Ο Τζον Τζορτζ Κουμαντάρος (γεννημένος το 1961) είναι Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, πρόεδρος της Flour Mills of Nigeria από το 2014 και πρώην διευθύνων σύμβουλός της. Ο πατέρας του Γεώργιος Σ. Κουμαντάρος ίδρυσε την FMN στην Νιγηρία το 1960.

Η Flour Mills of Nigeria, ο μεγαλύτερος αλευρόμυλος της χώρας, σχεδιάζει να ξοδέψει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της και να την αναδιαρθρώσει, αφού ο πλειοψηφικός μέτοχος προσφέρθηκε να την βάλει στο χρηματιστήριο, αναφέρει το Bloomberg.

Η νέα χρηματοδότηση αφορά τον «διπλασιασμό των επενδύσεων στη Νιγηρία», δήλωσε ο Κουμαντάρος σε συνέντευξή του την Τρίτη.

Coca Cola: Eπένδυση – μαμούθ στη Νιγηρία – Ρίχνει 1 δισ. για ενίσχυση παραγωγής.

Η επέδυση θα δώσει ώθηση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Προέδρου Μπόλα Τινούμπου σε μια εποχή που ορισμένες εταιρείες όπως η Diageo και η Unilever αποχωρούν ή μειώνουν την έκθεσή τους στο κράτος της Δυτικής Αφρικής. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο του 2023, έχει εξαπολύσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων, από την ελεύθερη κυκλοφορία του νάιρα έως τη μείωση των επιδοτήσεων καυσίμων, για να κάνει την Νιγηρία πιο ελκυστική για τους επενδυτές και να την αποσύρει από το χείλος της δημοσιονομικής κατάρρευσης.

Η Flour Mills of Nigeria, ο μεγαλύτερος αλευρόμυλος της χώρας, σχεδιάζει να επενδύσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Η Flour Mills σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον 500 εκατομμύρια δολάρια στις επιχειρήσεις ζάχαρης στην πολιτεία του Νίγηρα για να αυξήσει την παραγωγή σε πάνω από 400.000 τόνους ετησίως, από 100.000 τόνους που είναι σήμερα, είπε ο Κουμαντάρος. Ακόμη 100 εκατομμύρια δολάρια θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ενός εργοστασίου επεξεργασίας κασάβας για τον τερματισμό των εισαγωγών αμύλου κασάβας στη χώρα, ενώ η προσφορά δημητριακών πρωινού θα επεκταθεί, είπε.

Η 64 ετών εταιρεία θα αναδιοργανωθεί αφού η Excelsior Shipping Company, στην οποία ο Κουμαντάρος επίσης είναι πρόεδρος, τον περασμένο μήνα προσφέρθηκε να εξαγοράσει μειοψηφικούς μετόχους έναντι 70 νάιρα ανά μετοχή.

Η εταιρεία θέλει να αναδιαρθρώσει τις περισσότερες από 22 μονάδες της σε πέντε μεμονωμένες εταιρείες, είπε ο Κουμαντάρος. «Θέλουμε να είμαστε σε θέση να προσελκύσουμε συνεργάτες, τεχνικούς και οικονομικούς εταίρους, για να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε τις δραστηριότητες ζάχαρης και τις επιχειρήσεις τροφίμων μας. Έχουμε πολλά φιλόδοξα σχέδια για επενδύσεις και επέκταση».

Χρηματοδόση από την Νιγηρία

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει από εσωτερικές πηγές, σύμφωνα με τον Κουμαντάρο.

«Η απαίτηση για κεφάλαιο θα είναι πολύ, πολύ μεγάλη. Και φυσικά θα υποστηρίξουμε την πλειοψηφία αυτών», είπε. «Αλλά όταν μεγαλώνεις, δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου. Πρέπει να προσκαλέσετε αυτούς τους καλύτερους στον τομέα ειδικούς για να σας υποστηρίξουν πραγματικά και να σας βοηθήσουν και να φέρουν μέρος αυτής της τεχνικής τεχνογνωσίας, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε περισσότερες επιχειρήσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας εδώ στη χώρα.»

Η εταιρεία εξετάζει επίσης την επέκτασή της σε ολόκληρη την ήπειρο, ξεκινώντας από τη Δυτική Αφρική – AfCFTA, και θα αξιοποιήσει την Αφρικανική Ηπειρωτική Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών, η οποία όταν είναι πλήρως λειτουργική θα είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά από τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Με την έναρξη της AfCFTA, πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την αγορά της Νιγηρίας», είπε ο πρόεδρος. «Το όνειρό μας είναι να έχουμε μια παναφρικανική επιχείρηση τροφίμων που έχει την έδρα της στη Νιγηρία. Θα εκμεταλλευτούμε τη AfCFTA ώστε να μπορέσουμε να επεκτείνουμε το αποτύπωμά μας σε αυτές τις περιοχές».

Ο Κουμαντάρος βλέπει την εταιρεία να επανέρχεται στο χρηματιστήριο μετά την επανατοποθέτησή της.

«Είναι φιλοδοξία μας να επιστρέψουμε» και «αναφέρουμε στη Νιγηρία, ίσως μια διπλή εγγραφή ως παναφρικανική επιχείρηση τροφίμων ή μια παναφρικανική αγροτική επιχείρηση», είπε. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει κρίσιμος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το Χρηματιστήριο της Νιγηρίας στο μέλλον μας, αλλά πρέπει να αναδιοργανωθούμε, να εξοπλιστούμε εκ νέου, να ανακεφαλαιοποιήσουμε, να εστιάσουμε ξανά, ώστε να είμαστε σε αυτή τη θέση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή