Το υπουργείο Οικονομικών στη Γερμανία διέψευσε την Κυριακή ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής νόμου για την προστασία των εγχώριων τραπεζών από διασυνοριακές εξαγορές, καθώς η ιταλική UniCredit επιδιώκει συγχώνευση με τη γερμανική Commerzbank.

Commerzbank: Ξεκίνησε η «τελική μάχη» – Μπαίνει (;) σφήνα η Deutsche Bank

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica επικαλέστηκε την Κυριακή μια πηγή κοντά στο θέμα ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει έναν νόμο που θα εμπόδιζε τις ξένες τράπεζες να αποκτήσουν το 100% οποιασδήποτε τράπεζας και θα απαιτούσε να παραμείνει εισηγμένη στη Γερμανία.

«Το αρνούμαστε αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Το δημοσίευμα της La Repoubblica

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας, η Γερμανία εξέταζε το ενδεχόμενο εισαγωγής νόμου για την προστασία των εγχώριων τραπεζών από διασυνοριακές εξαγορές.

Μάλιστα ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πολωνίας, η οποία έχει νόμο που εμποδίζει τις ξένες τράπεζες να αγοράζουν το 100% οποιασδήποτε πολωνικής τράπεζας και απαιτεί από αυτές να παραμείνουν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας.

Γερμανία: Στόχος να εμποδιστεί η εξαγορά της Commerzbank

Η Γερμανία επιδιώκει να ματαιώσει με κάθε τρόπο μια πιθανή εξαγορά μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζές της από έναν Ιταλό αντίπαλο, σε μία υπόθεση η οποία  έχει φέρνει το Βερολίνο εναντίον της Ρώμης και των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης.

Το Βερολίνο αιφνιδιάστηκε από τις κινήσεις της UniCredit η οποία κατάφερε να χτίσει ένα μεγάλο μερίδιο στην υποστηριζόμενη από το κράτος Commerzbank, σε μια κίνηση που σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγχώνευση .

Οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται τώρα για μια πιθανή εχθρική προσφορά που θα μπορούσε να συνδέσει τις τύχες του Βερολίνου με αυτές της Ιταλίας .

Πηγές από το Βερολίνο, τις οποίες επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι ο συνδυασμός των δύο αυτών τραπεζών αποτελεί πιθανή απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς η UniCredit κατέχει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ιταλικών κρατικών ομολόγων.

Αρκετοί άνθρωποι στη γερμανική κυβέρνηση εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους σε μια ρυθμιστική αναθεώρηση από την εποπτική αρχή της χώρας BaFin και ασκούν πιέσεις στη ρυθμιστική αρχή ενάντια σε μια συμφωνία.

Ένα βασικό επιχείρημα είναι ότι το Βερολίνο μπορεί να καταλήξει να πληρώσει το λογαριασμό εάν η UniCredit συρθεί σε μια ιταλική κρίση χρέους.

Η BaFin, η οποία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στο εάν η UniCredit μπορεί να προσπαθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο της Commerzbank, έχει αρχίσει να μελετά το αίτημα της UniCredit να της επιτρέψει να αυξήσει το μερίδιό της από περίπου 9,9% που είναι σήμερα σε σχεδόν 30%.

Η εποπτική αρχή αναμένεται στη συνέχεια να κάνει την εισήγησή της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη ρυθμιστική αρχή των δανειστών, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο.

Ενώ η Ρώμη υποστηρίζει τη συμφωνία, το Βερολίνο ελπίζει ότι οι ανησυχίες του μπορεί να εμποδίσουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την έγκριση του σχεδίου της UniCredit από την ΕΚΤ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή