Η Αίγυπτος αναθεώρησε τον στόχο της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2040 στο 40% από τον προηγούμενο στόχο του 58%, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Πετρελαίου Καρίμ Μπαντάουι, υπογραμμίζοντας ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει βασικό μέρος του ενεργειακού μείγματος της χώρας για χρόνια.

Πριν από τη φιλοξενία της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP27 το 2022, η Αίγυπτος δεσμεύτηκε να αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στο 42% του ενεργειακού της μείγματος έως το 2035, προωθώντας αργότερα τον στόχο αυτό για το 2030.

Γερμανία: Ενισχύει 15 έργα για απανθρακοποίηση – Μεταξύ των δικαιούχων οι BASF και Suedzucker

Τον Ιούνιο του 2024, ο τότε υπουργός Ηλεκτρισμού Μοχάμεντ Σάκερ ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την αύξηση του ποσοστού αυτού στο 58% έως το 2040, στόχος που τώρα έχει εγκαταλειφθεί.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους μας να συνεργαστούμε για να αυξήσουμε τις ανακαλύψεις και να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις μέσω των προσφορών που προσφέρονται για εξερεύνηση, με στόχο να επιτύχουμε νέες ανακαλύψεις στην περιοχή, η οποία κατέχει περισσότερο πλούτο, ιδίως φυσικό αέριο», δήλωσε ο Κ. Μπαντάουι στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Μεσογειακού Συνεδρίου Ενέργειας 2024.

Η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έρχεται καθώς η Αίγυπτος προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, των οποίων οι τοπικές δραστηριότητες επιβραδύνθηκαν μετά την έλλειψη σκληρού νομίσματος που άφησε τη χώρα με οφειλές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο, ο Μπαντάουι έχει συναντηθεί με πολλές διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής Eni, η οποία σχεδιάζει να ξεκινήσει νέες γεωτρήσεις στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Αιγύπτου, το Zohr, στις αρχές του 2025 για να ενισχύσει την παραγωγή.

Η παραγωγή φυσικού αερίου του Zohr κορυφώθηκε στα 3,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως (bcf/d) το 2019, επιτρέποντας στη χώρα να γίνει καθαρός εξαγωγέας. Ωστόσο, η παραγωγή μειώθηκε σε 1,9 bcf/d μέχρι τις αρχές του 2024, αναγκάζοντας την Αίγυπτο να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω ενός αγωγού που τη συνδέει με το Ισραήλ, καθώς και τις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για να αποφύγει ένα καθεστώς αποκοπής φορτίου που συνεχίστηκε για μήνες.

Η Αίγυπτος εισάγει επίσης μαζούτ υψηλού θείου, με τις εισαγωγές να εκτοξεύονται σε 255.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο από τουλάχιστον το 2016.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κέντρο Αειφορίας (CSE): Διεθνές συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Νέα Υόρκη
ESG |

Διεθνές συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Νέα Υόρκη από το Κέντρο Αειφορίας (CSE)

Το Κέντρο Αειφορίας (CSE) διοργάνωσε το Διεθνές Συνέδριο Ηγεσίας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη ESG 2024, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη στο εμβληματικό One Word Trade Center