Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να επηρεάζουν και σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται με μικτά πρόσημα, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν και το ράλι του χρυσού, στοιχείο αύξησης της αβεβαιότητας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,10%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,19% στις 8.374 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,23% στις 19.611 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,23% στις 7.595 μονάδες.

Στο επίκεντρο σήμερα είναι η μετοχή της Sanofi, η οποία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του 50% της Opella. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Sanofi θα διατηρήσει σημαντικό μειοψηφικό μερίδιο, ενώ η CD&R θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της Opella ως παγκόσμιου ηγέτη στον τομέα της υγείας των καταναλωτών. Η συμφωνία, αξίας 16 δισ. ευρώ, στοχεύει να ενισχύσει τη θέση της Opella και τις ναυαρχίδες της, όπως το Allegra και το Dulcolax.

Την ίδια ώρα, η επιφυλακτικότητα παραμένει για το συνεχές ράλι ανόδου του χρυσού, με τους περισσότερους αναλυτές να βλέπουν «κίτρινο μέταλλο» ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές του χρυσού spot κινούνται κατά 0,3% υψηλότερα στα 2.727,26 δολάρια ανά ουγγιά, πολύ κοντά στο νέο υψηλό όλων των εποχών των 2.732,73 δολαρίων.

«Συμβαίνουν πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι η γεωπολιτική αβεβαιότητα σίγουρα βοηθάει», σχολίασε ο Michael Widmer, επικεφαλής της έρευνας μετάλλων στην Bank of America.

Στα μάκρο της ημέρας, ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών παραγωγού στη Γερμανία διαμορφώθηκε στο -1,4% τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερος από το αναμενόμενο, και επίσης μειωμένος από το +0,8% τον προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού υποχώρησε κατά 0,5%, κυρίως λόγω του μειωμένου ενεργειακού κόστους. Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 6,6% σε ετήσια βάση, με τα προϊόντα πετρελαίου να υποχωρούν κατά 14,4% και τις τιμές του φυσικού αερίου κατά 10,4%. Εξαιρουμένης της ενέργειας, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές