Το μεταναστευτικό, τα Eurofighter και ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να είναι τα κύρια θέματα στη συνάντηση Ερντογάν-Σολτς που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, στα ανάκτορα του Ντολμάμπαχτσέ. Ο Γερμανός καγκελάριος έφτασε χθες βράδυ στην Τουρκία αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής της τετραμερούς συνάντησης στο Βερολίνο με τη συμμετοχή του προέδρου Μπάιντεν.

Στη συνέντευξη τύπου πριν την αναχώρησή του, ο Σολτς δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση με την τουρκική πλευρά. Χαρακτηριστικά ανέφερε την πιθανότητα διεύρυνσης των συμφωνιών ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό, ενώ δεν ήταν πλέον αρνητικός για μια πιθανή διαπραγμάτευση για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία. Μάλιστα η έγκριση πριν λίγες ημέρες της Γερμανίας να αρχίσουν τεχνικές διαπραγματεύσεις για τα Eurofighter θεωρήθηκε ως ένα θετικό μήνυμα από την τουρκική πλευρά.

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί κίνδυνοι για την οικονομία της Τουρκίας – Τι βλέπει το ΔΝΤ [πίνακας]

Τα βάσανα του μεταναστευτικού και η Τουρκία

Το Ουκρανικό, αναφέρουν δημοσιεύματα πιθανόν να αποτελέσει ένα σημαντικό θέμα συζήτησης σήμερα με τον τούρκο πρόεδρο, υπό την έννοια ότι η Άγκυρα λόγω της προηγούμενης συμφωνίας για τα σιτηρά θα μπορούσε να συμβάλλει σε μια δυτική πρωτοβουλία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Μια από τις δύσκολες πτυχές του μεταναστευτικού αφορά και τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία Τούρκους πολίτες, κυρίως κουρδικής καταγωγής, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί. Από τη γερμανική πλευρά είχε διαρρέυσει ότι Ερντογάν και Σολτς συμφώνησαν για μια σταδιακή απέλαση τους στην Τουρκία. Η Άγκυρα διαψεύδει τη συμφωνία αλλά ίσως υπάρξουν δηλώσεις σήμερα για το θέμα αυτό.

Καίγονται για τα Eurofighter

Ωστόσο για τον τουρκικό τύπο, η έγκαιρη προμήθεια των Eurofighter είναι το κορυφαίο θέμα καθώς συναρτάται με την πολεμική ετοιμότητα, στην οποία έχει θέσει ο Τούρκος πρόεδρος το λαό του για την πιθανή επίθεση του Ισραήλ κατά της χώρας του. Στο πλαίσιο αυτό, μια μέρα μετά την επιβεβαίωση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε χθες με τους πολιτικούς ηγέτες της παραστρατιωτικής ομάδας της Χαμάς, εδώ στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν τις προσπάθειες επίτευξης κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή: DW/ Αριάνα Φερεντίνου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα