![Φορολογικές δηλώσεις: Κίνητρα αλλά και κυρώσεις σε συνεπείς και «ξεχασιάρηδες»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/eforia-forologiki-dilosi-1-2.jpg)
Οι φορολογικές δηλώσεις αποτελούν ένα από τα ζητήματα που επανέρχονται κάθε χρόνο. Η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ασχολείται με θέματα όπως το πότε θα είναι έτοιμο το σύστημα, ώστε να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δίνονται παραδοσιακά συνεχείς παρατάσεις στη σχετική προθεσμία, ανάλογα με τη ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Αυτή η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει. Από το 2025 και μετά, οι κανόνες θα είναι προκαθορισμένοι, ενώ θα δίνονται επιπλέον κίνητρα ώστε οι φορολογούμενοι να υποβάλουν τη δήλωσή τους άμεσα. Παράλληλα, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των λογιστών: η κατάργηση των παρατάσεων, επιτρέποντάς τους να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές, κάτι που έχουν στερηθεί για πολλά χρόνια.
Τεκμήρια: Οι κινήσεις για να γλιτώσετε από έξτρα φόρους
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη αφορά τη θέσπιση κυρώσεων για τους υπεύθυνους των δημοσίων φορέων, σε περίπτωση καθυστερήσεων στην αποστολή δεδομένων προς την ΑΑΔΕ, τα οποία είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Οι ίδιες κυρώσεις θα ισχύουν και για την ΑΑΔΕ, αν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος.
Το σημαντικό είναι ότι οι κυρώσεις θα είναι προσωποποιημένες, επιβαρύνοντας τα αρμόδια στελέχη και όχι τους οργανισμούς ή φορείς. Έχουν τεθεί σαφείς προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ενώ προβλέπονται εκπτώσεις για τους συνεπείς φορολογούμενους και ποινές για τους κρατικούς λειτουργούς σε περίπτωση αμέλειας.
Η καταβολή του φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα μονιμοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις
Με αυτές τις αλλαγές, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στοχεύει να λύσει τα προβλήματα των εκκρεμοτήτων και των παρατάσεων, βασιζόμενο σε προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Έτσι, καθορίζεται ένα σαφές και προκαθορισμένο χρονικό διάστημα για την υποβολή των δηλώσεων.
Οι φορολογικές δηλώσεις
Ας δούμε αναλυτικά τι αλλάζει και πώς διαμορφώνεται το νέο πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων:
* Από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα.
Παράλληλα, προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλουν το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31 Ιουλίου κάθε έτους, με βάση την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης:
α) 4% έκπτωση για όσους υποβάλουν δήλωση από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.
β) 3% έκπτωση από 1 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.
γ) 2% έκπτωση από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου.
Επιπλέον, η καταβολή του φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα μονιμοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου.
Οι κυρώσεις
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του παρελθόντος ήταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις στην αποστολή στοιχείων από τους φορείς προς την ΑΑΔΕ, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην έναρξη υποβολής των δηλώσεων ή λανθασμένες εκκαθαρίσεις, που υποχρέωναν τους φορολογούμενους να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις.
Πρόστιμα από 2.500 ευρώ σε υπαλλήλους για καθυστερήσεις
Για την αποφυγή αυτών των καθυστερήσεων, θεσπίζονται κυρώσεις για τους διοικητές οργανισμών, υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου, γενικούς γραμματείς των Δήμων, καθώς και υπευθύνους μισθοδοσίας, σε περίπτωση που δεν αποστείλουν τα απαραίτητα δεδομένα στην ΑΑΔΕ έγκαιρα.
Ειδικότερα, δημιουργείται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ. Τα δεδομένα αυτά αφορούν αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα και φόρους που έχουν παρακρατηθεί.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης ή ανακριβούς αποστολής των στοιχείων, επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα υπεύθυνα άτομα. Το πρόστιμο αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Αν καθυστερήσει η ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας από την ΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Εκπαιδευτικοί: Οι 12 κατηγορίες που συνταξιοδοτούνται φέτος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/classroom-g3161c1391_1920-600x428.jpg)
Ποιες κατηγορίες εκπαιδευτικών συνταξιοδοτούνται φέτος
Οι πλέον κερδισμένοι είναι όσοι αποχωρούν με 40ετία ασφάλισης και πληρωμένων εισφορών
![Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Ποια εισοδήματα, παροχές και αποζημιώσεις δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/forologikesdiloseis-600x354.jpg)
Ποια εισοδήματα, παροχές και αποζημιώσεις δεν πιάνει το ραντάρ της εφορίας
Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων – Η λίστα με τα αφορολόγητα εισοδήματα για μισθωτούς και συνταξιούχους
![Τραπεζοϋπάλληλοι: Συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/otoe.jpg)
Πρώτη συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες για τη συλλογική σύμβαση - Τι συζήτησαν
Αυξήσεις και βελτίωση εργασιακών δικαιωμάτων ζητούν οι τραπεζοϋπάλληλοι - Σε θετικό κλίμα οι συζητήσεις με τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΤΟΕ
![ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 110.000 δικαιούχοι απαλλαγής για τα έτη 2023 και 2024](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/εν-600x400.jpg)
Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024
Στην ανάρτηση νέων πράξεων προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024 προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
![Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Δηλώνει αναρμόδιο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/10/syntaxiouhoi-600x400.jpg)
Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Δηλώνει αναρμόδιο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Αναδρομικά θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι δημοσίου τομέα είχαν προσφύγει μέχρι 21/7/2020 στα διοικητικά δικαστήρια.
![ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Το 74% των εργαζομένων νιώθει σωματική εξάντληση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ergazomenos-1024x698-1-600x409.jpg)
Ενας στους δύο εργαζομένους καταπονείται σωματικά - Τι δείχνει έρευνα της ΓΣΕΕ [γραφήματα]
Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ διενήργησε έρευνα για την ποιότητα της εργασίας στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζόμενων - Τι αποκαλύπτει
![«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Από σήμερα οι αιτήσεις στις τράπεζες για άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/evakinita-2-600x400.jpg)
«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Πώς θα λάβετε άτοκο δάνειο μέχρι 25.000 ευρώ
Τα «κλειδιά» του νέου προγράμματος - Οι όροι για να αναβαθμίσετε το σπίτι ή το εξοχικό σας
![Σαντορίνη: Ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους – Τι περιλαμβάνουν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025
![Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Από 1η Μαρτίου υποχρεωτικήσε τουρισμό και εστίαση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/karta-ergasias3-600x352.jpg)
Νέο τοπίο σε τουρισμό και εστίαση - Ποιες αλλαγές έρχονται με την ψηφιακή κάρτα
Aπό την 1η Μαρτίου του 2025, η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ενταχθεί στον τουρισμό και την εστίαση. Το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Eννέα ερωτήσεις […]
![Εφορία: Νέο κύμα διασταυρώσεων σε φορολογούμενους με εισοδήματα φτώχειας που ζουν πλουσιοπάροχα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/influencers-1-600x400.jpg)
Σε ελεγκτικό κλοιό 20 influencers - Ανοίγουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί 800 φορολογούμενων
Ειδικές ελεγκτικές ομάδες με τη χρήση ειδικού αλγόριθμου και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου θα συντάξουν λίστα ελέγχων για φορολογούμενους