Οι τεχνολογικές εταιρείες επενδύουν η μια μετά την άλλη τεράστια ποσά στην πυρηνική ενέργεια, προχωρώντας σε κίνηση χωρίς προηγούμενο με στόχο να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου Amazon, η Google και η Microsoft στοιχηματίζουν πλέον για τα καλά σε αυτή τη μορφή ενέργειας με ένα βασικό σκεπτικό. Τα κέντρα δεδομένων τους που απαιτούν τεράστια υπολογιστική ισχύ ειδικά μετά την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, βλέπουν πλέον πως χρειάζονται ενέργεια χωρίς προηγούμενο για να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναπτύσσονται. Την ενέργεια αυτή δεν αρκεί να την καλύψουν οι συμβατικές μονάδες παραγωγής.

Πυρηνικά… τσέπης για τα data centers της Google

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τη Goldman Sachs. Σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή πέρυσι οι ΗΠΑ εντάχθηκαν σε ομάδα χωρών που θέλουν να τριπλασιάσουν έως το 2050 την ικανότητα παραγωγής ενέργειας από πυρηνικά, ως μέρος προσπαθειών να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Η κίνηση της Amazon

Η Amazon για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράζει μερίδιο στην αμερικανική εταιρεία πυρηνικής ανάπτυξης X-energy, ως μέρος συνεργασίας με την εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη των επονομαζόμενων μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (Small Modular Reactors –SMRs). Στόχος η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της.

Η X-energy ανακοίνωσε πως η Amazon θα συγκεντρώσει 500 εκατ δολάρια για να βοηθήσει την πρώτη να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την αδειοδότηση της νέας γενιάς SMR, οι οποίοι θεωρεί ότι θα λειτουργούν πιο αποδοτικά πυρηνικούς αντιδραστήρες μεγάλης κλίμακας.

Η X-energy δεν αποκάλυψε το μέγεθος του μεριδίου που είχε αγοράσει η Amazon, αλλά αποκάλυψε ότι ο τεχνολογικός όμιλος θα λάβει δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Η επένδυση της Amazon στην ενέργεια X αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ώθησης από τον τεχνολογικό γίγαντα στην πυρηνική ενέργεια. Η Amazon έχει ανακοινώσει ότι χρηματοδοτεί έργο SMR στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Αυτό θα κατασκευαστεί και θα ανήκει στην Energy Northwest, η οποία αποτελεί κοινοπραξία κρατικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Υπέγραψε επίσης συμφωνία με την εταιρεία κοινής ωφελείας Dominion Energy για τη διερεύνηση της ανάπτυξης έργου SMR κοντά στον υπάρχοντα πυρηνικό σταθμό North Anna του Dominion στη Βιρτζίνια, δείχνουν στοιχεία των Financial Times.

Η Amazon και η X-energy σχεδιάζουν να παράγουν από SMR περισσότερα από 5 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να επιτευχθεί αυτό έως το 2039. Μια τέτοια ποσότητα ενέργειας είναι αρκετή για την παροχή ενέργειας σε 4 εκατ. κατοικίες σύμφωνα με τις εταιρείες.

Στο παιχνίδι και η Google

Η Google από την πλευρά της υπέγραψε δική της συμφωνία για την αγορά ενέργειας από στόλο μίνι πυρηνικών αντιδραστήρων με στόχο την εκμετάλλευσή της στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία έχει παραγγείλει έως επτά μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMR) από την Kairos Power, αμερικανική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια. Ο πρώτος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2030 και οι υπόλοιποι έως το 2035.

Η Google ελπίζει ότι η συμφωνία θα προσφέρει λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων, τα οποία απαιτούν τεράστιους όγκους ρεύματος.

Οι φιλοδοξίες της Microsoft

H Microsoft από την πλευρά της μετά από συμφωνία με την Constellation Energy Corporation για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων της πρώτης, ανοίγει το δρόμο για την επανεκκίνηση πυρηνικού αντιδραστήρα στο Three Mile Island της Πενσυλβάνια, όπου το 1979 σημειώθηκε μερική τήξη (meltdown).

Η Constellation ανακοίνωσε 20ετή συμφωνία με τη Microsoft για να δημιουργήσει το «Κέντρο Καθαρής Ενέργειας Crane και την επανεκκίνηση της μονάδας 1 του Three Mile Island, η οποία λειτουργούσε για δεκαετίες πριν κλείσει για οικονομικούς λόγους πριν από πέντε χρόνια. Η Constellation προσδοκά να θέσει σε λειτουργία τη Μονάδα 1 έως το 2028 και να εξασφαλίσει άδεια που θα της επιτρέψει να παρατείνει τη λειτουργία του εργοστασίου τουλάχιστον έως το 2054.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρυπτονομίσματα: Πρόσθετες άμυνες σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας θέλει η ESMA
Kρυπτονομίσματα |

Πρόσθετη κυβερνοασφάλεια για τα κρυπτονομίσματα θέλει Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών

Η ESMA ζητά τροποποίηση για την αυστηροποίηση του κανονισμού λειτουργίας για τα κρυπτονομίσματα με την απαίτηση για εξωτερικούς ελέγχους της άμυνας κατά των χάκερ