Μεγάλες καθυστερήσεις στην απόκτηση της «χρυσής βιζα» αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί που επένδυσαν στην Πορτογαλία γεγονός που «υποχρεώνει» αρκετους απο αυτούς να προσφυγουν στη δικαιοσύνη.

Ο Ρενχάι Γουάνγκ είναι ένας απο αυτούς καθώς κουρασμένος από τους κρύους χειμώνες στον Καναδά, αποφάσισε να ξεκινήσει μια νέα ζωή στην Ευρώπη.

Golden Visa: Έρχεται το τέλος της;

Ωστόσο, τρία χρόνια αφότου έβαλε 350.000 ευρώ σε ένα διαμέρισμα στη Λισαβόνα, ο Κινέζος υπήκοος εξακολουθεί να περιμένει την υπηρεσία μετανάστευσης της Πορτογαλίας να αποφασίσει για το καθεστώς του. Ο 50χρονος είναι μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που έκαναν αίτηση για το πρόγραμμα χρυσής βίζας της χώρας, το οποίο υπόσχεται στους επενδυτές ενα δρόμο για να αποκτησουν την υπηκοότητα, αναφέρει το Business Standard.

Είναι επίσης μεταξύ των εκατοντάδων που τώρα έχουν «κολλήσει» καθώς η χώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη μαζική εισροή μεταναστών.
«Αν ήξερα ότι αυτό θα διαρκούσε τόσο πολύ, δεν θα είχα επενδύσει στην Πορτογαλία», δήλωσε ο Ρενχάι σε τηλεφωνική συνέντευξη από το σπίτι του στο κέντρο της Λισαβόνας. «Υπάρχουν άλλα μέρη όπου είναι πιο εύκολο να πάρει κανείς χρυσή βίζα».

Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των άλλων χωρών της ΕΕ που προσφέρουν χρυσή βίζα σε μη Ευρωπαίους υπηκόους.

Ο Οργανισμός Ένταξης, Μετανάστευσης και Ασύλου της Πορτογαλίας παλεύει με ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο που ξεπερνά τις 400.000 αιτήσεις για βίζα μετά την απότομη αύξηση της μετανάστευσης μετά την πανδημία του Κόβιντ-19 και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Από το 2018, ο αλλοδαπός πληθυσμός της Πορτογαλίας έχει υπερδιπλασιαστεί και ανέρχεται πλέον στο ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου ατόμων – το ένα δέκατο του συνολικού πληθυσμού.

Στη δικαιοσύνη

Σε απάντηση, ο Ρενχάι και άλλοι επενδυτές προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να αναγκάσουν την (Agency for Integration, Migration and Asylum-AIMA ) να τηρήσει την προθεσμία των 90 ημερών για την έκδοση αποφάσεων σχετικά με τις αιτήσεις παραμονής, συμπεριλαμβανομένης της χρυσής βίζας.

Ενώ οι αιτήσεις για χρυσή βίζα αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα των εκκρεμών υποθέσεων, οι καθυστερήσεις αμαυρώνουν την εικόνα μιας από τις πιο δημοφιλείς ευκαιρίες διαμονής μέσω επένδυσης στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί από τους επενδυτές να περνούν μόνο επτά ημέρες κατά μέσο όρο ετησίως στην Πορτογαλία, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ από τότε που δημιουργήθηκε το 2012 και είναι κυρίως δημοφιλές στους Κινέζους, τους Βραζιλιάνους και τους Αμερικανούς υπηκόους.

Ο Μπετίνο Ζανίνι , ένας δικηγόρος μετανάστευσης που έχει κερδίσει αρκετές υποθέσεις κατά της AIMA, λέει ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους 50 πελάτες του που έχουν πάρει χρυσή βίζα έχουν μηνύσει το πορτογαλικό κράτος για καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση.

Ο Ντιόγκο Καπέλα , ένας άλλος δικηγόρος με έδρα τη Λισαβόνα, εκτιμά ότι 40 από τους πελάτες του με χρυσή βίζα έχουν επίσης κινηθεί νομικά.

Όταν είναι επιτυχείς, οι αγωγές αυτές μπορούν να αναγκάσουν την AIMA να εκδώσει απόφαση για την αίτηση χρυσής βίζας σε περίπου τρεις μήνες αντί για τρία χρόνια», δήλωσε ο Καπέλα.

Εκπρόσωπος της AIMA δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για να σχολιάσει. Η υπηρεσία μετανάστευσης δεν απάντησε σε πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κλήσεις που ζητούσαν σχόλιο.

Η Λέιλι Χίρον , μια Αμερικανίδα οινοποιός, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά για να επιταχύνει την απόφαση σχετικά με τη χρυσή βίζα της. Η 60χρονη αγόρασε ένα ακίνητο στη Λισαβόνα και υπέβαλε αίτηση για χρυσή βίζα τον Απρίλιο του 2023. Ακόμη περιμένει από την AIMA να συλλέξει τα βιομετρικά της στοιχεία ώστε να προχωρήσει η αίτησή της.

«Δεν είναι ιδανικό να ξεκινάς τη σχέση σου με το πορτογαλικό κράτος πηγαίνοντας στο δικαστήριο», δήλωσε η Λέιλι Χίρον  καθώς έτρωγε σε εστιατόριο στη Λισαβόνα κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ταξιδιού στην πορτογαλική πρωτεύουσα. «Αλλά φαίνεται ότι αυτή μπορεί να είναι η μόνη μου διέξοδος».

Εκκρεμείς υποθέσεις

Για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις, το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε νωρίτερα φέτος μια πρόταση που επιτρέπει στους αιτούντες χρυσή βίζα να ξεκινούν το «ρολόι» για τα πέντε χρόνια διαμονής που απαιτούνται για να υποβάλουν αίτηση για την υπηκοότητα την ημέρα που υποβάλλουν την αίτησή τους – και όχι όταν λαμβάνουν την κάρτα διαμονής τους.

Η κυβέρνηση έχει επίσης συστήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση της τεράστιας συσσώρευσης εκκρεμών υποθέσεων μετανάστευσης. Όμως ο Ρενχάι φοβάται ότι η AIMA θα εξετάσει πρώτα άλλες υποθέσεις αντί να δώσει προτεραιότητα στις αιτήσεις για χρυσή βίζα.

«Δεν είναι δίκαιο ότι όσοι έχουν πληρώσει τα περισσότερα για να πάρουν άδεια παραμονής φαίνεται να είναι οι τελευταίοι στη σειρά για να πάρουν τη βίζα τους», δήλωσε ο Ρενχάι. «Θέλω απλώς να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Eurostat: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ [γραφήματα]
Διεθνή |

Ανακάμπτει η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη - Πώς κινείται στην Ελλάδα [γραφήματα]

Σύμφωνα τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat, το Νοέμβριο του 2024, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, η εποχικά διορθωμένη βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ