Το φαστ φουντ δεν έπαιξε ποτέ τόσο ρόλο στην πολιτική όσο παίζει στις αμερικανικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, και η λάμψη της προεκλογικής εκστρατείας λάμπει περισσότερο στο McDonald’s από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη εταιρεία φέτος.

Και σαφώς δεν υποχωρεί, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναμένεται να κάνει μια προεκλογική στάση στη δημοφιλή αλυσίδα αυτή την Κυριακή στην Πενσυλβάνια, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει τον σχεδιασμό.

Φαστ φουντ: Ποιες αλυσίδες προτιμούν τα δύο αμερικανικά κόμματα

«Θα κάνω τη δουλειά τηγανίζοντας πατάτες για περίπου μισή ώρα», είπε πρόσφατα ο Τραμπ σε συγκεντρωμένο πλήθος καθώς έκανε προεπισκόπηση της επίσκεψης. «Θέλω να δω πώς είναι».

Η πιθανή στάση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το CNN και έρχεται καθώς ο πρώην πρόεδρος συνεχίζει να προσπαθεί να κερδίσει από έναν αβάσιμο ισχυρισμό ότι η Αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, παρά το ότι επί χρόνια ισχυρίζεται ότι δούλεψε στην δημοφιλή αλυσίδα κάποιο καλοκαίρι, στην πραγματικότητα δεν εργάστηκε ποτέ εκεί.

Τα  McDonald’s είναι αμερικανικός θεσμός

Η επίσκεψη είναι επίσης απλώς η πιο πρόσφατη διελκυστίνδα, καθώς και οι δύο εκστρατείες φαίνεται να συνδέονται με τις Χρυσές Αψίδες, το σήμα κατατεθέν της αλυσίδας. Το γεγονός είναι ότι το θέμα  αντανακλά την παναμερικανική απήχησης της αλυσίδας, με την εταιρεία να εκτιμά προηγουμένως ότι την επισκέπτονται σχεδόν 9 στους 10 Αμερικανούς τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Το εστιατόριο είναι ένα διαχρονικό επίκεντρο για τις προεδρικές εκστρατείες. Η φετινή χρονιά δεν διαφέρει, από μια πρόσφατη στάση του Μπιλ Κλίντον στη Τζόρτζια, όπου αγκάλιασε έναν εργαζόμενο στα McDonald’s, μέχρι την επίσκεψη που υποσχέθηκε ο Τραμπ.

1 στους 8 Αμερικανούς έχει δουλέψει σε McDonald’s κάποια στιγμή στη ζωή του

Η προσοχή είναι απίθανο να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα της εταιρείας, είχαν πει ειδικοί στο παρελθόν στο Yahoo Finance, με την εταιρεία να καταγράφει ένα μακρύ ρεκόρ πλοήγησης σε διαρκώς μεταβαλλόμενους πολιτικούς ανέμους.

Και η μετοχή της McDonald’s αντικατοπτρίζει επίσης όλη αυτή την προσοχή, με τους traders να την ωθούν πρόσφατα σε νέο υψηλό όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα $310.

Κατηγορίες ένθεν κακείθεν

Η Αντιπρόεδρος Χάρις βοήθησε να τεθεί για πρώτη φορά ηMcDonald’s ως θέμα της εκστρατείας φέτος, όταν (όπως έκανε εδώ και χρόνια) αναφέρθηκε στο χρόνο που εργαζόταν στην αλυσίδα και μάλιστα συμπεριέλαβε μια αναφορά σε διαφημιστικό σποτ.

Ήταν μια καλοκαιρινή δουλειά για τη Χάρις που όπως είπε τη βοήθησε να κατανοήσει καλύτερα τους λιγότερο εύπορους Αμερικανούς.

«Μερικοί από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα μεγάλωναν οικογένειες με αυτό το μισθό», σημείωσε σε ένα πλήθος στη Βόρεια Καρολίνα.

Είναι κατανοητή κατάσταση για εκατομμύρια Αμερικανούς. Σύμφωνα με την εταιρεία, 1 στους 8 Αμερικανούς έχει δουλέψει σε McDonald’s κάποια στιγμή στη ζωή του.

Η απάντηση του Τραμπ ήταν να καταγγέλλει ξανά και ξανά, και ξανά ότι η Χάρις δεν εργάστηκε ποτέ στην πραγματικότητα εκεί.

«Αν δουλέψω εκεί για 10 λεπτά, θα έχω δουλέψει εκεί για περισσότερο από εκείνη», είπε σε ένα πρόσφατο πλήθος στο Ρίνο της Νεβάντα, σε ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα.

Είναι ένας ισχυρισμός του Τραμπ που φαίνεται να ξεκίνησε με μια ιστορία του Washington Free Beacon που σημείωνε πώς η θητεία της Χάρις στα McDonald’s δεν εμφανιζόταν στο βιογραφικό της. Στη συνέχεια, ο Τραμπ διόγκωσε αυτή τη λεπτομέρεια, υποστηρίζοντας τώρα κατηγορηματικά ότι δεν εργάστηκε ποτέ εκεί.

Η Χάρις επέλεξε να αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό τον χλευασμό του Τραμπ μέχρι στιγμής, αλλά το γενικό θέμα έχει διαχυθεί ευρύτερα στα κοινωνικά μέσα και αναζωογόνησε το ενδιαφέρον στα μέσα ενημέρωσης.

Πρόσφατα άρθρα έχουν εμβαθύνει σε θέματα που κυμαίνονται από μαθήματα ηγεσίας που αντλήθηκαν από την αλυσίδα (Washington Post) και πώς μια δουλειά στην αλυσίδα αποτελεί πλέον «εύσημο» για υψηλόβαθμους αξιωματούχους (Wall Street Journal) μέχρι και πόσα χρήματα ξόδεψαν εκεί οι προεδρικές εκστρατείες τν κομμάτων.

Παραγγελίες στο δρόμο προς τις κάλπες

Με ή χωρίς επίσκεψη Τραμπ, τα McDonald’s έχουν μαζέψει πολύ δουλειά που συνδέεται με την εστίαση της πολιτικής πάνω τους .

Ο ίδιος ο Τραμπ συνεχίζει τη συνήθειά του να καταναλώνει McDonald’s, βάζοντας δύο σάντουιτς Filet-O-Fish με τυρί στη λίστα των «θέλω» του κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης στάσης σε ένα κολεγιακό ματς αμερικανικού φούτμπολ, ανέφερε το AL.com.

Συνολικά, σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post για τα οικονομικά στοιχεία της εκστρατείας, η εκστρατεία του Τραμπ έχει ξοδέψει περίπου 31.000 δολάρια στην αλυσίδα από τον Ιανουάριο του 2023.

Και η πρόσφατη στάση του Μπιλ Κλίντον έγινε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Τζόρτζια για να υποστηρίξει την Χάρις και απαθανατίστηκε από έναν βοηθό με ένα βίντεο που έδειχνε τον πρώην πρόεδρο να αγκαλιάζει έναν υπάλληλο.

«Αυτός είναι ο Μπιλ, παιδιά», είπε η γυναίκα, αφού πρώτα φάνηκε να τον μπερδεύει με τον σημερινό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η στιγμή ήταν μια αναδρομή σε μια παλαιότερη εποχή, όταν ο Κλίντον αγκάλιαζε τα McDonald’s ακόμη πιο ξεδιάντροπα. Ο πρώην πρόεδρος λάτρεψε την αλυσίδα σε σημείο που μια πλάκα φέρεται να κοσμούσε εστιατόριο στο Little Rock, στο Αρκάνσας, όπου σύχναζε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Η «τρελή» πρόταση των 250.000.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα για τον Γιαμάλ και η απάντηση
Business of Sport |

Η «τρελή» πρόταση των 250.000.000 ευρώ στην Μπαρτσελόνα για τον Γιαμάλ και η απάντηση

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα, αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι είχε πρόταση 250.000.000 ευρώ για τον Λαμίν Γιαμάλ, με το «Goal» να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν η PSG.

Σαν σήμερα: «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους
Plus |

Σαν σήμερα: «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους

«Δεν πρόκειται για καραγκιοζιλίκια, ούτε για μια χαριτωμένη και ευγενική κοινωνική σάτιρα, όπως οι προηγούμενες ταινίες του Τσάπλιν. Ο Μεγάλος Δικτάτωρ είναι ουσιαστικά μια τραγική ταινία» έγραψε το 1940 ο κριτικός κινηματογράφου των New York Times, Μπόσλεϊ Κρόουθερ.