Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κιανγκ υπέγραψε διάταγμα του Κρατικού Συμβουλίου με το οποίο θεσπίζονται κανονισμοί για τον έλεγχο των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στην Κίνα από την 1η Δεκεμβρίου 2024.

Ρωσία: 24 ξένοι ηγέτες και ο γ.γ. του ΟΗΕ αναμένονται στη σύνοδο κορυφής των BRICS

Υποστηρίζοντας μια ολιστική προσέγγιση για την εθνική ασφάλεια, οι κανονισμοί που εισάγει η Κίνα αποτελούνται από έξι κεφάλαια και 50 άρθρα και διατυπώθηκαν με στόχο «τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης, τον συντονισμό της ανάπτυξης υψηλής ποιότητας με την ασφάλεια υψηλού επιπέδου και τη βελτίωση των δυνατοτήτων ελέγχου των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία παρέχοντας αγαθά διπλής χρήσης

Είδη διπλής χρήσης θεωρούνται τα αγαθά, οι τεχνολογίες και οι υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για πολιτικούς είτε για στρατιωτικούς σκοπούς ή για να συμβάλουν στην αύξηση του στρατιωτικού δυναμικού, ιδίως για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή ή τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και των μέσων παράδοσής τους.

Τι αλλάζει το νέο σύστημα που εισάγει η Κίνα

Σύμφωνα με τα μέτρα διευκόλυνσης του εμπορίου που περιλαμβάνονται στους κανονισμούς, θα καταργηθεί το σύστημα εγγραφής εξαγωγέων για είδη διπλής χρήσης και θα ενισχυθεί η διαφάνεια και η τυποποίηση των πολιτικών ελέγχου των εξαγωγών για είδη διπλής χρήσης.

Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν επίσης λεπτομερή μέτρα για τη διαχείριση αδειών, τον κατάλογο ελέγχου και την εποπτεία του ελέγχου των εξαγωγών ειδών διπλής χρήσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι το Πεκίνο υποστηρίζει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία παρέχοντας αγαθά διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων μικροηλεκτρονικών, που μπορούν να τη βοηθήσουν να κατασκευάζει όπλα τα οποία ακολούθως χρησιμοποιεί στο πολεμικό πεδίο με τη γειτονική της χώρα.

Η Κίνα από τη μεριά της έχει απαντήσει ότι δεν παρέχει όπλα σε κανένα μέρος και ότι το κανονικό εμπόριο με τη Ρωσία δεν πρέπει να διακοπεί.

Οι νέοι κανονισμοί θέτουν σε εφαρμογή ένα σύστημα αδειών για την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης και δημιουργούν έναν κατάλογο εμπορευμάτων υπό περιορισμούς. Οι εξαγωγείς τέτοιων αγαθών θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τον τελικό χρήστη και την προβλεπόμενη χρήση των εξαγόμενων αγαθών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή