Αυτό που φαίνεται να είναι η νέα τάση ορισμένων εργοδοτών είναι οι τακτικές απολύσεις, ιδιαίτερα στη Silicon Valley και στην Big Tech.

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα προέρχεται από τη Meta, η οποία δήλωσε την Τετάρτη ότι ανανεώνει μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της. Οι αλλαγές σημαίνουν χαμένες θέσεις εργασίας στο Instagram, το Reality Labs και το WhatsApp.

Big Tech: Πώς οι αυξημένες ανάγκες της AI «ανασταίνουν» την πυρηνική ενέργεια [γραφήματα]

Δεν ήταν ξεκάθαρο πόσες θέσεις καταργήθηκαν. Ένας εκπρόσωπος της Meta είπε στο Business Insider την Τετάρτη ότι η εταιρεία αναζητούσε άλλες θέσεις για εργαζόμενους που επηρεάζονται.

Μετά την απόλυση εργαζομένων σε σαρωτικές απολύσεις στα τέλη του 2022 και στις αρχές του 2023, πολλές εταιρείες τεχνολογίας υιοθετούν μια πιο μεθοδική προσέγγιση για τις περικοπές ανά τμήμα. Μεγάλες εταιρείες, από την Google έως την Amazon και τη Microsoft, έχουν ανακοινώσει σημαντικές μειώσεις ακολουθούμενες από πιο μέτριες περικοπές.

Ανακατεύθυνση πόρων

Ο Αρτ Ζάιλε, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρεία εύρεσης τεχνολογικών θέσεων εργασίας Dice, είπε στο BI ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες Big Tech έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα τμήματα δεν είναι πλέον αρκετά κερδοφόρα. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες πρέπει να ανακατευθύνουν τους πόρους σε τομείς ανάπτυξης όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

«Είναι μια μετατόπιση των στοιχημάτων», είπε. Αυτή η τακτική περικοπή των θέσεων εργασίας εδώ και εκεί είναι το νέο φυσιολογικό, προς το παρόν», είπε ο Ζάιλε.

Δεν αποτελεί έκπληξη, ακόμη και με την ανάπτυξη σε ορισμένους τομείς, αυτές οι σταδιακές απολύσεις τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται να προκαλούν νευρικότητα ορισμένων εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας. Σε μια νέα έρευνα από την Indeed, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι περίμενε να πληγεί εάν η εταιρεία τους διενεργήσει απολύσεις. Επτά στους 10 δήλωσαν ότι θα άρχιζαν να αναζητούν άλλους εργοδότες εάν η εταιρεία τους έκανε απολύσεις.

Στην έρευνα, ερωτήθηκαν περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας στις ΗΠΑ από τις αρχές έως τα τέλη Ιουνίου.

Μια απόφαση με κόστος

Η Λίνζεϊ Φέιγκαν, ανώτερη σύμβουλος στρατηγικής ταλέντων στην Indeed, είπε στο BI ότι οι περισσότερες από τις συνεχιζόμενες απολύσεις αφορούν την τεχνολογία. Αυτό ίσως επειδή πολλές εταιρείες του κλάδου αναπτύχθηκαν πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξακολουθούν να προσαρμόζονται.

Αλλά αυτές οι επαναλαμβανόμενες περικοπές δεν έρχονται χωρίς κόστος, είπε η Φέιγκαν. «Σίγουρα δεν είναι μια βιώσιμη στρατηγική», είπε.

Η Φέιγκαν σημείωσε ότι το ηθικό των εργαζομένων αρχίζει να πέφτει πριν από μια απόλυση, καθώς οι εργαζόμενοι υποψιάζονται ότι έρχονται περικοπές. Στη συνέχεια, αφού γίνουν οι απολύσεις, τα συναισθήματα των εργαζομένων για την εταιρεία – και η οξυδέρκεια του CEO κάνουν «μια μακροπρόθεσμη βουτιά», είπε.

«Όταν κοιτάς μια επιχείρηση που προσπαθεί να επιστρέψει από αυτό, αν απολύει συνεχώς, απλά δεν μπορεί να συμβεί», συνόψισε η Φέιγκαν.

Σε μια απόκλιση από το παρελθόν, οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας που αναζητούν δουλειά στο Indeed είναι πλέον πιο πιθανό να υποβάλουν αίτηση σε εταιρείες στελέχωσης, οι οποίες μπορεί να προσφέρουν προσωρινές θέσεις ή σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη παρά σε εταιρείες τεχνολογίας, είπε.

Η Φέιγκαν είπε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι στην τεχνολογίας έλκονται από την ευελιξία που μπορούν να προσφέρουν οι προσωρινές θέσεις ή μερικής απασχόλησης, αλλά, τελικά, είπε, η τεχνολογία είναι η νούμερο 1 τομέας που θέλουν να εργαστούν.

Γιατί το κάνουν οι Big Tech

Η τάση ορισμένων εταιρειών να κάνουν απολύσεις σε τακτά διαστήματα μπορεί να οφείλεται στο ότι η Wall Street επαινεί τέτοιες τακτικές.

Στη Meta, ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζάκερμπεργκ «ανταμείφθηκε γενναία» από την αγορά για τις περικοπές, είπε ο Ζάιλε της Dice, σημειώνοντας την άνοδο της τιμής της μετοχής.

Πέρα από αυτό, οι τεχνολογικοί γίγαντες γερνούν και δεν βρίσκονται πλέον σε φάση ανάπτυξης, όταν ο στόχος τους ήταν συχνά να προσελκύσουν εργαζομένους. Ως εκ τούτου, κάνουν περικοπές μετά τη φούρια προσλήψεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από τότε, ορισμένοι επικεφαλής προσπαθούν να περιορίσουν το μέγεθος των εταιρειών.

Δεν είναι όλα άσχημα νέα για δουλειές στην Big Tech

Ο Ζάιλε είπε ότι οι επενδυτές τελικά θα κοιτάξουν αν εταιρείες τεχνολογίας κάνουν περισσότερα για την ενίσχυση κερδών από μειώσεις κόστους και θέλουν να δουν επιστροφή στην ανάπτυξη. Είπε ότι τότε οι προσλήψεις θα αυξηθούν ευρέως, επειδή οι εταιρείες μπορεί να έχουν πολλούς τομείς με έλλειψη εργαζομένων.

Προς το παρόν, μια εταιρεία όπως η Meta μπορεί να κάνει περικοπές σε ορισμένους τομείς, αλλά αναπτύσσεται αλλού, είπε ο Ζάιλε.

Η Φέιγκαν της Indeed είπε ότι ένα σημάδι ότι η βιομηχανία της τεχνολογίας μπορεί να είναι πιο κοντά στη σταθεροποίηση είναι ότι μετά από πτώση για αρκετά χρόνια, οι αγγελίες θέσεων εργασίας σε τομείς όπως η ανάπτυξη λογισμικού παρέμειναν σταθερές τους τελευταίους μήνες, αν και εξακολουθούν να είναι 30% κάτω από τα επίπεδα του 2020. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες για απολυμένους εργαζόμενους. Ωστόσο, είναι επίσης μια ένδειξη ότι οι εταιρείες προσέχουν να μην προσλαμβάνουν υπερβολικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Όλοι οι δρόμοι περνούν από τα συμπεράσματα και το «χάος που θα κυριαρχήσει»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Γιατί οι startups εισέρχονται με ταχείς ρυθμούς στην αγορά συμπερασμάτων AI

Ο ανταγωνισμός στην τεχνητή νοημοσύνη και συγκεκριμένα στην αγορά συμπερασμάτων μπορεί να μειώσει την τιμή, ωφελώντας τους κατασκευαστές αλλά προκαλώντας τις επιχειρήσεις cloud