Το Χάρβαρντ, όπως και πολλά άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, βασίζονται περισσότερο σε δωρεές για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Αλλά οι δωρεές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μειώθηκαν περισσότερο τα τελευταία εννέα χρόνια, εν μέσω έξαρσης της οργής των αποφοίτων για τον χειρισμό του αντισημιτισμού από το σχολείο στην πανεπιστημιούπολη, και ο κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος εξέδωσε προειδοποίηση για την αύξηση του κόστους.

Τα δώρα σε μετρητά μειώθηκαν κατά 15% σε λιγότερο από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους που έληξε στις 30 Ιουνίου, ανέφερε το Χάρβαρντ σε οικονομική έκθεση την Πέμπτη. Μερικοί από τους μεγαλύτερους δωρητές, συμπεριλαμβανομένων των δισεκατομμυριούχων Λεν Μπλαβάτνικ και Κεν Γκρίφιν, διέκοψαν τις δωρεές στο ίδρυμα απ’ το οποίο αποφοίτησαν τον περασμένο χρόνο, όπως και άλλοι λιγότερο εύποροι απόφοιτοι.

Χάρβαρντ: Ποιος έκανε την πρώτη μεγάλη δωρεά μετά την αναταραχή

Το κληροδότημα του Χάρβαρντ κάλυψε μερικώς το κενό καθώς το παλαιότερο και πλουσιότερο πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. αντιμετώπισε τον οικονομικό αντίκτυπο της πιο ταραχώδους χρονιάς των τελευταίων δεκαετιών στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Το καταπίστευμα σε ρόλο ιππικού

Το αμοιβαίο κεφάλαιο, που τώρα αποτιμάται στα 53,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σημείωσε απόδοση επένδυσης 9,6%, την καλύτερη των τελευταίων τριών ετών, και παρείχε μια «καλοδεχούμενη ώθηση», δήλωσε ο CFO Ρίτου Κάλρα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα μελλοντικά έξοδα θα πρέπει να περιοριστούν καθώς οι αυξήσεις του κόστους ξεπέρασαν και πάλι την αύξηση των εσόδων.

«Ο ρυθμός των πρόσφατων δαπανών μας υπογραμμίζει την ανάγκη για σύνεση στο μέλλον», είπε η Κάλρα σε μια συζήτηση για τα οικονομικά του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του πανεπιστημίου. «Αν και ήταν σκόπιμη βραχυπρόθεσμα, δεν θα είναι βιώσιμη χωρίς ανάλογη αύξηση των εσόδων μακροπρόθεσμα».

Ορισμένες δαπάνες συνδέονται με επενδύσεις σε τεχνολογικές δυνατότητες, τεχνητή νοημοσύνη και εγκαταστάσεις πανεπιστημιούπολης που αποσκοπούν στην ενίσχυση της μελλοντικής ανάπτυξης, είπε. Ωστόσο, η αύξηση των δαπανών οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο κόστος μισθοδοσίας. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με αύξηση 6% των λειτουργικών εσόδων, τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία το κόστος αυξήθηκε ταχύτερα.

Το πανεπιστήμιο έκλεισε το οικονομικό έτος με πλεόνασμα 45,3 εκατομμυρίων δολαρίων και το ίδρυμα ξοδεύει περισσότερα για οικονομική βοήθεια, ειδικά για προπτυχιακούς φοιτητές.

Αναταραχή στο Χάρβαρντ

Όπως και άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το Χάρβαρντ βρίσκεται σε αναταραχή από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και την επακόλουθη εισβολή του εβραϊκού κράτους στη Γάζα.

Η πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι, άργησε να καταδικάσει τα σχόλια φοιτητικών ομάδων που κατηγόρησαν την επίθεση της Χαμάς αποκλειστικά στο Ισραήλ. Η Γκέι παραιτήθηκε τον Ιανουάριο μετά από μια εμφάνισή της ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου και από ισχυρισμούς για λογοκλοπή στο ακαδημαϊκό της έργο.

Από τότε που έφυγε, ο χειρισμός του αντισημιτισμού από το Χάρβαρντ στην πανεπιστημιούπολη παραμένει υπό έλεγχο από νομοθέτες και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο σημερινός πρόεδρος του Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, συναντήθηκε με δωρητές και αποφοίτους σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Η φετινή δέσμευση για δωρεές ήταν η χαμηλότερη από το 2015, όταν το Χάρβαρντ συγκέντρωσε κάτι περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Αποδόσεις καταπιστευμάτων

Η απόδοση του καταπιστεύματος κατά τη διάρκεια του τελευταίου οικονομικού έτους κατετάγη τρίτη μεταξύ των έξι ομολόγων της ομάδας κορυφαίων πανεπιστημίων που αποκαλείται Ivy League που έχουν αναφέρει αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Το Πανεπιστήμιο Yale και το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον αναμένεται να αποκαλύψουν τις επιστροφές τους σύντομα.

Γενικότερα, τα κονδύλια πανεπιστημίων των ΗΠΑ κέρδισαν κατά μέσο όρο 10,6%, σύμφωνα με την Υπηρεσία Σύγκρισης του Wilshire Trust, η οποία δεν κατονομάζει μεμονωμένα ιδρύματα. Τα καταπιστεύματα με λιγότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια ξεπέρασαν τις επιδόσεις των μεγαλύτερων ομολόγων τους, εν μέρει λόγω της μεγαλύτερης κατανομής σε απλές μετοχές στις ΗΠΑ. Ο δείκτης S&P 500 εκτινάχθηκε 23% κατά τους 12 μήνες που έληξαν στις 30 Ιουνίου.

Αφού ο Ν.Π. Νάρβεκαρ ανέλαβε τα ηνία της Harvard Management Co., η οποία διαχειρίζεται το ίδρυμα, τον Δεκέμβριο του 2016, μείωσε την έκθεση σε ακίνητα και φυσικούς πόρους, ενώ συγκεντρώνει τοποθετήσεις σε ιδιωτικά κεφάλαια.

«Δεδομένης της κλίμακας της προικοδότησης, αυτό πήρε λίγο χρόνο και τώρα είμαστε σε καλή θέση», είπε στο Bloomberg ο Τιμ Μπάρακετ, ταμίας και διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου της HMC, αναφέρεται στη δήλωση. «Η απόδοση της HMC δεν ήταν η βέλτιστη πριν από το διορισμό του Νέρβεκαρ και κληρονόμησε ένα χαρτοφυλάκιο που ήταν υπερεκτεθειμένο σε φυσικούς πόρους και ακίνητα και ελλιπές σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και hedge funds».

Το τελευταίο έτος, η μεγαλύτερη κατανομή του κεφαλαίου ήταν σε ιδιωτικά κεφάλαια με 39%, ακολουθούμενη από hedge funds με 32% και μετοχές με 14%.

Το καταπίστευμα διένειμε 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό λειτουργίας του πανεπιστημίου, χρηματοδότηση οικονομικής βοήθειας, μισθούς καθηγητών, έρευνα και πολλά άλλα. Το σχολείο έχει γίνει πιο εξαρτημένο από το ταμείο με την πάροδο του χρόνου. Τώρα παρέχει το 37% του προϋπολογισμού, έναντι 31% πριν από μια δεκαετία και 21% πριν από δύο δεκαετίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρυπτονομίσματα: Πρόσθετες άμυνες σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας θέλει η ESMA
Kρυπτονομίσματα |

Πρόσθετη κυβερνοασφάλεια για τα κρυπτονομίσματα θέλει Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών

Η ESMA ζητά τροποποίηση για την αυστηροποίηση του κανονισμού λειτουργίας για τα κρυπτονομίσματα με την απαίτηση για εξωτερικούς ελέγχους της άμυνας κατά των χάκερ