Στην παράταση του φορολογικού συστήματος, που ισχύει μετά το Brexit, προσανατολίζεται η βρετανική κυβέρνηση, ενώ οι μεγάλοι έμποροι λιανικής στο κρασί προειδοποιούν τους πελάτες τους για τους μεγάλους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτό το σύστημα.
Τον Αύγουστο του 2023, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική ανάρτησή της, τέθηκε σε ισχύ μια νέα μέθοδος υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά, οδηγώντας στη μεγαλύτερη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη Βρετανία εδώ και 50 χρόνια. Για να εξομαλύνει τον αντίκτυπο αυτού του μέτρου από τις σοβαρές συνέπειες, η κυβέρνηση εκείνη την εποχή έθεσε σε εφαρμογή μια μεταβατική περίοδο, που λήγει την 1η Φεβρουαρίου.
Γαλλία: Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 2021, η συγκομιδή σταφυλιών το 2024
Από την ημερομηνία αυτή και πέρα, το μεμονωμένο εύρος από 11,5% έως 14,5% αλκοόλ – όπου όλα τα κρασιά φορολογούνται με τον συντελεστή που ισχύει για κρασιά αλκοολικού βαθμού 12,5%, δηλαδή με 2,67 £ ή 3,20 ευρώ ανά φιάλη – θα αντικατασταθεί με αυξήσεις ανά 0,1%/ανά βαθμό αλκοόλ.
Οι νέες αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης ενδέχεται να ανακοινωθούν στις 30 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της παρουσίασης του φθινοπωρινού Finance Act
Εάν τα κρασιά αλκοολικού βαθμού 12% φορολογούνται με 2,56 £ ανά φιάλη, ποσό πιο συμφέρον από ό,τι σήμερα, στα 12,7% vol, ενώ ο φόρος αυξάνεται σε 2,71 £ ή 3,09 £ για ένα κρασί που περιέχει 14,5% vol, σύμφωνα με το Wine & Spirit Trade Association που εκπροσωπεί περισσότερους από 300 παραγωγούς, εισαγωγείς, εμπόρους και μεταφορείς κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών.
Την απόφαση για την παράταση ενδέχεται η βρετανική κυβέρνηση να την παρουσιάσει στο φθινοπωρινό Finance Art, στις 30 Οκτωβρίου.
Δημοσιονομική και διοικητική επιβάρυνση για το κρασί
Αυτή δεν είναι η μόνη συνέπεια αυτού του μέτρου. Όχι μόνο απλούστευση του φορολογικού συστήματος δεν υπάρχει, όπως ισχυρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά βρετανικές εταιρείες επισημαίνουν σημαντική διοικητική επιβάρυνση που συνδέεται με τα τριάντα φορολογικά κλιμάκια που δυνητικά επηρεάζουν τα κρασιά μεταξύ 11,5% και 14,5% αλκοόλ.
Σε επιστολή προς τους πελάτες της, η βρετανική εταιρεία λιανικής Majestic (περισσότερα από 200 σημεία πώλησης) εκτιμά ότι «εταιρείες όπως η δική μας θα πρέπει να κάνουν εξαψήφιες επενδύσεις μόνο και μόνο για να αναπτύξουν συστήματα ικανά να διαχειρίζονται αυτή τη νέα προσέγγιση. Συνέπεια: τα ποσά αυτά πρέπει απαραίτητα να επιβαρύνουν τις τιμές των κρασιών στο στάδιο της λιανικής πώλησης.
Επιπλέον, οι τιμές θα διαφέρουν ανάλογα με τον τρύγο, διότι οποιαδήποτε αλλαγή στον αλκοολικό τίτλο ενός κρασιού – που προκαλείται για παράδειγμα από τις κλιματικές συνθήκες της χρονιάς – θα συνοδεύεται από αύξηση ή μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Τέλος, η Majestic αναμένει μια αποδέσμευση ορισμένων παραγωγών από τη βρετανική αγορά λόγω της δυσκινησίας του νέου συστήματος: «Τα μικρά κτήματα που παράγουν υπέροχα κρασιά αναμφίβολα δεν θα τροποποιήσουν τα συστήματα που υπάρχουν για γενιές, ώστε να προσαρμοστούν μόνο στη βρετανική αγορά.
Μεγάλη πτώση των φορολογικών εσόδων
Μαζί με τη Majestic συντάσσονται κορυφαίοι εισαγωγείς και έμποροι όπως οι Laithwaites, The Wine Society και Cambridge Wine Merchants. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ενημέρωσης στις αρχές Οκτωβρίου με σκοπό να προειδοποιήσουν τους πελάτες τους για μελλοντικές εξελίξεις και να τους παροτρύνουν να επικοινωνήσουν με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους, ώστε η κυβέρνηση να αλλάξει πορεία και, τουλάχιστον, να διατηρήσει το μορατόριουμ.
Οι βρετανοί επαγγελματίες προβάλλουν ένα ισχυρό επιχείρημα: «Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024, τα στοιχεία της Φορολογικής και Τελωνειακής Υπηρεσίας δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αλκοόλ μειώθηκαν συνολικά κατά 1,3 δισεκατομμύρια λίρες (1,55 δισεκατομμύρια ευρώ) από το ένα έτος στο άλλο. Η πτώση μόνο για τα κρασιά ανέρχεται σε 238 εκατομμύρια £ (284 εκατομμύρια ευρώ). Αυτό συνέβη, μετά από «αύξηση άνω του 10% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη και τις μπύρες και τουλάχιστον 20% για τα περισσότερα κρασιά», σημειώνει η WSTA. Και σημειώνει ότι «προς το παρόν, η νέα κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για την πρόθεσή της να διατηρήσει οριστικά τη μείωση».
Latest News
Να μη ζημιωθούν περαιτέρω οι ήδη πληγέντες αγρότες, ζητά η ΔΟΒ
Τι ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος
Σκάνδαλο νοθείας στο μέλι – Αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος της απάτης
Κινδυνεύει η μελισσοκομία από τη νοθεία στο μέλι και τις αθρόες εισαγωγές από Κίνα και Ουκρανία – Τι λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ Κ. Λεονταράκης
Η «μάχη» της σοδειάς και η διαδρομή από το χωράφι στο ράφι - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Πώς καταλήγουν τα αγροτικά προϊόντα να καταλήγουν στο ράφι πολύ ακριβότερα - Τι λένε οι παραγωγοί
Εγκρίθηκαν 50 τοπικά Leader με καταρχήν πόρους ύψους 236 εκατ.
Στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας, είναι να προκηρυχθούν άμεσα οι νέες προσκλήσεις από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης
Επίσημη «πρεμιέρα» για το ακτινίδιο ποικιλίας Hayward
Από τις 15 έως 18 Οκτωβρίου, διακινήθηκαν περίπου 3.000 τόνοι ακτινίδια, ποικιλίας Hayward
Πήραν ΦΕΚ οι αποζημιώσεις για την πανώλη και την ευλογιά των αιγοπροβάτων – Όλα τα ποσά
Κώστας Τσιάρας: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει 100% την αντικατάσταση των ζώων που θανατώθηκαν - Εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας
Μικρή παράταση για μεταβίβαση δικαιωμάτων έτους 2024
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ
Κραυγή αγωνίας για τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων – Η περίπτωση της Τουρκίας
Στην Ελλάδα οι αγρότες έχουν εναρμονιστεί πλήρως με το πλαίσιο που έχει θεσπίσει η ΕΕ για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Σε αναβρασμό οι καστανοπαραγωγοί Μελιβοίας Αγιάς – Έμειναν εκτός αποζημιώσεων Daniel
Σύσκεψη διοργανώνουν οι παραγωγοί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου προκειμένου να συντονίσουν τα βήματά τους για τα προβλήματα στο κάστανο
Πώς οι ιταλοί οινοποιοί «μένουν ζωντανοί» - Η μάχη με την κλιματική αλλαγή και η στροφή σε λευκές ποικιλίες
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οινοποιοί στην Ιταλία ταλαιπωρούν όλες τις χώρες που καλλιεργούν οινοστάφυλα και παράγουν κρασί - Τι κάνουν για να τις αντιμετωπίσουν