Η κυβέρνηση στην Κούβα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η διακοπή στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποκαταστάθηκε στο νησί μετά από βλάβη ενός από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκατομμύρια πολίτες της χώρας χωρίς ρεύμα, όταν προκλήθηκε η διακοπή ηλεκτροδότησης, δύο ημέρες νωρίτερα.

Κούβα: Το εμπάργκο των ΗΠΑ της προκάλεσε ζημιά 5 δισ. μέσα σε έναν χρόνο

Ο υπουργός Ενέργειας της Κούβας Βισέντε ντε λα Ο Λέβι δήλωσε ότι η χώρα είχε 500 μεγαβάτ ενέργειας στο ηλεκτρικό της δίκτυο νωρίς το Σάββατο. Δημοσίευσε στο X ότι «πολλοί υποσταθμοί στα δυτικά έχουν τώρα ρεύμα». Ο O Levy είπε επίσης ότι δύο θερμοηλεκτρικοί σταθμοί επιστρέφουν και άλλοι δύο θα ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους «τις επόμενες ώρες».

Η κατάρρευση της προσφοράς ενέργειας την Παρασκευή ήταν άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή για την Κούβα

Εκτός από το εργοστάσιο Antonio Guiteras, του οποίου η αποτυχία την Παρασκευή επηρέασε ολόκληρο το εθνικό σύστημα, η Κούβα έχει πολλά άλλα και δεν ήταν αμέσως σαφές εάν παρέμειναν λειτουργικά ή όχι.

Δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για το πότε θα τελειώσει το μπλακ άουτ. Ακόμη και σε μια χώρα που έχει συνηθίσει σε διακοπές λειτουργίας εν μέσω μιας βαθύτερης οικονομικής κρίσης, η κατάρρευση της προσφοράς ενέργειας της Παρασκευής ήταν άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή, εκτός από περιστατικά που αφορούσαν έντονους τυφώνες, όπως σε μία τέτοια περίπτωση, το 2022.

Κούβα: Εκτακτα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης

Η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των μαθημάτων, του κλείσιμου ορισμένων κρατικών χώρων εργασίας και της ακύρωσης μη απαραίτητων υπηρεσιών. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 1,64 γιγαβάτ βγήκαν εκτός σύνδεσης κατά τις ώρες αιχμής, περίπου το ήμισυ της συνολικής ζήτησης εκείνη την περίοδο.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η διακοπή, η οποία ξεκίνησε σε μικρότερη κλίμακα την Πέμπτη, προήλθε από την αυξημένη ζήτηση από μικρές και μεσαίες εταιρείες και κλιματιστικά κατοικιών. Αργότερα, το μπλακ άουτ χειροτέρεψε λόγω βλαβών σε παλιές θερμοηλεκτρικές μονάδες που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά και λόγω έλλειψης καυσίμων για τη λειτουργία ορισμένων εγκαταστάσεων.

Εξετάζονται επίσης αλλαγές στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πολλαπλασιαστεί από τότε που εγκρίθηκαν για πρώτη φορά από την κυβέρνηση το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα