————————————
Τώρα… πέταξε το πουλάκι
Διαβάζω με πολύ ενδιαφέρον τις θέσεις που προκηρύσσονται στο Δημόσιο και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και πραγματικά αναρωτιέμαι…
Για παράδειγμα, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 68 άτομα, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Επίσης, πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα προσλάβει 50 άτομα, επίσης εξειδικευμένο προσωπικό.
Δηλαδή για να καταλάβω… περάσαμε ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό, ακρίβεια και όλα τα «συμπαρομαρτούντα δεινά» με τις δύο βασικές αρχές υποστελεχωμένες;
Τις δύο Αρχές που επί της ουσίας είναι επιφορτισμένες με το να «λειάνουν» έστω τις επιπτώσεις της ακρίβειας στην τσέπη του καταναλωτή;
Παραμένει η ακρίβεια
Ε.. μην ψάχνουμε λοιπόν γιατί στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,7% τον Σεπτέμβριο και στην Ελλάδα ήταν στο 3,1%.
Τουλάχιστον με τις προσλήψεις η κυβέρνηση προφανώς παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα.
Ότι το «μακρύ χέρι» του κράτους… δεν είναι και τόσο «μακρύ». Αφού δεν έχει προσωπικό.
————————————-
Ευθύνες
Και μιας και μιλάμε για ευθύνες, μήπως είναι καιρός να μιλήσουμε λίγο και για το τι συμβαίνει στον Σιδηρόδρομο;
Είναι δυνατόν κάθε τρεις και λίγο να έχουμε ένα περιστατικό που κατά τύχη δεν θρηνούμε θύματα;
Πάντως για να σας ενημερώσω, η τελευταία υπόθεση με τον προαστιακό που παραλίγο να μπει σε τροχιά του Μετρό, δρομολογεί ενδεχομένως πιο γρήγορη αποχώρηση των Ιταλών από την Hellenic Train.
Αλλά σε κάθε περίπτωση θέτει στο προσκήνιο και τον αρμόδιο Υπουργό.
Διότι στο σιδηρόδρομο υπάρχει και αρμόδιος Υπουργός…
Δεν γίνεται τα τρένα να κινούνται «επικινδύνως» και να μην υπάρχουν ευθύνες…
————————————-
Η αξιολόγηση του S&P
Σήμερα η κυβέρνηση περιμένει την αξιολόγηση του οίκου S&P. Ήδη άλλωστε μας έχει σε θετικές τις προοπτικές.
Ως εκ τούτου, μια αναβάθμιση θα μπορούσε να είναι πιθανή. Εγώ πάντως θα το… έπαιζα!
Στην πράξη…
Τώρα βέβαια για να πούμε και την αλήθεια, εάν έρθει η αναβάθμιση, η επίδρασή της στο μέτωπο των όρων δανεισμού της χώρας θα είναι μικρή.
Πόσο πιο χαμηλά να είναι το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα; Είναι σήμερα πέριξ του 3,1%.
Άλλωστε έχουμε και το ταμειακό μαξιλάρι – μαμούθ…
Αλήθεια γιατί τόσο υψηλό;
Αλήθεια, δεν έχει εξηγήσει το οικονομικό επιτελείο γιατί σωρεύει στο Ταμείο του τόσα χρήματα. Έφτασε τα 45 δισ…. ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τόσα μαζέψει από την αγορά. Αν με εννοείτε…
Όχι τίποτα άλλο αλλά δύσκολα λογιστικά αυτά ξαναπερνούν στην οικονομία, ενώ με βάζει σε πολλές σκέψεις.
Τι φοβάται η κυβέρνηση από τη στιγμή που η οικονομία μας πάει καλά, ενώ τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι δεδομένα για την επόμενη διετία.
Άσε που δανειζόμαστε πλέον φθηνότερα και από την Ιταλία. Η οποία με όλα τα προβλήματά της παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Αποπληρωμές…
Βέβαια για να είμαι δίκαιος, τα 8 δισ. εξ αυτών θα πάνε σε αποπληρωμές. Αλλά και πάλι τα 38 δισ. είναι πάρα πολλά.
Είναι σαφές ότι δεν νιώθουμε ασφαλής… ή δεν αφήνουν να χαλαρώσει η Ελλάδα;
—————————————-
Στασιμότητα
Οι γκρίνιες παραμένουν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία δεν λέει να «ξεκολλήσει» από τα βαλτώδη ύδατα των 1.400 – 1.450 μονάδων.
Ότι χειρότερο για τους μικροεπενδυτές που έχει, καθώς τα επίπεδα υπομονής και ανοχής δεν είναι τα ίδια με εκείνα των «μεγάλων».
Παρόλο που υπάρχει… χρήμα. Αλλά δεν μπορεί να γίνει «καύσιμο» για μια αγορά που έχει τα εχέγγυα (εταιρική κερδοφορία, αποτιμήσεις, οικονομικό περιβάλλον) να προσφέρει καλές αποδόσεις.
Και όταν λέω καλές, σαφώς εννοώ πολύ καλύτερες από εκείνες που προσφέρονται στους καταθετικούς λογαριασμούς.
Αντ’ αυτού, όπως διαπιστώνει κανείς, το «χρήμα» διοχετεύεται στον τζόγο…
Το εύκολο και γρήγορο…
Η στήλη το έχει αναφέρει ξανά, αλλά όπως κινείται ο τζίρος των τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, θα πρέπει να μιλάμε για ένα ανησυχητικό φαινόμενο.
Και εξηγώ: σύμφωνα με την Επιτροπή Εποπτεία Παιγνίων (ΕΕΕΠ), το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου ο κύκλος εργασιών των νόμιμων τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα ανήλθε σε 28,3 δισ. ευρώ.
Δηλαδή αύξηση 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Και όπως όλα δείχνουν… θα σπάσει το φράγμα των 40 δισ.
Δηλαδή… το 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Αναρωτιέμαι δηλαδή αν ένα μικρό μέρος εξ αυτών επενδύονταν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε τι επίπεδο θα βρισκόταν.
Να κάνω εδώ και μια υποσημείωση, σε σχέση με αυτά που σας έλεγα για τις Αρχές, για να σας πω ότι η Επιτροπή Παιγνίων έχει 47 άτομα προσωπικό.
Latest News
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς