Στον απόηχο ενός ακόμα ράλι στα χρηματιστήρια, με εντυπωσιακές αποδόσεις στις τεχνολογικές μετοχές, μείζον στοίχημα για τις αγορές είναι όχι απλώς να διατηρήσουν το momentum, αλλά και να διαβλέψουν πόση δυναμική υπάρχει ακόμα. Παράγοντες της Wall Street, επενδυτές και αναλυτές επιχειρούν να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στις αγορές: οι μετοχές ανεβαίνουν, ο χρυσός ανεβαίνει, οι αποδόσεις των ομολόγων εξομαλύνονται και  το bitcoin καταγράφει ράλι.

Η επενδυτική ευφορία αυτή δεν επεκτείνεται και στα δημόσια οικονομικά, με την ανησυχία για τον πληθωρισμό να αναβιώνει και τα στατιστικά που ανακοινώνονται να καταδεικνύουν τους αντίθετους ανέμους που επικρατούν.

Wall Street: Έκτη σερί ανοδική εβδομάδα

Και οι Κεντρικές Τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναζητούν το κατάλληλο επιτόκιο, που θα διασφαλίσει της σταθερότητα στις τιμές χωρίς να πλήττει την οικονομική δραστηριότητα, την ώρα που ένας νέος εφιάλτης κάνει την εμφάνισή του: το χρέος.

Το βλέμμα της Wall σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον η φθινοπωρινή συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας (WBG) από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 26 Οκτωβρίου. Εύλογο είναι λοιπόν ότι οι αγορές στρέφουν το βλέμμα τους στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Ήδη το ΔΝΤ δια στόματος της επικεφαλής του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έδωσε μία πρόγευση του τι θα κυριαρχήσει, καλώντας τους επικεφαλής των παγκόσμιων οικονομικών να σφίξουν το… ζωνάρι καθώς ο δημόσιο χρέος διογκώνεται.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την επόμενη Παρασκευή η αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας από τη Moody’s Ratings

Το δημοσιονομικό Monitor του ΔΝΤ την Τετάρτη θα παρουσιάσει μια προειδοποίηση ότι τα επίπεδα του δημόσιου χρέους πρόκειται να φτάσουν τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, λόγω της Κίνας και των ΗΠΑ. Η διευθύνουσα σύμβουλος Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ομιλία της την περασμένη Πέμπτη, περιέγραψε πώς αυτό το βουνό δανεισμού βαραίνει τον κόσμο.

«Οι προβλέψεις μας δείχνουν έναν αδυσώπητο συνδυασμό χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού χρέους – ένα δύσκολο μέλλον», είπε. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν για να μειώσουν το χρέος και να ξαναχτίσουν τα αποθέματα ασφαλείας για το επόμενο σοκ — το οποίο σίγουρα θα έρθει, και ίσως νωρίτερα από ό,τι περιμένουμε».

Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών ενδέχεται να λάβουν περαιτέρω υπενθυμίσεις ακόμη και πριν τελειώσει η εβδομάδα.

Όπως αναφέρει σε εκτενές του δημοσίευμα το Bloomberg, η υπουργός Οικον0μικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρέιτσελ Ριβς έχει ήδη αντιμετωπίσει μια προειδοποίηση του ΔΝΤ για τον κίνδυνο αντίδρασης της αγοράς εάν το χρέος δεν σταθεροποιηθεί. Η Τρίτη σηματοδοτεί την τελευταία δημοσιοποίηση στοιχείων για τα δημόσια οικονομικά πριν από τον προϋπολογισμό της στις 30 Οκτωβρίου.

Η Γαλλία

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την επόμενη Παρασκευή η αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας από τη Moody’s Ratings , με δεδομένο ότι η Γαλλία έχει δεχθεί ήδη κίτρινη κάρτα από την Κομισιόν για τα δημοσιονομικά της. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να έχουμε υποβάθμιση του outlook για το γαλλικό αξόχρεο.

Όσο για τους μεγαλύτερους δανειολήπτες από όλους, η έκθεση του ΔΝΤ που έχει ήδη δημοσιευτεί περιέχει μια ζοφερή παραίνεση: τα δημόσια οικονομικά σας είναι το πρόβλημα όλων.

«Τα αυξημένα επίπεδα χρέους και η αβεβαιότητα γύρω από τη δημοσιονομική πολιτική σε συστημικά σημαντικές χώρες, όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές επιδράσεις με τη μορφή υψηλότερου κόστους δανεισμού και κινδύνων που σχετίζονται με το χρέος σε άλλες οικονομίες», ανέφερε το ταμείο.

Οι κεντρικές τράπεζες και η Wall

Μερικά 24ωρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης το νομισματικό ενδιαφέρον στρέφεται στον Καναδά, που αναμένεται να περικόψει τα επιτόκια αλλά και στη Ρωσία που αναμένεται να τα αυξήσει.

Η Federal Reserve αναμένεται να συνεδριάσει 6-7 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τις προεδρικές εκλογές.

Μέχρι τότε αναμένονται μια σειρά στοιχείων: την Τετάρτη, η Εθνική Ένωση Μεσιτών θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών, ενώ μια ημέρα αργότερα θα ακολουθήσουν κυβερνητικά στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μέτριες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο στις πωλήσεις τόσο των υφιστάμενων όσο και των νέων κατοικιών.

Άλλα στοιχεία για τις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν παραγγελίες διαρκών αγαθών Σεπτεμβρίου, καθώς και αποστολές κεφαλαιουχικών αγαθών που θα βοηθήσουν τους οικονομολόγους να βελτιώσουν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου. Η Federal Reserve εκδίδει επίσης το Beige Book της.

Περιφερειακά στελέχη της Fed που θα μιλήσουν την ερχόμενη εβδομάδα περιλαμβάνουν τους Jeffrey Schmid, Mary Daly και Lorie Logan.

Επίσης, την Τρίτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα δώσει συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι θα μιλήσει στη Νέα Υόρκη την Τρίτη, ενώ ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας Μάρτιν Σλέγκελ έχει προγραμματιστεί να εμφανιστεί την Παρασκευή.

Μεταξύ των οικονομικών εκθέσεων της ευρωζώνης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη την Τετάρτη, οι δείκτες διαχειριστών αγορών την επόμενη μέρα και η έρευνα για τις πληθωριστικές προσδοκίες της ΕΚΤ την Παρασκευή μπορεί να είναι τα κυριότερα σημεία.

Εκτός από την πιθανή αξιολόγηση αξιολόγησης για τη Γαλλία, η S&P ενδέχεται επίσης να δημοσιεύσει εκθέσεις για το Βέλγιο και τη Φινλανδία την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Κρυπτονομίσματα: Πρόσθετες άμυνες σε επίπεδο κυβερνοασφάλειας θέλει η ESMA
Kρυπτονομίσματα |

Πρόσθετη κυβερνοασφάλεια για τα κρυπτονομίσματα θέλει Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών

Η ESMA ζητά τροποποίηση για την αυστηροποίηση του κανονισμού λειτουργίας για τα κρυπτονομίσματα με την απαίτηση για εξωτερικούς ελέγχους της άμυνας κατά των χάκερ