Προσπάθειες να περιορίσει την εξάρτησή της από τις πωλήσεις σε Κίνα και ΗΠΑ καταβάλλει η ιαπωνική Nikon, η οποία στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνει ότι ήδη η παγκόσμια αναδιάταξη της αλυσίδας εφοδιασμού τσιπ ενισχύει τις εξαγωγές του εξοπλισμού ημιαγωγών της.

Η εταιρεία, πιο γνωστή στους καταναλωτές για τις κάμερες και τους φακούς της, συναγωνίζεται με την ASML και την Canon για να πουλήσει εξοπλισμό λιθογραφίας.

Μέχρι στιγμής έχει επωφεληθεί από την πώληση λιγότερο προηγμένων μηχανημάτων στην Κίνα, καθώς ο πιο σύγχρονος εξοπλισμός των αντιπάλων της έχει αντιμετωπίσει περιορισμούς εξαγωγών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ .

Ο πρόεδρος της Nikon, Muneaki Tokunari, δήλωσε στους Financial Times ότι η επέκταση των περιορισμών θα φέρει την  αντιμέτωπη με πτώση ύφεση στις κινεζικές της δραστηριότητες, με τις γεωπολιτικές εντάσεις να ωθούν πολλές χώρες να δημιουργήσουν τις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού chip και να βασίζονται λιγότερο σε προμήθειες από την Ταϊβάν.

«Οι νέοι πελάτες αυξάνονται σε μέρη που δεν υπήρχαν πριν, όπως ανεπτυγμένες αγορές, Ινδία, Μέση Ανατολή και χώρες σε όλο τον κόσμο που αισθάνονται τον κίνδυνο να συγκεντρώσουν τα πάντα στην Ταϊβάν ή να προσπαθούν να προσελκύσουν ημιαγωγούς στις χώρες τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ημιαγωγοί: Η αυξανόμενη ζήτηση για AI μπορεί να προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών

Τα έσοδα της Nikon

Η Κίνα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 17% των συνολικών εσόδων της Nikon, δίνοντας στον όμιλο τη σιγουριά να λανσάρει μια νέα έκδοση για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια της καθιερωμένης μηχανής λιθογραφίας I-Line, η οποία κατασκευάζει τσιπ που ρυθμίζουν την ισχύ για ηλεκτρικά οχήματα.

Η εταιρεία κυκλοφόρησε επίσης νέες προσφορές για σαρωτές εμβάπτισης Arf που χρησιμοποιούν λέιζερ φθοριούχου αργού για την παραγωγή τσιπ και επίσης δεν υπόκεινται στις απαγορεύσεις εξαγωγών.

Ωστόσο, παραμένει ο κίνδυνος η Ουάσιγκτον να σκληρύνει περαιτέρω τους περιορισμούς μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Οι κανόνες [για τους ελέγχους εξαγωγών] θα μπορούσαν να αλλάξουν αύριο», είπε ο Tokunari.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε σχεδόν κατά 30% φέτος, πάνω από 1.800 ¥ (12 δολάρια), πολύ μακριά από το σημείο των 620 ¥ που άγγιξε το 2020, τη χρονιά που ο Tokunari εντάχθηκε ως οικονομικός διευθυντής.

Η Nikon ήταν ένας σημαντικός όμιλος ημιαγωγών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και στη δεκαετία του 2000 πριν χάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς από την ASML. Ιδρύθηκε το 1917 μέσω της συγχώνευσης τριών εταιρειών οπτικών και έχει μετατοπίσει όλο και περισσότερο την εστίασή της από τις κάμερες και την κατασκευή chip σε άλλα εξαρτήματα, προμηθεύοντας τους καθρέφτες και τους φακούς που χρησιμοποιούνται σε μια τεράστια γκάμα βιομηχανικών, ιατρικών και επιστημονικών εφαρμογών.

Ο Tokunari είπε ότι είχε διαφοροποιήσει με επιτυχία τη βάση εσόδων της Nikon από την ιστορική εξάρτησή του από την παροχή εργαλείων κατασκευής chip στον αμερικανικό κολοσσό Intel και σε Κινέζους πελάτες. Μεταξύ 2019 και 2021, κατά μέσο όρο, το 80% των σαρωτών Arf της Nikon πωλήθηκαν στην Intel. Ωστόσο, αυτό μειώθηκε σε λιγότερο από 50%, είπε, καθώς η εταιρεία διεύρυνε τη βάση πελατών της.

Εν τω μεταξύ, η αγορά ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών συνέχισε να συρρικνώνεται μετά την πανδημία, αλλά η απόφαση της Nikon να στραφεί σε μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας έχει αποφέρει οφέλη, με την Jefferies να αναμένει «βελτίωση κερδών τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια».

Ευρύτερα, η Nikon διερευνά επίσης νέες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία έχει τεράστιες δυνατότητες αεροδιαστημικής και άμυνας, σύμφωνα με αναλυτές.

Το 2022, συμφώνησε να αγοράσει τη γερμανική εταιρεία κατασκευής τρισδιάστατων εκτυπωτών SLM Solutions Group και πρόσφατα διόρισε τον πρώην πρόεδρο του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, Mike Mullen, ως στρατηγικό σύμβουλο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή