Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η διαμάχη του Ομίλου Κυπριώτη με τις πιστώτριες τράπεζες και την HIG, με τις δυο πλευρές να δίνουν μια ακόμη φορά «ραντεβού» στα δικαστήρια. Ένα «ραντεβού» που είτε θα βάλει οριστικό τέλος στην κόντρα των αντιδίκων, είτε θα αποτελέσει ένα ακόμη επεισόδιο στο δικαστικό σήριαλ.

Η δικάσιμος που δεν έχει οριστεί ακόμη αφορά μία ακόμη αγωγή κατά της «Κυπριώτης» που κατέθεσε η Do Value Greece, φερόμενη διαχειρίστρια της αλλοδαπής εταιρείας Tempus Holdings 97 Sarl ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη των δυο πλευρών ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια, όταν σύμφωνα με τις τράπεζες η Κυπριώτης σταμάτησε να αποπληρώνει τα δάνεια ύψους περίπου 125 εκατ. ευρώ. Έκτοτε άρχισε ένας δικαστικός μαραθώνιος, στον οποίο ενεπλάκη εκ των υστέρων η HIG, η οποία μέσω της Tempus Holdings 97 Sarl αγόρασε τα δάνεια της Κυπριώτης από τις πιστώτριες τράπεζες.

HIG Capital: Πέντε νέα ελληνικά ξενοδοχεία μέχρι τέλος του έτους

Η Κυπριώτης και η αγωγή της Do Value για 97 εκατ. ευρώ

Η νέα αγωγή που κατατέθηκε στις 02.05.2024 κατά της Κυπριώτης από την Do Value αιτείται όπως αναφέρεται και στην έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «την αναγνώριση ακυρότητας των συμβάσεων μίσθωσης των ξενοδοχείων της εταιρείας, ως δήθεν αντιτιθέμενες στα χρηστά ήθη καθότι οι συνθήκες σύναψής τους και οι όροι τους δε συμβαδίζουν με τις συνήθεις στις συναλλαγές πρακτικές, είναι επαχθείς για την Εταιρεία και επιζήμιες δανειστές της, άλλως να υποχρεωθεί η τελευταία στην καταβολή 97.040.000,00 €». Για την αγωγή αυτή ο χρόνος κατάθεσης των προτάσεων είναι η 02.10.2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενόψει του ορισμού τακτικής δικάσιμου η πλευρά των Do Value και Tempus που διεκδικούν τα ξενοδοχεία της Κυπριώτης ή 97 εκατ. ευρώ, κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Η δικαίωση της θυγατρικής της HIG για τα δάνεια

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 30 Σεπτεμβρίου 2024 ο Άρειος Πάγος δικαίωσε την Tempus Holdings 97, θυγατρική της H.I.G. Capital Advisors LLC, κάνοντας δεκτές τις αναιρέσεις τις οποίες είχε ασκήσει η πιστώτρια τράπεζα Eurobank και Πειραιώς κατά της «Γ. Κυπριώτης και Υιοί Α.Ε» και στις οποίες είχε παρέμβει η Tempus 97 μέσω της διαχειρίστριας των απαιτήσεων της Do Value επί των αποφάσεων του Εφετείου Δωδεκανήσου που είχαν κρίνει τις καταγγελίες των δανείων της Κυπριώτης καταχρηστικές.

Παράλληλα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση του 2761/2024 απέρριψε αγωγή της πλευράς Κυπριώτη ότι οι μεταβιβάσεις των εν λόγω δανείων από τις πιστώτριες τράπεζες στην Tempus 97 ήταν άκυρες ως αντίθετες στα χρηστά ήθη.

Η απάντηση της Κυπριώτης στην πολυσχιδή επίθεση

Η πλευρά Κυπριώτη επισημαίνει στην οικονομική έκθεση του 2023, ότι «η διοίκηση έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες της στην αντιμετώπιση μιας πολυσχιδούς επίθεσης με σκοπό την υφαρπαγή της περιουσίας της, έναντι μηδενικού τιμήματος από τους φερόμενους τραπεζικούς δανειστές της».

Ειδικότερα το Μάρτιο του έτους 2022, ως φερόμενος νέος πιστωτής της εταιρείας και «ιδιοκτήτης» των δανείων της εμφανίστηκε μία εταιρεία ταχυδρομικής θυρίδας με την επωνυμία Tempus Holding με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία εξαρχής μέσω των εν Ελλάδι εκπροσώπων της, τόνιζε ότι κατ’ ουσίαν πρόκειται για το άλλο πρόσωπο γνωστού καιροσκοπικού – fund με την επωνυμία HIG CAPITAL.

Η διοίκηση με την επιφύλαξη της νομιμοποίησης του εν λόγω πιστωτή, την οποία αμφισβητεί, επεδίωξε τη συνεννόηση με αυτόν, εισάγοντας πολλαπλές προτάσεις με στόχο την αναδιάρθρωση των οφειλών της και την ταυτόχρονη ανάπτυξή της». Οι προσπάθειες όμως της διοίκησης, υποστηρίζει η εταιρεία, «έπεσαν στο κενό».

Η στρατηγική συμφωνία με την Hotel Brain

Στο πλαίσιο αυτό εξηγεί γιατί προχώρησε στη στρατηγική συμφωνία με την Hotel Brain. Συγκεκριμένα, λέει ότι «έκρινε ότι η πιο αξιόπιστη λύση ήταν να προχωρήσει στη σύναψη μίας στρατηγικής συνεργασίας, και συγκεκριμένα στη μίσθωση των ξενοδοχείων της εταιρείας με εγνωσμένου κύρους και φερέγγυο μισθωτή – αληθή γνώστη του κλάδου».

Αναφερόμενη στην Hotel Brain σημειώνει ότι «είναι ο μεγαλύτερος ελληνικός ξενοδοχειακός όμιλος σε αριθμό καταλυμάτων, ο οποίος αναπτύσσεται κατ’ εξοχήν μέσω μισθώσεων ξενοδοχείων. Σήμερα, διαθέτει 95 ιδιόχρηστα ξενοδοχεία δυναμικότητας άνω των 7.200 δωματίων σε όλη την Ελλάδα, αλλά το κυριότερο, έχει ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο track record λειτουργίας τόσο ως ξενοδόχος όσο και ως αξιόπιστος μισθωτής».

Παράλληλα η Κυπριώτης τονίζει ότι «η στρατηγική συμφωνία μας θα επιφέρει σημαντικού ύψους ελεύθερες ταμειακές ροές προς την εταιρεία μας, ικανές να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη αποπληρωμή των υποχρεώσεων της».

Κέρδη έναντι ζημιών παρά τη «βουτιά» στα έσοδα

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας η Κυπριώτης παρουσίασε στη χρήση 2023 έσοδα ύψους μόλις 6.157.658,02 ευρώ έναντι 20.785.170,87 ευρώ το 2022, καταγράφοντας μία μείωση της τάξης του 70,37%.

Και αυτό γιατί η εταιρεία δεν έχει πλέον έσοδα από την παροχή υπηρεσιών ξενοδοχείου και το κύριο έσοδο της είναι «από λειτουργικές μισθώσεις» (σύμβαση με Hotel Brain) ύψους 5.279.752,34 ευρώ και από λοιπά έσοδα ύψους 878.475,04 ευρώ.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι κέρδος 108.775,63 ευρώ έναντι ζημιών 3.216.295,86 ευρώ στη χρήση 2022.

Όπως τονίζει η διοίκηση «η εταιρεία για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, πραγματοποίησε καθαρά κέρδη μετά από φόρους και είχε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές στα δύο τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης στρατηγικής συμφωνίας με τον ξενοδοχειακό όμιλο HOTEL BRAIN. Στα δύο τελευταία χρόνια διατηρεί θετικό κεφάλαιο κίνησης. Ειδικότερα στη χρήση 2023 το κυκλοφορούν ενεργητικό ανέρχεται σε 5.923 χιλ. ευρώ και καλύπτει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που ανέρχονται σε 5.040 χιλ. ευρώ».

Άρνησης γνώμης από τον ορκωτή ελεγκτή

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση του Ανεξάρτητου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή αναφέρεται ότι «δεν εκφράζουμε γνώμη επί των συνημμένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας «Γ. ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ & ΥΙΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» λόγω της σημαντικότητας των θεμάτων που μνημονεύονται στην παράγραφο της έκθεσής μας “Βάση για Αδυναμία Έκφρασης Γνώμης”».

Επίσης τονίζεται στην έκθεση ότι λόγω δικαστικής διένεξης «υπήρξε αντικειμενική αδυναμία να μας παρασχεθούν επαρκή και κατάλληλα τεκμήρια σχετικά με το ύψος των αναλογούντων και μη λογισθέντων χρεωστικών τόκων των δανείων. Κατόπιν των ανωτέρω και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να επαληθεύσουμε με επιβεβαιωτικές επιστολές ή άλλες ισοδύναμες διαδικασίες το εμφανιζόμενο στο λογαριασμό Δάνεια Τραπεζών κονδύλι € 111 εκατ. περίπου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 68% του συνόλου του Παθητικού διατηρούμε επιφύλαξη για την ακρίβεια και πληρότητα του υπολοίπου του λογαριασμού «Δάνεια Τραπεζών» και των μη λογισθέντων τόκων στα αποτελέσματα της ελεγχόμενης χρήσης και των προηγούμενων χρήσεων».

Το who is who

Η Κυπριώτης διαθέτει πέντε όμορες ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελείας (4* & 5*) στην παραθαλάσσια περιοχή Ψαλίδι της Κω δυναμικότητας 1.522 δωματίων καθώς και ένα σύγχρονο και από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα των Βαλκανίων δυναμικότητας 4.000 περίπου θέσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός