Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι προειδοποίησε την Κυριακή ότι η Αίγυπτος μπορεί να αναγκαστεί να επανεκτιμήσει το πρόγραμμα ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το ΔΝΤ, εάν οι διεθνείς οργανισμοί δεν λάβουν υπόψη τους τις έκτακτες περιφερειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η Αίγυπτος υπέγραψε τον Μάρτιο ένα πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο απαιτεί να μειώσει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και άλλα αγαθά και να επιτρέψει στο νόμισμά της να κυμαίνεται ελεύθερα,  μέτρα τα οποία έχουν προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης.

Μέση Ανατολή: Τα 12 ορόσημα της κλιμάκωσης του πολέμου

Το πακέτο του ΔΝΤ ξεκλείδωσε δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετων κεφαλαίων από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το Reuters.

Την Παρασκευή, η Αίγυπτος αύξησε τις τιμές σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων καυσίμων για τρίτη φορά φέτος, με τις τιμές του ντίζελ και της βενζίνης να αυξάνονται από 11% έως 17%. Τον Ιούνιο, αύξησε την τιμή του επιδοτούμενου ψωμιού κατά 300%. Ο πρωθυπουργός Μοσταφά Μαντμπουλι  δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι τιμές των καυσίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025.

Το πακέτο του ΔΝΤ ξεκλείδωσε δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετων κεφαλαίων από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Όσον αφορά το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουμε τώρα, και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε στους εαυτούς μας και στους ενδιαφερόμενους διεθνείς οργανισμούς, το Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα και όλους τους θεσμούς, το κάνουμε αυτό κάτω από εξαιρετικά δύσκολες περιφερειακές και παγκόσμιες συνθήκες», δήλωσε ο πρόεδρος Σίσι σε συνέδριο.

Αίγυπτος: Η ζημιά από τον πόλεμο

Η Αίγυπτος έχασε έσοδα ύψους 6-7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους επτά έως 10 μήνες, μια κατάσταση που θα μπορούσε να συνεχιστεί για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο, πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις στη ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι λένε ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, έχουν εκτρέψει την κυκλοφορία από τη διώρυγα του Σουέζ, με αποτέλεσμα τα έσοδα να μειωθούν στα 870 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο από 2,54 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

«Το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει με το ταμείο – και αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που λέω στην κυβέρνηση και στον εαυτό μου – εάν αυτή η πρόκληση θα πλήξει την κοινή γνώμη, ότι ο κόσμος δεν μπορεί να το αντέξει, πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάστασή μας», δήλωσε ο Σίσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή