Η έκδοση διαταγής πληρωμής, σύμφωνα με το άρθρο 623 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ), επιτρέπεται για χρηματικές απαιτήσεις ή απαιτήσεις παροχής χρεογράφων, εφόσον οι απαιτήσεις αυτές αποδεικνύονται με δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο. Οι σχετικές διαδικασίες καθορίζονται στα άρθρα 624 έως 634 του ΚΠολΔ.

Σύμφωνα με το άρθρο 624 παρ. 1, η απαίτηση που ζητείται να αποδειχθεί με διαταγή πληρωμής δεν πρέπει να εξαρτάται από αίρεση, προθεσμία, όρο ή αντιπαροχή. Επίσης, το οφειλόμενο ποσό πρέπει να είναι ορισμένο, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκκαθαρισμένη απαίτηση. Η εκκαθάριση της απαίτησης απαιτεί να είναι δυνατός ο προσδιορισμός του ποσού με απλό αριθμητικό υπολογισμό ή σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον τίτλο.

Επιπλέον, το δικόγραφο της αίτησης για έκδοση διαταγής πληρωμής πρέπει να περιέχει την απαίτηση και το ακριβές ποσό χρημάτων ή χρεογράφων, όπως ορίζει το άρθρο 626 παρ. 2 ΚΠολΔ. Στην αίτηση πρέπει να επισυνάπτονται όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την απαίτηση και το ποσό της.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν απαιτείται η παράθεση όλων των γενεσιουργών περιστατικών της απαίτησης, αλλά αρκεί να περιγράφονται τα πραγματικά περιστατικά που εξατομικεύουν την απαίτηση και δικαιολογούν την ύπαρξη της οφειλής. Η διαταγή πληρωμής δεν είναι δικαστική απόφαση και δεν χρειάζεται πλήρεις αιτιολογίες, αρκεί να αναφέρεται η αιτία της πληρωμής συνοπτικά, χωρίς να δημιουργούνται αμφιβολίες για την ταυτότητά της.

Η διαταγή πληρωμής πρέπει να αναφέρει το καταβλητέο ποσό, προκειμένου να είναι εκκαθαρισμένη κατά την έννοια του άρθρου 916 ΚΠολΔ. Αυτό σημαίνει ότι η απαίτηση πρέπει να μπορεί να καθοριστεί με απλό αριθμητικό υπολογισμό. Αν η διαταγή περιλαμβάνει κονδύλια που δεν στηρίζονται στο νόμο, αυτό δεν ακυρώνει την απαίτηση, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ακυρότητα του αντιστοίχου ποσού της προσβαλλόμενης διαταγής.

Ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να ασκήσει ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής σύμφωνα με τα άρθρα 632 και 633 του ΚΠολΔ. Η ανακοπή μπορεί να αφορά είτε την τυπική ακυρότητα της διαταγής λόγω μη τήρησης των διαδικαστικών προϋποθέσεων είτε την ουσιαστική ακυρότητά της, με την έννοια ότι ο οφειλέτης αμφισβητεί την ύπαρξη της οφειλής του.

Στη διαδικασία της ανακοπής, οι λόγοι που προβάλλονται πρέπει να είναι σαφείς και ορισμένοι. Αν η ανακοπή στηρίζεται σε τυπικούς λόγους, η διαταγή πληρωμής μπορεί να ακυρωθεί χωρίς να εξεταστεί η ουσία της απαίτησης. Εάν ο ανακόπτων αμφισβητεί την ύπαρξη της οφειλής με ενστάσεις, τότε οι λόγοι αυτοί δεν αναιρούν την έκδοση της διαταγής, καθώς η ανακοπή πρέπει να προσδιορίζει συγκεκριμένα κονδύλια του λογαριασμού.

Επιπρόσθετα, ο αιτών μπορεί να περιορίσει το ποσό της απαιτήσεως για την οποία ζητά την έκδοση διαταγής πληρωμής, αλλά ο περιορισμός αυτός δεν πρέπει να προκαλεί αοριστία ως προς το υπόλοιπο τμήμα της απαίτησης. Αν η απαίτηση περιλαμβάνει διάφορα κονδύλια, η διευκρίνιση του περιορισμού πρέπει να γίνεται σε σχέση με τα συγκεκριμένα κονδύλια που επηρεάζονται, προκειμένου να μην υπάρχει αοριστία.

Σε πρόσφατη δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (11798/2024) ο περιορισμός του αιτούμενου ποσού με την προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής επιχειρήθηκε αορίστως, χωρίς να εξειδικεύονται τα επιμέρους κονδύλια από τα οποία απαρτίζεται το μέρος της συνολικής απαίτησης για την οποία εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής. Επίσης, δεν έγινε περιορισμός της συνολικής απαίτησης κατά ορισμένο ποσοστό. Ως αποτέλεσμα, η διαταγή πληρωμής που εκδόθηκε ήταν αόριστη.

Όταν η συνολική απαίτηση απαρτίζεται από περισσότερα κονδύλια, όπως κεφάλαιο, τόκους, τόκους τόκων, έξοδα κ.λπ., είναι απαραίτητο, κατά τον περιορισμό του συνολικού αιτήματος, να διευκρινίζεται στην αίτηση για ποια κονδύλια ζητείται η έκδοση της διαταγής πληρωμής. Αντίστοιχα, πρέπει να αναφέρονται στην αίτηση τα συγκεκριμένα κονδύλια που θα εξοπλιστούν με εκτελεστό τίτλο ή να γίνεται αναλογικός περιορισμός της συνολικής απαίτησης. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση πρέπει να είναι σύμμετρη, ώστε να οδηγήσει σε ποσοστιαία μείωση εκάστου κονδυλίου που αφορά την απαίτηση. Δεδομένων των ανωτέρω, η ανακοπή που υποβλήθηκε έγινε δεκτή και ακυρώθηκε η διαταγή πληρωμής, καθώς και η επιταγή προς πληρωμή.

Η Σουζάνα Κλημεντίδη είναι δικηγόρος

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts