Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή να εξακολουθούν να επηρεάζουν την επενδυτική εμπιστοσύνη, όπως φάνηκε και στο ράλι του χρυσού, στοιχείο αύξησης της αβεβαιότητας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,48% στις 8.318 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,02% στις 19.456 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,01% στις 7.536 μονάδες.

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν η μετοχή της Sanofi, η οποία υποχώρησε κατά 1%, μετά την ανακοίνωση ότι ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του 50% της Opella. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Sanofi θα διατηρήσει σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο, ενώ η CD&R θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της Opella ως παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα της υγείας των καταναλωτών. Η συμφωνία, αξίας 16 δισ. ευρώ, στοχεύει να ενισχύσει τη θέση της Opella και τις ναυαρχίδες της, όπως το Allegra και το Dulcolax.

Διέκοψε το ανοδικό σερί το ΧΑ, έκλεψε την παράσταση η Attica Bank

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Επίσης, οι μετοχές της JDE Peet’s σημείωσαν άνοδο άνω του 15,5%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου JAB ότι θα αποκτήσει 86 εκατομμύρια μετοχές από το μερίδιο της Mondelez στην εταιρεία. Η JDE Peet’s ανακοίνωσε επίσης τον Rafael Oliveira ως νέο διευθύνοντα σύμβουλό της.

Την ίδια ώρα, η επιφυλακτικότητα παραμένει για το συνεχές ράλι ανόδου του χρυσού, με τους περισσότερους αναλυτές να βλέπουν “κίτρινο μέταλλο” ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές του χρυσού spot κινούνται κατά 0,3% υψηλότερα στα 2.727,26 δολάρια ανά ουγγιά, πολύ κοντά στο νέο υψηλό όλων των εποχών των 2.732,73 δολαρίων.

«Συμβαίνουν πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα σίγουρα βοηθάει», σχολίασε ο Michael Widmer, επικεφαλής της έρευνας μετάλλων στην Bank of America.

Στα μάκρο της ημέρας, ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών παραγωγού στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο -1,4% τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερος από το αναμενόμενο, και επίσης μειωμένος από το +0,8% τον προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού υποχώρησε κατά 0,5%, κυρίως λόγω του μειωμένου ενεργειακού κόστους. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 6,6% σε ετήσια βάση, με τα προϊόντα πετρελαίου να υποχωρούν κατά 14,4% και τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 10,4%. Εξαιρουμένης της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές