Ένα πλέγμα στοχευμένων δράσεων ύψους 3,3 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να γίνει η πολυπόθητη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θα παρουσιάσει αύριο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Πρωταρχικός στόχος είναι η ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Αναπτυξιακός νόμος: Στα σκαριά νέο πλαίσιο με κίνητρα για επενδύσεις

Μάλιστα, το ποσό αυτό μέσω της μόχλευσης θα κινητοποιήσει κεφάλαια ακόμη 5 δισ. ευρώ λένε πηγές από το υπουργείο.

Μέσα από τα χρηματοδοτικά κίνητρα, όπως οι φοροαπαλλαγές, καθώς και με σειρά παραλλήλων δράσεων, όπως π.χ. η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα ενισχυθούν οι επενδύσεις κυρίως στη βιομηχανία και την παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας, προκειμένου να μετριαστεί η υπερεξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό και να τονωθεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα.

Η μετάβαση από το τρέχον μοντέλο προς ένα πιο παραγωγικό και ανταγωνιστικό πλαίσιο είναι κρίσιμη, αφού παρά «τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παρουσιάζει η χώρα μας, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 14% του συνολικού ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη είναι 21,8% και 21,6% αντίστοιχα.

Οι καινοτομίες που θα οδηγήσουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου εμπεριέχει τρεις καινοτομίες.

Καθεστώς μεγάλων επενδύσεων

Πιο αναλυτικά, με έμφαση στη βιομηχανία ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο δεύτερος που πρόκειται να ψηφίσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διάστημα 30 μηνών, θα έχει για πρώτη φορά καθεστώς για μεγάλες επενδύσεις. Κι αυτό γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι οι μεγάλες επενδύσεις φέρνουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία, π.χ. πολύ περισσότερες θέσεις απασχόλησης, και συγκροτούν ένα πιο βιώσιμο και σταθερό μοντέλο παραγωγής.

Ας σημειωθεί ότι την ανάγκη προσέλκυσης σημαντικών επενδύσεων προκειμένου να καλυφθεί το επενδυτικό κενό είχε επισημάνει πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στο πλαίσιο του πέμπτου συνεδρίου της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Συγκεκριμένα, ο κος Θεοδωρόπουλος είχε αναφέρει ότι θα πρέπει να ενισχύονται οι μεγάλες επενδύσεις, που έχουν υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή και αυτό να γίνει με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και όχι με επιδοτήσεις και «χρήματα στο χέρι».

Τι αλλάζει στις εμβληματικές επενδύσεις

Η δεύτερη καινοτομία αφορά το έργο «Εμβληματικές Επενδύσεις εξαιρετικής σημασίας», που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Αυτό το έργο θα παραμείνει ανοιχτό και μετά το πέρας του Ταμείου Ανάκαμψης στις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Οι Εμβληματικές Επενδύσεις υλοποιούνται από διακεκριμένες νομικές οντότητες και προωθούν την πράσινη οικονομία, την καινοτομία, την τεχνολογία, την οικονομία χαμηλού ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και επενδύσεις που ενισχύουν σημαντικά την Ελληνική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν σημαντική συμβολή στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και στην στήριξη των περιφερειών.

Στρατηγικές όλες οι επενδύσεις στην παραμεθόριο

Σε ό,τι αφορά την τρίτη καινοτομία, όλες οι επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές θα χαρακτηριστούν στρατηγικές.

Υπενθυμίζεται ότι στις Στρατηγικές Επενδύσεις στον φορέα της επένδυσης χορηγούνται κίνητρα χωροθέτησης μέσω χρήσης Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), φορολογικά, ταχείας αδειοδότησης (το γνωστό fast track) και ενίσχυσης δαπανών έρευνας και τεχνολογίας καθώς και του εργατικού κόστους.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 61 Στρατηγικές Επενδύσεις ύψους 12,5 δισ. ευρώ.

Οι τουριστικές επενδύσεις

Σχετικά με τις αιτήσεις στο καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου (4887/2022), που ξεπερνούν ήδη το 1 δισ. ευρώ και χωρίς, όπως λένε οι παράγοντες του κλάδου, να κινούνται οι διαδικασίες όσον αφορά τις υπαγωγές, θα πρέπει να αναφερθεί ότι θα υπάρξει λύση, όπως διαμηνύεται από το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης. Δηλαδή όσα επενδυτικά σχέδια έχουν εγκριθεί θα τακτοποιηθούν χρηματοδοτικά.

Το καθεστώς «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» (δύο κύκλοι) όπως και ακόμη τρία: Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα (δύο κύκλοι), Επιχειρηματικότητα 360° (ένας κύκλος) και Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» (ένας κύκλος) είναι τα μοναδικά καθεστώτα – από το σύνολο των 13 – που προκηρύχθηκαν στα δυόμισι χρόνια από την ισχύ του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου.

Τα υπόλοιπα καθεστώτα, όπως Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων, Νέο Επιχειρείν, με κύριο σκοπό την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών, Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, Επιχειρηματική εξωστρέφεια, Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, Μεγάλες επενδύσεις και Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας αγνοούνται. Προφανώς ο λόγος είναι ότι βρέθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια και όχι γιατί καταγράφονται καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος προκειμένου να δέχεται αιτήσεις και για τα υπόλοιπα καθεστώτα του αναπτυξιακού.

Με παρουσία του Πρωθυπουργού

Η στρατηγική, οι προτεραιότητες και οι πολιτικές του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας θα παρουσιαστούν από τον Τάκη Θεοδωρικάκο αύριο Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, παρόντος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ειδική εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Handelsblatt: Η Ελλάδα αποπληρώνει τα δάνεια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
Οικονομία |

Η Ελλάδα αποπληρώνει νωρίτερα τα δανεικά των μνημονίων - Τι γράφει η Handelsblatt

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τα προκαταρκτικά στοιχεία του προϋπολογισμού για τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους, δημιουργώντας... ζήλεια  στους ομολόγους του, αναφέρει η Handelsblatt