Στο 1,196 ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε όλη τη χώρα με τον Νομό Πιερίας να καταγράφει τη χαμηλότερη τιμή στο 1,16 και τον νομό Δωδεκανήσου την υψηλότερο στο 1,39 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στην Αττική η μέση τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης η διάθεση του οποίου ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου διαμορφώνεται σε 1,167 ευρώ το λίτρο, ενώ στη Θεσσαλονίκη σε 1,177 ευρώ το λίτρο. Πάνω από 1,2 ευρώ το λίτρο πωλείται σε πολλούς νομούς της χώρας, ενδεικτικά στο 1,250 αποτυπώνεται η μέση τιμή στον Νομό Κερκύρας, στο 1,241 στον Νομό Αρτας, στο 1,292 στη Λέσβο. Στους τέσσερις νομούς της Κρήτης το πετρέλαιο πωλείται από 1,194 μέχρι 1,272. Δεύτερον ακριβότερος νομός εμφανίζεται η Λέσβος με 1,292 ευρώ το λίτρο.
Σκυλακάκης: Το επίδομα για τη θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι μεγαλύτερο από ό, τι για το περτέλαιο και θα καλύπτει όλη την περίοδο θέρμανσης, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης της απομάκρυνσης από ορυκτά καύσιμα.
Στο μεταξύ, αρχές Νοεμβρίου αναμένται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης.
Κίνητρο για την απομάκρυνση από το πετρέλαιο θέρμανσης
Οπως είπε ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Open, το επίδομα για τη θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι μεγαλύτερο από ό, τι για το περτέλαιο και θα καλύπτει όλη την περίοδο θέρμανσης, «στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης της απομάκρυνσης από ορυκτά καύσιμα. Στο ίδιο πλαίσιο, σε άλλες μορφές όπως η βιομάζα υπάρχει επίσης μια μικρή αύξηση»
Οσον αφορά το ύψος της επιδότησης, «η ουσία είναι ότι σε περιοχές με πολύ κρύο δίνουμε 25% παραπάνω επίδομα φέτος και επίσης το επίδομα θα δοθεί με βάση τον καιρό που θα κάνει φέτος». Αυτό όπως εξήγησε θα γίνει «παρακολουθώντας 12.000 σημεία σε όλη τη χώρα μήνα μήνα και όταν δώσουμε τη 2η δόση θα εκκαθαρίσουμε όλο το επίδομα με βάση το πόσο κρύο έκανε σε κάθε σημείο. Εάν έκανε παραπάνω κρύο από τον μέσο όρο κάπου, εκεί θα πάρει παραπάνω επίδομα».
Ο υπουργός εξήγησε ότι οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία. «Για το πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να καταργηθούν σταδιακά οι επιδοτήσεις και από ένα σημείο και έπειτα θα απαγορεύεται και η πώληση νέων καυστήρων. Συνεπώς θα υπάρχει μια πίεση για την μεταφορά από τα ορυκτά καύσιμα στον ηλεκτρισμό ή άλλες μορφές όπως είναι η βιομάζα», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.
Ο ίδιος έχει πει τις προηγούμενες μέρες ότι «θα υπάρξει μια μεγάλη δόση στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και όχι νωρίτερα, διότι ειδικά στο πετρέλαιο πρέπει να έχουμε και κάποιους λογαριασμούς. Τον Δεκέμβριο θα δοθεί περίπου το 60% του ποσού όλης της περιόδου. Η άλλη δόση, το άλλο 40% θα δοθεί στο τέλος και για πρώτη φορά θα λάβουμε υπόψη πόσο κρύο έκανε στην διάρκεια του χειμώνα σε κάθε περιοχή».
Το μέγιστο ύψος του επιδόματος αυξάνεται από τα 1.000 ευρώ πέρυσι σε 1.200 ευρώ και περίπου 800.000 νοικοκυριά θα μοιραστούν συνολικά φέτος επιδοτήσεις 260 εκατ. ευρώ. Τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας -Περιβάλλοντος και Οικονομικών έχουν ήδη οριστικοποιήσει τη σχετική υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ώστε από τον Νοέμβριο να αρχίσουν οι αιτήσεις και τον Δεκέμβριο να ξεκινήσουν οι πληρωμές.
Εως 1.200 ευρώ
Το μέγιστο ποσό της επιδότησης αυξάνεται από τα 1.000 ευρώ στα 1.200 ευρώ, άρα το εύρος επιδότησης για φέτος θα είναι από τα 100 έως 1.200 €.
Κερδισμένοι – χαμένοι και το σύστημα υπολογισμού
Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης θα καθοριστεί από τα 350 ευρώ στα 300 ευρώ για το πετρέλαιο ενώ το βασικό επίδομα για το ρεύμα θα οριστεί στα 380 ευρώ.
Βάσει αυτής της μεγάλης αλλαγής, όποιοι παραμείνουν στο πετρέλαιο θα είναι οι χαμένοι της φετινής χρονιάς καθώς θα πάρουν μικρότερο επίδομα σε σχέση με πέρυσι ενώ κερδισμένοι θα είναι όσοι χρησιμοποιήσουν το ρεύμα καθώς το επίδομα τους θα είναι κατά 25% υψηλότερο.
Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ισχύει ήδη από τη χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή επιδότησης, το συντελεστή βαθμοημέρας, κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος.
Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με το συντελεστή επιδότησης, προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%. Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται το χειμώνα από δριμύ ψύχος και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος με το 1 ή μεγαλύτερος από το 1, τα ποσά του επιδόματος θα είναι προσαυξημένα περαιτέρω κατά 25% με το μέγιστο ποσό (το ανώτατο όριο) να φθάνει φέτος τα 1.200 ευρώ.
Παραδείγματα
Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα για ένα ζευγάρι:
1) Στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43), το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 129 ευρώ εάν επιλέξει το πετρέλαιο (151 ευρώ πήρε πέρυσι για πετρέλαιο ) και στα 163,4€ εάν επιλέξει ρεύμα.
2) Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,71), το επίδομα θα ανέλθει σε 213 ευρώ για το πετρέλαιο και 270 ευρώ για το ρεύμα.
3 ) Στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12), το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 420ευρώ για πετρέλαιο και 533 ευρώ εάν επιλεχθεί το ρεύμα.
4) Στο Περτούλι (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,36),το επίδομα για το πετρέλαιο θα ανέλθει στα 510 ευρώ (595 ευρώ-πέρυσι) και στα 647 ευρώ εάν επιλεγεί το ρεύμα ως καύσιμο.
5) Στην Έδεσσα (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,97), το επίδομα για πετρέλαιο θα ανέλθει στα 291 ευρώ(340 ευρώ-πέρυσι) και στα 369 ευρώ εάν επιλεγεί το ρεύμα.
Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια φέτος θα παραμείνουν τα ίδια. Τα όρια ετησίου εισοδήματος μέχρι τα οποία θα χορηγείται το επίδομα διαμορφώνονται ως εξής:
· Για τον άγαμο είναι 16.000 ευρώ
· Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο είναι 24.000 ευρώ.
Επίσης για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων διαμορφώνεται σε 27.000 ευρώ.
Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο είναι στις 5.000 ευρώ και τα συνολικά εισοδηματικά όρια
Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους είναι στις 200.000 ευρώ. Για τους έγγαμους το όριο αντικειμενικής αξίας διαμορφώνεται στα 300.000 ευρώ.
Latest News
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα