Η Standard and Poor’s αποφάσισε να μην έρθει στο χθεσινό της ραντεβού με την ελληνική οικονομία, τηρώντας σιγή ασυρμάτου και ανανεώνοντας την όποια απόφασή της για την άνοιξη του 2025. Ως εκ τούτου ο διεθνής οίκος διατηρεί αμετάβλητη στο «ΒΒΒ-» με θετικό outlook την αξιολόγησή του για το ελληνικό αξιόχρεο ο οίκος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο S&P είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που δίνει θετικό outlook και επομένως εμφανίζεται ως ο πιο πιθανός για να ανεβάσει το ελληνικό αξιόχρεο στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας.
Ωστόσο, αυτό καθ’ αυτό το θετικό outlook δεν εγγυάται την αναβάθμιση. Και το κομμάτι που θα ολοκληρώσει το παζλ της νέας αναβάθμισης μένει να βρεθεί…
Μια ματιά στο σκεπτικό της απόφασης του περασμένου Απριλίου μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις: τότε ο S&P τόνιζε ότι το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία ότι η δημοσιονομική πειθαρχία που ακολουθείται θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος, ενώ η ανάπτυξη θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Standard & Poor’s: Αμετάβλητη στο «ΒΒΒ-» με θετικό outlook η ελληνική αξιολόγηση
Το σκεπτικό για την ελληνική οικονομία
Μάλιστα υπογράμμιζε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση εντός των επόμενων 24 μηνών εάν ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ υποχωρήσει περαιτέρω για να προσεγγίσει το χρέος χωρών με αντίστοιχη αξιολόγηση. Οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να το πετύχουν με έναν συνδυασμό οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, πλήρους ανάπτυξης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων για μεγάλη χρονική περίοδο.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024 θα διαμορφωθεί στα 5,679 δισ. ευρώ ή 2,4% του ΑΕΠ.
Ο S&P εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό υψηλότερο από αυτόν της ευρωζώνης, τουλάχιστον έως το 2027, γεγονός που ενισχύει την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης.
Οι κίνδυνοι
Επίσης τότε, ο οίκος είχε επισημάνει ότι, η Ελλάδα παραμένει εκτεθειμένη στις μεταβολές της παγκόσμιας οικονομίας και τα γεωπολιτικά ρίσκα. Αυτά περιλαμβάνουν μια πιθανή επιβράδυνση που θα μπορούσε να επηρεάσει τους σημαντικούς τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας, αλλά και μια αιφνίδια νέα εκτίναξη στις τιμές της ενέργειας. Οι εν λόγω εξελίξεις θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την βελτιωμένη δυναμική του ελληνικού αξιόχρεου.
Σημειώνεται επίσης, ότι πριν από ακριβώς έναν χρόνο στις 20 Οκτωβρίου του 2023 η S&P είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία τοποθετώντας την στις τάξεις των κρατών με επενδυτική βαθμίδα, με αξιολόγηση «ΒΒΒ-».
Τα επόμενα ραντεβού με τους οίκους
Η ελληνική οικονομία έχει ακόμα δύο ραντεβού με τους διεθνείς οίκους μέχρι να κλείσει το έτος.
Ακολουθεί η Fitch στις 22 Νοεμβρίου. Ο οίκος είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒΒ- τον Δεκέμβριο του 2023 και διατηρεί τις προοπτικές της αξιολόγησης αυτής σταθερές. Η χρονιά κλείνει με τη Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου. Τον Ιούλιο ο οίκος διατήρησε αμετάβλητο το αξιόχρεο της Ελλάδας στο ΒΒΒ- (επενδυτική βαθμίδα) και αναβάθμισε το outlook σε θετικό. Υπενθυμίζεται πως η Scope Ratings διατήρησε αμετάβλητη την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο ΒΒΒ- και στην προηγούμενη αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου, ενώ στις 4 Αυγούστου του 2023 έδωσε στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα.
Αντιστέκεται η «αυστηρή» Moody’s
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η Moody’s δεν έδωσε τελικά την επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο αναβάθμισε σε θετικό το outlook, φέρνοντας την ελληνική οικονομία, μόλις μία ανάσα από το πολυπόθητο σκαλοπάτι που θεωρείται ως η σφραγίδα της προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα την τελευταία πενταετία.
Ετσι παραμένει η μόνη από τους πέντε οίκους που δεν έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι άλλοι τέσσερις (DBRS, Fitch, S&P, Scope) έχουν φέρει το ελληνικό αξιόχρεο σε αυτή τη βαθμολογία, επιβεβαιώνοντας εν πολλοίς τον χαρακτηρισμό της «η πλέον αυστηρή». Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Moody’s είχε προχωρήσει σε διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, από το Ba3 στο Ba1, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, θέτοντας σε σταθερές τις προοπτικές, ενώ τον περασμένο Μάρτιο επιβεβαίωσε την αξιολόγηση διατηρώντας αμετάβλητες τις προοπτικές.
Πρόκειται για την δεύτερη αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης μετά την αντίστοιχη κίνηση της DBRS την προηγούμενη εβδομάδα.
Latest News
Οι έμμεσοι φόροι γεμίζουν τα κρατικά ταμεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ [γράφημα]
Τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2023 αντιστοιχούσαν στο 21,9% του ΑΕΠ έναντι 20,8% στις χώρες του ΟΟΣΑ
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
Πάνω από 18,7 δισ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις στο 9μηνο - Ποιοι προτίμησαν Ελλάδα
Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 16.722,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ΤτΕ
Αirbnb για Βαρκελώνη: Κλειστά ακίνητα, εκτόξευση ενοικίων - Κερδισμένοι οι ξενοδόχοι
H Airbnb καλεί σε επανεξέταση της αυστηρής πολιτικής της Βαρκελώνης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μετά από 10ετή εμπειρία του μέτρου
Στουρνάρας στο Bloomberg: Η Ευρώπη θα απαντήσει αν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς
Ο Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσεις στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ
Πώς αντιμετωπίζουν την Black Friday οι Έλληνες - Η έρευνα της Revolut
Το 7% των Ελλήνων ανησυχεί μήπως πέσει θύμα απάτης στην Black Friday, ωστόσο, θα αναζητήσει μεγάλες προσφορές
«Καμπανάκι» ΙΟΒΕ για την υστέρηση των περιφερειών - Στην Αττική το μισό ΑΕΠ
Η έρευνα του ΙΟΒΕ επισήμανε πως υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και ευκαιρίες για σύγκλιση των ελληνικών περιφερειών σε μια σειρά από τομείς
Ομολογίες για 11 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο το 2025
Το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό
Αγεφύρωτο το επενδυτικό κενό - Γιατί αστόχησαν οι προβλέψεις για νέα κεφάλαια
Ποιες είναι οι προβλέψεις που υπάρχουν στον προϋπολογισμό για το επενδυτικό κενό της επόμενης χρονιάς - Οι εκτιμήσεις για τις επενδύσεις