Παραδοσιακά τα αμερικανικά ομόλογα θεωρούνται ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας. Θα μπορούσαμε να πούμε χρησιμοποιώντας μια δικής μας έκφραση ότι το αμερικανικό χρέος ήταν λίρα εκατό.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα τη θέση των αμερικανικών ομολόγων ως μια χρυσή επένδυση, που προσφέρει ασφάλεια και αξιοπιστία, την έχει καταλάβει ο χρυσός.
Αν είσαι τόσο χαρούμενος, γιατί αγοράζεις τόσο χρυσό;
Ανάμεσα τους και η Bank of America που σε ανάλυση της υποστηρίζει ότι οι προοπτικές του χρέους των ΗΠΑ φέρνουν τους ταύρους στο πολύτιμο μέταλλο.
Καλπάζει το χρέος
Το αμερικανικό χρέος να αυξάνεται σε γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία έχει εκτοξευτεί στα 35,7 τρισ. δολάρια, ήτοι 2,3 τρισ. δολάρια από το τέλος του 2023. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει να εκδώσει περισσότερα ομόλογα για την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και την κάλυψη του ελλείμματος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 1,8 τρισ. δολάρια για το οικονομικό έτος 2024, αυξημένο κατά περισσότερο από 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το τρίτο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η πληθώρα των ομολόγων ενδέχεται να οδηγήσει τους επενδυτές να ζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις. Σε αυτή την περίπτωση στη δευτερογενή αγορά, εκεί δηλαδή που διαπραγματεύονται οι τίτλοι, σημαίνει ότι η τιμή των ομολόγων υποχωρεί.
Η αποδυνάμωση της σχέσης απόδοσης ομολόγων και χρυσού
Αυτό έχει συμβάλει στην αποδυνάμωση της ιστορικής συσχέτισης μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και των τιμών του χρυσού. Ενώ παραδοσιακά ο χρυσός λάμπει σαν επένδυση σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων καθώς δεν αποδίδει τόκους ή μερίσματα τα υψηλά επιτόκια -στις ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο δεκαετιών- δεν επιβαρύνουν το πολύτιμο μέταλλο που καταγράφει ράλι σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η BofA διατηρεί το στόχο της τιμής του χρυσού στα 3.000 δολάρια η ουγγιά.
«Πράγματι, με τις παρατεταμένες ανησυχίες σχετικά με τις ανάγκες χρηματοδότησης των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις τους στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων, το κίτρινο μέταλλο( σ.σ. ο χρυσός) μπορεί να γίνει το απόλυτο αντιληπτό περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου», έγραψαν οι αναλυτές.
Ο χρυσός βρίσκεται σε ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30% μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας τα 2.700 δολάρια ουγγιά για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα.
Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ανακάμψει μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, ενώ τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών ανέδειξαν ένα δημοσιονομικό έλλειμμα μαμούθ. Εν τω μεταξύ, μόνο οι δαπάνες για τόκους του αμερικανικού χρέους ήταν 950 δισ. δολάρια και αυξημένες κατά 35% σε σχέση με το προηγούμενο, κυρίως λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Πρόκειται για ιστορική ανατροπή, καθώς είναι πρώτη φορά που η εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι υψηλότερη από τις στρατιωτικές δαπάνες, στη χώρα, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την κατάταξη του ΝΑΤΟ, σε αμυντικές δαπάνες επί ποσοστό του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις η δημιονομική εικόνα δεν θα καλυτερεύσει όποιος και από τους δύο υποψήφιους κερδίσει τις εκλογές. Το έλλειμμα θα διευρυνθεί είτε υπό τον Ντόναλντ Τραμπ είτε υπό την Καμάλα Χάρις, αν και λιγότερο υπό την Δημοκρατική, σύμφωνα με το μοντέλο προϋπολογισμού Penn Wharton και την Επιτροπή για τον υπεύθυνο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό .
«Πράγματι, οι αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής πολιτικής μπορεί κάλλιστα να σημαίνουν ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να αυξηθούν, αν τα επιτόκια κινηθούν προς τα πάνω», αναφέρει η BofA.
Με την προσφορά του αμερικανικού χρέους να είναι έτοιμη να συνεχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση και το κατά πόσον οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν περισσότερα κρατικά ομόλογα. Παράλληλα η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία συρρίκνωσης του ισολογισμού της στο πλαίσιο της ποσοτικής σύσφιγξης που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον αγοραστής ομολόγων, όπως κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό
Σε αυτό το πλαίσιο οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να διαφοροποιούν τα αποθεματικά τους μακριά από το αμερικανικό χρέος αγοράζοντας χρυσό, πρόσθεσε η BofA. Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις αγορές χρυσού για τα αποθεματικά τους κατά 6% σε 183 τόνους το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Ακόμα και ο κεντρικός τραπεζίτης, Τζερόμ Πάουελ, σε ερώτηση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στην διάσημη εκπομπή «60 minutes» για τη βιωσιμότητα του αμερικανικού χρέους αν και τόνισε ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του να σχολιάσει αυτό το οικονομικό μέγεθος, καθώς ηγείται της αποστολής της νομισματικής πολιτικής ωστόσο δεν απέφυγε τον πειρασμό και είπε ότι οι ΗΠΑ κάποια στιγμή θα πρέπει να μπούνε στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σύνεσης.
Βεβαίως, οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα που το χρέος έχει χτυπήσει κόκκινο. Αλλά η εκτίναξη του χρέους και των ελλειμμάτων της είναι αξιοσημείωτη, καθώς σημειώθηκε ούσα μια ισχυρή οικονομία και όχι κατά την διάρκεια ενός πολέμου ή μιας καταστροφής πχ όπως η πανδημία.
Εν τω μεταξύ, οι δαπάνες πιθανότατα θα αυξηθούν καθώς η κλιματική αλλαγή, η γήρανση των δημογραφικών ομάδων και οι στρατιωτικές ανάγκες ασκούν μεγαλύτερη πίεση στους προϋπολογισμούς.
Είναι λοιπόν ο χρυσός μια ασφαλέστερη επένδυση από τα κρατικά ομόλογα;
«Αν οι αγορές γίνουν απρόθυμες να απορροφήσουν όλο το χρέος και η μεταβλητότητα αυξηθεί, ο χρυσός μπορεί να είναι το τελευταίο θεωρούμενο ασφαλές καταφύγιο» καταλήγει η BofA.
Latest News
Ανοδικά το πετρέλαιο - Οι γεωπολιτικές εντάσεις υπερκαλύπτουν τα αποθέματα των ΗΠΑ
H προσοχή της αγοράς στο πετρέλαιο είναι τώρα στραμμένη στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τις εκτοξεύσεις βρετανικών πυραύλων κρουζ
Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη για τον χρυσό
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας
«Ταύρος» για τον χρυσό η UBS: Το ράλι δεν έχει τελειώσει
Ο χρυσός ευνοείται από το δολάριο αλλά και από τις αγορές στις οποίες προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο
Σε πολεμικό momentum o χρυσός - Κέρδη για τρίτη ημέρα
Ο χρυσός ευνοείται από την κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας αλλά και την πτώση που καταγράφει το δολάριο
Στη «γυάλινη σφαίρα» της UBS - Τι φέρνει η δεύτερη φορά Τραμπ σε ΕΕ και αγορές [πίνακες]
Φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές αλλά και άνοδο του πληθωρισμού λόγω δασμών αναμένει η UBS - Μεγάλος χαμένος η Κίνα
Ανεβαίνει το πετρέλαιο στη σκιά της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 47 σεντς, ή 0,7%, στα 71,51 δολάρια το βαρέλι
Ανακάμπτει μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις ο χρύσος - Οι συστάσεις της UBS
H UBS διατηρεί την ανοδική της άποψη για τον χρυσό - Τι προτείνει για ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με βάση το δολάριο ΗΠΑ
Καμπανάκι Schroders - Πώς οι διακυμάνσεις στον «μαύρο χρυσό» επηρεάζουν τις αγορές
Μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει τον πληθωρισμό και να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, προειδοποιεί η Schroders.
Αγοράστε χρυσό - Η σύσταση έκπληξη από τη Goldman Sachs
«Σπεύσατε για χρυσό», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs, επαναλαμβάνοντας τον στόχο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά έως τον Δεκέμβριο του 2025
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου