Ήταν τον περασμένο Απρίλιο όταν η TGI Fridays ανακοίνωνε τα σχέδια συγχώνευσής της με τη Hostmore, τον μεγαλύτερο δικαιοδόχο των εστιατορίων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που θα έδινε τη δυνατότητα στον franchisor να αποκτήσει την αλυσίδα έναντι 220 εκατομμυρίων δολαρίων (177 εκατομμυρίων λιρών).

Σχεδόν έξι μήνες μετά, η Hostmore υπαναχώρησε από την εξαγορά καθώς η μάρκα casual dining προσέκρουσε στις απαιτήσεις της τιτλοποίησης ολόκληρης της επιχείρησης – ένα ομόλογο ύψους 375 εκατομμυρίων δολαρίων που εκδόθηκε το 2017 και εξασφαλίστηκε με τη χρήση βασικών πτυχών των επιχειρήσεων της TGI Fridays ως εγγύηση, σύμφωνα με την Kroll Bond Rating Agency.

Fast food: Γιατί οι αλυσίδες βλέπουν την πλάτη καταναλωτών χαμηλού εισοδήματος

Μάλιστα, η Hostmore, σύμφωνα με το Retail Dive και με επενδυτικά έγγραφα του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης των καταστημάτων Fridays. Το γεγονός τερματισμού της διαχείρισης αυτής, σημαίνει ότι η FTI Consulting, η οποία λειτουργεί ως διάδοχος διαχειριστής της TGI Fridays, θα αναλάβει τον έλεγχο των τμημάτων της επιχείρησης Fridays που περιλαμβάνονται στην τιτλοποίηση ολόκληρης της επιχείρησης.

TGI Fridays: Αναζητείται σωτηρία…

Η TGI Friday’s Inc. αναζητά χρηματοδότηση, καθώς η αλυσίδα casual dining ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για προστασία από την πτώχευση τις επόμενες εβδομάδες, όπως επισημαίνει το Bloomberg, αφού αγωνίζεται να ανατρέψει μια επιχείρηση που πιέζεται από τους αυστηρότερους προϋπολογισμούς των πελατών και την προτίμησή τους για πιο γρήγορο φαγητό.

Η εταιρεία βρίσκεται σε διαβούλευση με τους δανειστές σε αναζήτηση ενός δανείου που θα τη βοηθήσει να συνεχίσει τη λειτουργία των εστιατορίων μέσω της διαδικασίας του κεφαλαίου 11 και να αναδυθεί ως λειτουργούσα εταιρεία, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν συζητώντας εμπιστευτικές πληροφορίες.

Η TGI Fridays έπρεπε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα των δημοφιλών fast-casual εστιατορίων, όπως η Chipotle, που έχουν διεισδύσει απειλητικά στο μερίδιο αγοράς της τα τελευταία χρόνια. Ενώ και τα παρατεταμένα κλεισίματα και η πτώση της κίνησης λόγω της πανδημίας, επιδείνωσαν τον αντίκτυπο αυτής της τάσης.

Προετοιμασία για πτώχευση

Η TGI Friday’s συνεργάζεται με τους δικηγόρους της Ropes & Gray LLP για τις προετοιμασίες της πτώχευσης, οι οποίες δεν είναι τελικές και μπορεί ακόμη ενδεχομένως να αλλάξουν. Εκπρόσωποι της εταιρείας και της Ropes & Gray πάντως δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού από το Bloombnerg, παρά το γεγονός πως το Debtwire είχε αναφέρει λίγο νωρίτερα το σενάρια της πτώχευσης.

Οι υποχρεώσεις της αλυσίδας περιλαμβάνουν τίτλους εξασφαλισμένους με περιουσιακά στοιχεία, οι οποίοι αποτέλεσαν και την πηγή του προβλήματος με την Hostmore τον περασμένο μήνα, αφού η διοίκηση της εταιρείας παραβίασε τους όρους τους, καθώς δεν κατέθεσε εγκαίρως τα έγγραφα προς τους ομολογιούχους. Ως αποτέλεσμα αυτής της παραβίασης, έπρεπε να παραδώσει τον έλεγχο ορισμένων περιουσιακών στοιχείων σε εξωτερικό διαχειριστή.

Η TGI Friday και ο ανταγωνισμός

Το πρώτο εστιατόριο Fridays άνοιξε στις 15 Μαρτίου 1965, στην First Avenue και 63rd Street στη Νέα Υόρκη, από τον Alan Stillman, έναν πωλητή αρωμάτων, ο οποίος αναζητούσε τρόπους να γνωρίσει τις ανύπαντρες «αεροσυνοδούς» που ζούσαν στη γειτονιά του.

Το όνομα της αλυσίδας προέρχεται από την αρχαία αγγλική λέξη frīġedæġ, που σημαίνει «η ημέρα της Frig», αποτέλεσμα μιας παλιάς σύμβασης που συνέδεε τη σκανδιναβική θεά Frigg με τη ρωμαϊκή θεά Αφροδίτη, με την οποία η ημέρα συνδέεται σε πολλούς πολιτισμούς. TGI Fridays

Η Fridays δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από 50 χρόνια, με σχεδόν 600 εστιατόρια σε 44 χώρες. Ωστόσο, η αλυσίδα έχει δυσκολευτεί τα τελευταία χρόνια. Τον Αύγουστο του 2023, η Fridays προήγαγε τον Brandon Coleman III σε διευθύνοντα σύμβουλο. Αυτός παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά τον Οκτώβριο, πριν αναλάβει ο Weldon Spangler, μακροχρόνιο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TGI Fridays.

Στη συνέχεια, στις αρχές του 2024, 36 υπολειτουργούντα εστιατόρια στις ΗΠΑ έκλεισαν τις πόρτες τους οριστικά. Παράλληλα, η μάρκα ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει οκτώ από τα εστιατόρια που ανήκαν προηγουμένως στην εταιρεία στα βορειοανατολικά στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Ray Blanchette.

Και μέσα σε όλα αυτά έπρεπε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα των δημοφιλών fast-casual εστιατορίων, όπως η Chipotle, που έχουν διεισδύσει απειλητικά στο μερίδιο αγοράς της τα τελευταία χρόνια. Τα παρατεταμένα κλεισίματα και η πτώση της κίνησης λόγω της πανδημίας, επιδείνωσαν τον αντίκτυπο αυτής της τάσης.

Δεν είναι όμως η μόνη. Η Red Lobster Management LLC κήρυξε πτώχευση τον Μάιο, μετά από χρόνια ζημιών, με αποκορύφωμα την απώλεια χρημάτων από την προωθητική ενέργεια «Endless Shrimp».

Η Hooters, η αλυσίδα εστιατορίων που φημίζεται για τις φτερούγες κοτόπουλου και τις λιτές στολές των σερβιτόρων, βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με δανειστές και συμβούλους, καθώς η δική της πτώση των εσόδων την αναγκάζει να κλείνει τοποθεσίες, ανέφερε πρόσφατα το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή