Πάνω από μισό δισ. «χάθηκε» τον Αύγουστο από το λιανικό εμπόριο, με τις πωλήσεις των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση να παρουσιάζουν πτώση 12,6% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2024, παρά τις αυξημένες τουριστικές ροές και παρά τις εκπτώσεις.

Ακρίβεια: Ο μεγάλος πονοκέφαλος για 7 στους 10 Ελληνες

Αντιθέτως θετικό πρόσημο καταγράφει ο τζίρος σε ετήσια σύγκριση, ήτοι Αύγουστος 2024 VS Αύγουστος 2023, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ανήλθε σε 3,72 δισ. ευρώ, έναντι των 3,61 δισ. ευρώ πέρσι (+3%).

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2024 ανήλθε σε 1,03 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,4% σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 0,98 δισ. ευρώ και μείωση 15,5% σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 που είχε διαμορφωθεί σε 1,22 δισ. ευρώ.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2024 σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 είναι:

–    Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε ειδικευμένα καταστήματα (15,6%).

–    Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα (14%).

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών είναι:

–    Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε ειδικευμένα καταστήματα (14%).

–    Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα (11,1%).

Οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη αύξηση

Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2024 σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 είναι:

–    Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (5,9%).

–    Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (5,5%).

Η περιφέρεια που παρουσίασε μείωση στον κύκλο εργασιών είναι αυτή της Δυτικής Μακεδονίας (0,7%).

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών Αύγουστο 2024 ανήλθε σε 1,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,8% σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 1,22 δισ. ευρώ.

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου, χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο 2024 ανήλθε σε 0,49 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2,9% σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 που είχε διαμορφωθεί σε 0,48 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δάνεια: Χριστούγεννα με χαμηλότερες δόσεις για χιλιάδες δανειολήπτες μετά την απόφαση της ΕΚΤ
Επιχειρήσεις |

Χριστούγεννα με χαμηλότερες δόσεις για χιλιάδες δανειολήπτες - Τι ετοιμάζουν οι τράπεζες μετά τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Κερδισμένοι από τη μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ όσοι έχουν επιχειρηματικά δάνεια  - Πότε θα αρθεί το πλαφόν στα στεγαστικά