Ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της BBVA πούλησε ολόκληρο το μερίδιό του λόγω της απόφασης της ισπανικής τράπεζας να επιδιώξει εχθρική προσφορά για την εγχώρια ανταγωνιστική Banco Sabadell.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, η GQG Partners, η οποία είναι μεγάλος επενδυτής σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, ήταν ένας από τους πέντε κορυφαίους μέτοχους της BBVA αλλά ξεπούλησε αυτό το καλοκαίρι αφού είπε στη διοικητική ομάδα της τράπεζας ότι αντιτίθεται στην επίμαχη προσπάθειά τους να αγοράσουν τη Sabadell.

Η προσφορά 10 δισεκατομμυρίων ευρώ της BBVA για τη Sabadell, η οποία θα ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά ευρωπαϊκών τραπεζών εδώ και αρκετά χρόνια, συνάντησε σκληρή αντίσταση από το διοικητικό συμβούλιο της Sabadell και την ισπανική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της BBVA, Carlos Torres, έχει προχωρήσει στην προσφορά παρά την προοπτική μιας μακροχρόνιας διαδικασίας που θα χρειαζόταν να ξεκαθαρίσει αρκετά ρυθμιστικά εμπόδια.

Τον Ιούλιο, οι μέτοχοι της BBVA ψήφισαν υπέρ μιας έκδοσης μετοχών 10 δισ. ευρώ για να διευκολυνθεί η προσφορά. Ωστόσο, η GQG είχε αποφασίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή να πουλήσει, αφού είπε στη διοικητική ομάδα της τράπεζας ότι πίστευε ότι η προσφορά της Sabadell θα ήταν πολύ χρονοβόρα και θα αποσπούσε την προσοχή, ενώ θα μείωνε την έκθεσή της στις αναδυόμενες αγορές.

Τα σχέδια της BBVA

«Αυτό που μας άρεσε στην BBVA ήταν ότι στην πραγματικότητα είχαν εκποιήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ και κάποια άλλα περιουσιακά στοιχεία της Λατινικής Αμερικής», δήλωσε ο Brian Kersmanc, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην GQG. «Είχαν επιστρέψει στο επίκεντρό τους. Ήταν πολύ καλοί στο Μεξικό, την Τουρκία και την Ισπανία.

«Τα πάνε αρκετά καλά σε οργανική βάση, απλώς ξεπερνούν τον ανταγωνισμό οργανικά».

Το Μεξικό, μια ταχέως αναπτυσσόμενη αλλά απρόβλεπτη αγορά, απέδωσε το 56% των καθαρών κερδών της BBVA το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η BBVA δεν σχολίασε τη διάθεση της GQG, αλλά είπε: «Η συντριπτική υποστήριξη από τους μετόχους μας στη γενική συνέλευση [του Ιουλίου] είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι της υποστήριξής τους στη συναλλαγή της Banco Sabadell.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά έργα στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα».

Ένας συνδυασμός μεταξύ BBVA και Sabadell θα δημιουργούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο παίκτη στην αγορά δανείων της Ισπανίας, ξεπερνώντας τη Santander.

Η BBVA θέλει να υποβάλει την επίσημη προσφορά της στους μετόχους της Sabadell πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η BBVA κέρδισε την υποστήριξη των επενδυτών για την έκδοση μετοχών, η προσφορά αντιμετωπίζει άλλα εμπόδια , συμπεριλαμβανομένης μιας κρίσιμης ισπανικής αντιμονοπωλιακής αναθεώρησης και της αντίθεσης της ισπανικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών, η οποία έχει δεσμευτεί να εμποδίσει την BBVA από τη συγχώνευση των τραπεζών ακόμη και αν καταφέρει να εξαγοράσει τη Sabadell. .

Η συμφωνία πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ισπανίας, η οποία είπε ότι η BBVA πρέπει να πει στους επενδυτές τι θα συμβεί εάν η κυβέρνηση μπλοκάρει τη συγχώνευση. Εάν η εξαγορά είναι επιτυχής, το νωρίτερο που θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή είναι η αρχή του 2025, αν και θα μπορούσε να μεταφερθεί μέχρι το καλοκαίρι.

Η GQG, η οποία εδρεύει στη Φλόριντα και ιδρύθηκε από τον πρώην διευθυντή κεφαλαίων Vontobel, Rajiv Jain, αγόρασε το 3% των μετοχών της BBVA πριν από τρία χρόνια, καθιστώντας την τον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας. Μόλις τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η GQG εξακολουθούσε να βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των μετόχων, σύμφωνα με τα στοιχεία του S&P Capital IQ.

Η GQG δημιούργησε μια θέση στο top-10 το καλοκαίρι στη γερμανική Commerzbank, η οποία αποτελεί αντικείμενο πιθανής προσφοράς από την ιταλική ανταγωνίστρια UniCredit. Είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους επενδυτές στην CaixaBank, τον μεγαλύτερο δανειστή της Ισπανίας σε μερίδιο αγοράς δανείων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή