Ο υπουργός Εμπορίου στην Ινδία το Σάββατο δήλωσε ότι η χώρα του έχει επιδιώξει μια κρίσιμη συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των ορυκτών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ελπίζει σε συνομιλίες για μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.

ΟΠΕΚ: Ζητά περισσότερες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα για να αποτραπεί το έλλειμμα

«Είχα προτείνει το μνημόνιο συνεννόησης (MoU) για κρίσιμα ορυκτά να μετατραπεί σε μια κρίσιμη σύμπραξη στον κλάδο των ορυκτών και να γίνει η αφετηρία για να μετεξελιχθεί σε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου», είπε ο Πιγιούς Γκόγιαλ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Νέο Δελχί.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα αρχικό σύμφωνο συνεργασίας για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού στις δύο χώρες για το λίθιο, το  κοβάλτιο και άλλα κρίσιμα ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε μια ευρεία γκάμα εφαρμογών, από τη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών μέχρι τις διάφορες μορφές καθαρής ενέργειας.

Η Ινδία και οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει ένα αρχικό σύμφωνο συνεργασίας για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού στις δύο χώρες για το λίθιο, το  κοβάλτιο και άλλα κρίσιμα ορυκτά

Το Μνημόνιο Συνεννόησης απείχε πολύ από μια πλήρη κρίσιμη εμπορική συμφωνία στον τομέα των ορυκτών που θα επέτρεπε στην Ινδία να επωφεληθεί από την πίστωση φόρου 7.500 δολαρίων των ΗΠΑ για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Οι εμπορικές συμφωνίες με επίκεντρο τα ορυκτά είναι ένας τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ελπίζει να ανοίξει την πρόσβαση σε αξιόπιστους συμμάχους σε πίστωση φόρου 7.500 δολαρίων ανά ηλεκτρικό όχημα που εισήχθη στον περσινό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού με επίκεντρο το κλίμα.

Ινδία: Σχέδιο μαζικής εξόρυξης αλλά και κατάργησης δασμών

Το κράτος της Νότιας Ασίας προσπαθεί να κατοχυρώσει την επάρκεια των κρίσιμων ορυκτών για να διασφαλίσει τη στρατηγική αυτονομία του και να ενισχύσει τη φιλοδοξία του να κάνει τη χώρα βασικό κόμβο κατασκευής μπαταριών και ηλεκτρικών οχημάτων, προκειμένου να βοηθήσει στην επίτευξη ενός ενεργειακού καθαρού μηδενικού στόχου, σχολιάζει το Bloomberg. Η Ινδία επί του παρόντος δεν εξορύσσει κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες όπως λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο σε τοπικό επίπεδο.

Προκειμένου να δοθούν κίνητρα σε παγκόσμιους και τοπικούς εξορυκτικούς ομίλους να συμμετάσχουν στη διαδικασία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποζημιώσει το μισό κόστος έρευνας, είπε ο Bharadwaj. Οι εταιρείες μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια για να θέσουν σε λειτουργία τα ορυχεία, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities