Οι εμφιαλωτές των προϊόντων Pepsi και Coca-Cola στη Δυτική Όχθη ξεμένουν από κουτάκια και ζάχαρη, καθώς εμποδίζονται από το παρατεταμένο κλείσιμο ενός συνοριακού περάσματος της Ιορδανίας, δήλωσαν οι διευθυντές δύο εργοστασίων εμφιάλωσης αναψυκτικών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπως αναφέρει το Reuters.

Το κρίσιμο εμπορικό πέρασμα στη γέφυρα Αλένμπι έχει κλείσει σε μεγάλο βαθμό για την εμπορική κυκλοφορία από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού ένας Ιορδανός ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε τρεις Ισραηλινούς πολίτες.

Πλήγμα σε Coke και Pepsi από το μποϊκοτάζ στις μουσουλμανικές χώρες – Η στροφή σε εναλλακτικές

Ζάχαρη και κουτάκια μεταφέρονταν προηγουμένως σε εμφιαλωτές της Δυτικής Όχθης από την Ιορδανία μέσω της γέφυρας, σύμφωνα με τον Χατίμ Ομάρι, διευθυντή ενός εργοστασίου που εμφιαλώνει τα Pepsi, 7UP και Mirinda για πώληση στα παλαιστινιακά εδάφη και τις γειτονικές χώρες.

Μεγάλα προβλήματα για τοπικούς εμφιαλωτές Pepsi και Coca-Cola

Η εγκατάσταση της Pepsi, που βρίσκεται στην Ιεριχώ, ξέμεινε από υλικά για τα κονσερβοποιημένα αναψυκτικά της πριν από περίπου 15 ημέρες, δήλωσε ο Omari, και δεν ήταν σε θέση να λάβει νέα φορτία κουτιών ή ζάχαρης για περισσότερο από ένα μήνα. Η ζάχαρη της προερχόταν από τη Σαουδική Αραβία, είπε.

Ένας εμφιαλωτής της Coca-Cola που εδρεύει στη Ραμάλα έχει έλλειψη σε ορισμένες γεύσεις αναψυκτικών και δεν έχει τις συνήθεις προμήθειες ζάχαρης και κουτιών, σύμφωνα με τον Ιμάντ Χίντι, γενικό διευθυντή της National Beverage Company. «Αν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο, οι περισσότεροι παίκτες του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου και εμάς, θα φτάσουν σε αδιέξοδο», δήλωσε στο Reuters. Οι εμφιαλωτές αποτελούν ξεχωριστές επιχειρήσεις, αλλά μερικές φορές οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ κατέχουν μερίδια σε αυτές.

Οι εμφιαλωτές είναι οι τελευταίες επιχειρήσεις που πλήττονται από διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή κατά το τελευταίο έτος. Οι επιθέσεις των Χούθι σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν ωθήσει ορισμένες παγκόσμιες καταναλωτικές εταιρείες να ανακατευθύνουν τα εμπορεύματά τους από την Ασία για να πλεύσουν γύρω από την Αφρική.

Το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα παλαιστινιακά εδάφη είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο από ό,τι στις γύρω χώρες, σύμφωνα με τον Χίντι, διευθυντή του εμφιαλωτηρίου της Coca-Cola στη Δυτική Όχθη.

Στο franchise εμφιάλωσης της Pepsi, η οποία παλαιότερα παρήγαγε 60 εκατομμύρια λίτρα ποτών ετησίως, η παραγωγή έχει μειωθεί κατά περίπου 35%, δήλωσε ο Ομάρι. Χωρίς κουτάκια, συνεχίζει να χρησιμοποιεί πλαστικά μπουκάλια, αλλά είπε ότι τα περιθώρια κέρδους στα ποτά που εμφιαλώνονται με πλαστικό είναι χαμηλότερα.

Η υψηλή ανεργία στην πυκνοκατοικημένη Δυτική Όχθη, όπου, όπως είπε, η Pepsi είναι κυρίαρχη, πλήττει την ικανότητα των τοπικών οικογενειών να αγοράζουν ποτά, πρόσθεσε. «Η προσφορά μας είναι αδύναμη τώρα και οι πωλήσεις μας είναι πιο αδύναμες». Το εργοστάσιο λειτουργεί τώρα με μία βάρδια την ημέρα για τους 200 συνολικά εργαζομένους του, από τρεις που ήταν προηγουμένως, πρόσθεσε ο Ομάρι.

Μποϊκοτάζ

Πέρα από τις ελλείψεις στην προμήθεια, τα μποϊκοτάζ των αμερικανικών εμπορικών σημάτων, όπως η Coca-Cola και η Pepsi, έχουν πλήξει τις πωλήσεις των εταιρειών σε χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, όπου ορισμένοι καταναλωτές αποφεύγουν τα αναψυκτικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της PepsiCo Ραμόν Λαγουάρτα δήλωσε στις 8 Οκτωβρίου σε μια κλήση με τους επενδυτές ότι οι «γεωπολιτικές εντάσεις» έχουν επηρεάσει τις δραστηριότητες της εταιρείας στη Μέση Ανατολή. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει τους επόμενους μήνες», τόνισε. Η Coca-Cola ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2024 στις 23 Οκτωβρίου.

Στη Λωρίδα της Γάζας, ένα εργοστάσιο της Coca-Cola αξίας 25 εκατ. δολαρίων καταστράφηκε. Ένα μερικώς κατεστραμμένο εργοστάσιο εμφιάλωσης της Pepsi σταμάτησε τη λειτουργία του τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε εκπρόσωπος του εργοστασίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρυπτονομίσματα: Πρόσθετες άμυνες σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας θέλει η ESMA
Kρυπτονομίσματα |

Πρόσθετη κυβερνοασφάλεια για τα κρυπτονομίσματα θέλει Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών

Η ESMA ζητά τροποποίηση για την αυστηροποίηση του κανονισμού λειτουργίας για τα κρυπτονομίσματα με την απαίτηση για εξωτερικούς ελέγχους της άμυνας κατά των χάκερ