
Kαλύτερες θα είναι οι επιδόσεις του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία στο σημείωμά της μετά και την αναθεώρηση της ανάπτυξης του 2023 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, βλέπει να ανοίγει νέος γύρος αναβαθμίσεων της οικονομίας.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs αναφέρεται στο γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή δυναμική. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε προς τα πάνω το ονομαστικό και το πραγματικό ΑΕΠ στο 2,2% στη δεύτερη ετήσια εκτίμησή της στις 17 Οκτωβρίου.
Ελληνική οικονομία: Αναμένοντας τον «χρησμό» της S&P
Η αναθεώρηση περιελάμβανε ένα σύνολο μεθοδολογικών βελτιώσεων και πιο ολοκληρωμένα δεδομένα: η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 αναθεωρήθηκε έως και 2,3% ετησίως, σε σύγκριση με 2% προηγουμένως, και η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης στο 8,3%, σε σύγκριση με 6,6% προηγουμένως. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι συνιστώσες του πραγματικού ΑΕΠ αυξήθηκαν το 2023, με οδηγό τις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, +6,6% ετησίως) και από την έντονη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+2% ετησίως).

Συμπεριλαμβανομένων των αναθεωρημένων στοιχείων για το ΑΕΠ και αφήνοντας αμετάβλητες τις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές παραδοχές του Ελληνικού Δημοσιονομικού Σχεδίου (FSP) που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Goldman Sachs προβλέπει τώρα ότι το χρέος προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί περαιτέρω κάτω από την πρόβλεψη του FSP. Η εκτίμηση μάλιστα της επενδυτικής τράπεζας είναι ότι θα φτάσει το 145% του ΑΕΠ το 2025, 3,2 π.μ. κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψή της και μειωμένο από 207% το 2020.

Η τελευταία αναθεώρηση του ΑΕΠ υποστηρίζει τη διαρθρωτικά εποικοδομητική αντίληψη για την ελληνική οικονομία, προσθέτει επίσης η Goldman Sachs. Δεδομένου του μακροοικονομικού τοπίου και των θετικών προοπτικών από τους οίκους αξιολόγησης, συνεχίζει να βλέπει την ελληνική οικονομία σε καλή θέση για να έχει μια επιπλέον αναβάθμιση στις προσεχείς αξιολογήσεις (S&P στις 18 Οκτωβρίου, Fitch στις 22 Νοεμβρίου, Scope στις 6 Δεκεμβρίου).


Latest News
![Χρυσές λίρες: Φρενίτιδα χωρίς τέλος – Πόσες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/xrises-lires-600x300.jpg)
Φρενίτιδα χωρίς τέλος - Πόσες λίρες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]
Οι κλυδωνισμοί από τον «τυφώνα» των δασμών - Οι Ελληνες πουλάνε τις λίρες τους ενώ ο χρυσός καλπάζει

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 22 έως 25 Απριλίου
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα

Ξεκινά το «παζάρι» για τις νέες φοροελαφρύνσεις - Η ημερομηνία κλειδί και τα σενάρια
Δασμοί και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027

Η ανάγκη για επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας - Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες
Μονόδρομο αποτελεί η επαναβιομηχανοποίηση της χώρας και η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2