Η Intrum

Επιτρέψτε μου να φουσκώσω λίγο από υπερηφάνεια, καθώς διαπίστωσα ότι έχουμε καταφέρει σαν χώρα να δημιουργήσουμε το πιο στέρεο κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς των servicers!

Σαφώς αναφέρομαι στην περίπτωση της Intrum, η οποία κατέθεσε στις ΗΠΑ αίτηση υπαγωγής στο άρθρο περί προστασίας από τους πιστωτές.

Αλλά το ελληνικό τμήμα τα πάει… περίφημα.

Intrum

Η διαχείριση των ακινήτων

Εύλογες όμως και η επιδόσεις του κλάδου, καθώς άλλη χώρα που να παζαρεύει τόσα με τους servicers δεν υπάρχει.

Την ώρα που υπάρχουν τόσα ακίνητα κλειστά, οι πλειστηριασμοί γίνονται με τέτοιο ρυθμό που να μην «διαταράσσουν» την ανοδική πορεία των τιμών, εν τέλει η Ελλάδα είναι ο… παράδεισος των servicers.

Καμία ανάμειξη στη σοβούσα στεγαστική κρίση… αρκεί να λειτουργούν σωστά οι εξασφαλίσεις. Λογιστικά…

Ένα βήμα πίσω

Βέβαια, για να είμαι και δίκαιος, μαθαίνω ότι οι servicers έχουν πάρει απόφαση να κάνουν ένα βήμα πίσω στο θέμα των εμπράγματων εξασφαλίσεων, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν λίγο το τοπίο.

Ήδη δηλαδή βρίσκονται με την κυβέρνηση στην επεξεργασία πρότασης σχετικά με τα ακίνητα που φέρουν νομικές εκκρεμότητες.

Αυτά, τα οποία υπολογίζεται ότι είναι περί τις 50.000 θα περάσουν στην αγορά με κάποια έκπτωση, ώστε οι νέοι ιδιοκτήτες να «τρέξουν» τις διαδικασίες της τακτοποίησης.

«Αγκάθια»

Ακόμη και έτσι όμως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Όπως μου σχολίασε στέλεχος της αγοράς ακινήτων, εκεί που είναι το μεγάλο πρόβλημα είναι στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Εκεί «κολλάνε» οι συναλλαγές σε πολλά ακίνητα και εκεί πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές, αν επρόκειτο να «φορτωθούν» με χιλιάδες νέες υποθέσεις.

Ευκαιρία όμως θα έλεγα εγώ για να δοθούν λύσεις που ίσως να καθυστερούσαν διαφορετικά.

——————————

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να λύσει όμως μόνο την εξίσωση της συνεργασίας των υπηρεσιών και του πολύπλοκου πλαισίου, αλλά και το εμβρυακό στάδιο της ψηφιοποίησης αυτών.

Διότι, εκτός από τους διαγωνισμούς που “τρέχουν” με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, πρέπει και ο κλάδος να μπορεί να τα… ακολουθήσει.

Αν δεν είναι στις δικαστικές αίθουσες!

Κοκορομαχίες

Διότι αυτό που συμβαίνει στην αγορά είναι πρωτοφανές.

Νομικοί διαγκωνισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο μεταξύ των εταιρειών Πληροφορικής, όπως πρόσφατα είδαμε μεταξύ Viva και Softone – Entersoft.

Δεν είναι μόνο οι κοκορομαχίες, δηλαδή, είναι ότι οι εκατέρωθεν ενστάσεις θα παγώσουν διάφορους διαγωνισμούς.

——————————

“Για τον αιώνα τον άπαντα”…

Σας είχα προϊδεάσει ότι το θέμα των τεκμηρίων των ελευθέρων επαγγελματιών έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Ήρθε λοιπόν ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και είπε στο Open TV ότι «το τεκμαρτό εισόδημα δεν μπήκε για τον αιώνα τον άπαντα»…

Όπως αντιλαμβάνεστε, δείχνει ξεκάθαρα ότι μπροστά στο πολιτικό πρόβλημα που έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση, αναζητεί εναλλακτικούς τρόπους φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών.

Διότι με τα τωρινά δεδομένα που υπάρχουν, εκλογές, όπως είναι προγραμματισμένες για το 2027, με τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης φαίνεται ότι είναι δύσκολο να κάνουμε.

Γι’ αυτό σπεύδει ο Υπουργός να πει ότι “ούτως ή άλλως τα τεκμήρια δεν πρόκειται να ισχύουν για πάντα”. Ανεξάρτητα του ότι είχε υπερασπιστεί το μέτρο…

Χατζηδάκης

——————————–

Είναι ψέματα;

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω όσα είπε ο Μιχάλης Σάλλας την Πέμπτη το βράδυ. Σας είχα πει μάλιστα πόσο ενδιαφέρον θα ήταν το πάνελ στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ρουμελιώτη «Ο κατακερματισμός του κόσμου».

Και τι δεν είπε…

Ότι η Ελλάδα εμφανίζει ανεπάρκειες που την φέρνουν να υστερεί ακόμη και από χώρες που το 1989 ανήκαν στο ανατολικό μπλοκ.

Ότι η δημόσια διοίκηση είναι τόσο περιθωριοποιημένη, δίχως καμία επιστημονική στήριξη, που ακόμη και τη διαχείριση των κρατικών εταιρειών την παραχωρούμε σε κρατικές εταιρείες άλλων χωρών.

Ότι οι υποδομές είναι τόσο λυπηρές σε επικοινωνίες, λιμάνια αεροδρόμια.

Δεν άφησε, μάλιστα, απέξω ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, λειτουργεί με γραφειοκρατία σοβιετικού τύπου.

Για τον μόνο τομέα που δεν είπε κάτι ήταν για τις τράπεζες…

————————-

Χάρτα της Αυτοδιοίκησης

Πάντως τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η σύνταξη του νέου κώδικα αυτοδιοίκησης, για το πώς θα λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εύχομαι να μπει μια τάξη αρχικά στο μπάχαλο των αρμοδιοτήτων.

Περιμένω με ενδιαφέρον να δω τα όρια μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, δεν σας κρύβω…

Επίσης θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πως θα γίνει η διαχείριση των υψηλών ενεργειακών αναγκών των Δήμων, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν περί τα 200 εκατ. ευρώ επιπλέον από τις υψηλές τιμές ρεύματος.

Οι χαρούμενοι και οι… οργισμένοι

Και για να μείνω στον ευρύτερο κλάδο, αυτές τις ημέρες η αγορά της ενέργειας προσπαθεί να εκτιμήσει τι κρύβεται πίσω από τα νέα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης.

Για όσους δεν έγινε απόλυτα κατανοητό, η κυβέρνηση λέει: Αφήστε σιγά σιγά τη χρήση του πετρελαίου σαν καύσιμο και χρησιμοποιείστε περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Βάλτε τώρα πίσω από αυτή τη φράση ποιες εταιρείες χάνουν και ποιες κερδίζουν για να καταλάβετε ποιος είναι χαρούμενος και ποιος όχι…

—————————-

Σβήνει και γράφει ο Θεοδωρικάκος

Σβήνει και γράφει, βάζει και βγάζει ο Τάκης Θεοδωρικάκος κομμάτια στο στρατηγικό σχέδιο για τη βιομηχανία, που θα παρουσιάσει τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου μαζί με τον πρωθυπουργό.

Μαθαίνω, ότι αλλιώς το φανταζόταν το πλάνο ο υπουργός Ανάπτυξης και αλλιώς του βγαίνει αφού καταλαβαίνει πώς π.χ. κρατικές ενισχύσεις δεν είναι εύκολο να μοιράζει απλόχερα…

Ωστόσο, και με τη βοήθεια της ΕΥ, όπως πληροφορούμαι θα έχει έτοιμο το σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει κίνητρα μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο και το ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο του εφικτού βεβαιώς, βεβαιώς… Όπως και να χει σημασία έχει ότι η βιομηχανία θα αποκτήσει έναν μπούσουλα, και ο υπουργός θα βάλει ένα λιθαράκι… στην υπόθεση της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου.

Θεοδωρικάκος

——————————–

Η αεικίνητη Σδούκου

Στον Άη Στράτη βρέθηκε χθες η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην επέτειο για την απελευθέρωση του νησίου.

Και η αεικίνητη Σδούκου δεν έχασε και την ευκαιρία να επισκεφτεί και τον πρότυπο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας που μετατρέπει το νησί σε ενεργειακά αυτόνομο και μάλιστα με τη δύναμη του ανέμου και του ήλιου.

Πράσινο αυτόνομο νησί

Ένας αιολικός σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 0,9 MW, ένας φωτοβολταϊκός σταθμός μέγιστης ισχύος παραγωγής 0,2268 MW, συσσωρευτές αποθηκευτικής ικανότητας 2,56 MWh, σταθμός για την παραγωγή θερμικής ενέργειας και δίκτυο διανομής και προμήθειας ενέργειας.

Το έργο ανέπτυξαν το ΚΑΠΕ και η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και δίνει στους 250 κατοίκους του Άη Στράτη κατά 85% ενεργειακή αυτονομία.

Μαθαίνω ότι η Σδούκου πρότεινε στον Μητσοτάκη τα εγκαίνια του πράσινου συστήματος ενέργειας…

——————————–

Οι φήμες

Όπως καταλαβαίνεται η υπόθεση του «sugar – καρουζέλ» έχει αναστατώσει τη Βόρεια Ελλάδα.

Διότι οι προεκτάσεις μάλλον είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που φαντάζεται κανείς, αν και βλέπω ότι η κυβέρνηση έχει εικόνα του πόσο μακριά φτάνει.

Διότι ο επικεφαλής του «κυκλώματος» φέρεται να έχει στενές σχέσεις με προβεβλημένο κυβερνητικό βουλευτή νέας κοπής, που εκλέγεται σε νομό της κεντρικής Μακεδονίας.

Επαναλαμβάνω, όμως πρόκειται για φήμες, τις οποίες δεν υιοθετώ.

Αλλά θα επανέλθω.

——————————-

Πράκτορες ΑΙ στην ασφάλεια

Θα κλείσω με κάτι που με εντυπωσίασε και νομίζω ότι ως χώρα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν.

Η DGTAL, η οποία προσφέρει λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης για (αντ)ασφαλιστικές εργασίες, γίνεται η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί Πράκτορες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Agents).

Οι ΑΙ Agents θα βάζουν στόχους, θα συνεργάζονται μεταξύ τους, θα χρησιμοποιούν εργαλεία, ώστε να εκτελέσουν ή να απαντήσουν γρήγορα, σωστά και με ακρίβεια την εργασία ή το ερώτημα που τους τέθηκε.

Εκπληκτικό…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories