Αμετάβλητη στο «ΒΒΒ-» με θετικό outlook διατήρησε την αξιολόγησή του για το ελληνικό αξιόχρεο ο οίκος Standard and Poor’s.
O διεθνής οίκος δεν προχώρησε σε κάποια ανακοίνωση, ανανεώνοντας το ραντεβού με την ελληνική οικονομία για την άνοιξη του 2025.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο S&P είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δίνει θετικό outlook και επομένως εμφανίζεται ως ο πιο πιθανός για να ανεβάσει το ελληνικό αξιόχρεο στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας.
Ωστόσο, αυτό καθ’ αυτό το θετικό outlook δεν εγγυάται την αναβάθμιση. Και το κομμάτι που θα ολοκληρώσει το παζλ της νέας αναβάθμισης μένει να βρεθεί…
Μια ματιά στο σκεπτικό της απόφασης του περασμένου Απριλίου μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις: τότε ο S&P τόνιζε ότι το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία ότι η δημοσιονομική πειθαρχία που ακολουθείται θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος, ενώ η ανάπτυξη θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Moody’s: Τι σηματοδοτεί η απόφαση για το outlook – Ποιοι οίκοι παίρνουν σκυτάλη
Το σκεπτικό για την ελληνική οικονομία
Μάλιστα υπογράμμιζε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση εντός των επόμενων 24 μηνών εάν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ υποχωρήσει περαιτέρω για να προσεγγίσει το χρέος χωρών με αντίστοιχη αξιολόγηση. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να το πετύχουν με έναν συνδυασμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, πλήρους ανάπτυξης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλη χρονική περίοδο.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 θα διαμορφωθεί στα 5,679 δισ. ευρώ ή 2,4% του ΑΕΠ.
Ο S&P εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από αυτόν της ευρωζώνης, τουλάχιστον έως το 2027, γεγονός που ενισχύει την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης.
Οι κίνδυνοι
Επίσης τότε, ο οίκος είχε επισημάνει ότι, η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη στις μεταβολές της παγκόσμιας οικονομίας και τα γεωπολιτικά ρίσκα. Αυτά περιλαμβάνουν μια πιθανή επιβράδυνση που θα μπορούσε να επηρεάσει τους σημαντικούς τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας, αλλά και μια αιφνίδια νέα εκτίναξη στις τιμές της ενέργειας. Οι εν λόγω εξελίξεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την βελτιωμένη δυναμική του ελληνικού αξιόχρεου.
Τα επόμενα ραντεβού με τους οίκους
Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δύο ραντεβού με τους διεθνείς οίκους μέχρι να κλείσει το έτος.
Ακολουθεί η Fitch στις 22 Νοεμβρίου. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ- τον Δεκέμβριο του 2023 και διατηρεί τις προοπτικές της αξιολόγησης αυτής σταθερές. Η χρονιά κλείνει με τη Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου. Τον Ιούλιο ο οίκος διατήρησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας στο ΒΒΒ- (επενδυτική βαθμίδα) και αναβάθμισε το outlook σε θετικό. Υπενθυμίζεται πως η Scope Ratings διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο ΒΒΒ- και στην προηγούμενη αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου, ενώ στις 4 Αυγούστου του 2023 έδωσε στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα.
Αντιστέκεται η «αυστηρή» Moody’s
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η Moody’s δεν έδωσε τελικά την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο αναβάθμισε σε θετικό το outlook, φέρνοντας την ελληνική οικονομία, μόλις μία ανάσα από το πολυπόθητο σκαλοπάτι που θεωρείται ως η σφραγίδα της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία.
Ετσι παραμένει η μόνη από τους πέντε οίκους που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι άλλοι τέσσερις (DBRS, Fitch, S&P, Scope) έχουν φέρει το ελληνικό αξιόχρεο σε αυτή τη βαθμολογία, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς τον χαρακτηρισμό της «η πλέον αυστηρή». Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Moody’s είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από το Ba3 στο Ba1, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, θέτοντας σε σταθερές τις προοπτικές, ενώ τον περασμένο Μάρτιο επιβεβαίωσε την αξιολόγηση διατηρώντας αμετάβλητες τις προοπτικές.
Πρόκειται για την δεύτερη αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης μετά την αντίστοιχη κίνηση της DBRS την προηγούμενη εβδομάδα.
Latest News
Η Ελλάδα αποπληρώνει νωρίτερα τα δανεικά των μνημονίων - Τι γράφει η Handelsblatt
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα προκαταρκτικά στοιχεία του προϋπολογισμού για τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους, δημιουργώντας... ζήλεια στους ομολόγους του, αναφέρει η Handelsblatt
Στουρνάρας σε Politico: Κίνδυνος αύξησης πληθωρισμού εάν ο Τραμπ υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε
«Χρειάζεται σταδιακή χαλάρωση μέχρις ότου το επιτόκιο καταθέσεων φθάσει στο 2%», τόνισε ο Γιάννη Στουρνάρας
Θεοδωρικάκος από Ρώμη: Διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ιταλία σε βιομηχανία, έρευνα και επενδύσεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Adolfo Urso - Τι συζήτησαν οι δυο τους
Στουρνάρας στο Bloomberg: Νέα μείωση 25 μονάδων βάσης στα επιτόκια τον Δεκέμβριο
Τι είπε ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας για την πορεία των επιτοκίων το 2025
Πάνω από 2% ο πληθωρισμός μέχρι και το 2026 - Οι προβλέψεις της ΤτΕ [πίνακας]
γενικός πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα παρέμεινε αμετάβλητος στο 3,1% τον Οκτώβριο
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Πρόωρη αποπληρωμή 5 δισ. το 2025 – Τι είπε για Τραμπ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο Bloomberg ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα
Ήπια επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο - Στα 4,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα ισοζυγίου
Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία του ΙΟΒΕ, σημειώθηκε άνοδος εισαγωγών 9,6%, έναντι σταθερότητας πέρυσι
Σούπερ μάρκετ: Κόβουμε από τρόφιμα, δίνουμε για κινητά
Αντιφατικές οι επιλογές των Ελλήνων καθώς παραμένουν διστακτικοί σε δαπάνες στο σούπερ μάρκετ, αυξάνουν όμως τις αγορές τους σε προϊόντα τεχνολογίας
Ποια επιδόματα καταβάλλονται μέσα στην εβδομάδα
Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις
Eπίδομα θέρμανσης: Βήμα – βήμα η διαδικασία υποβολής αίτησης
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης – Πότε απορρίπτεται η αίτηση