Σε νέα μείωση των δύο από τα επιτόκια αναφοράς της προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, συνεχίζοντας έτσι τις προσπάθειές της για να διευκολύνει την ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, που πλήττεται ιδίως από την άτονη κατανάλωση.

Το ετήσιο LPR (Loan Prime Rate), επιτόκιο αναφοράς για τις πιο προνομιακές χορηγήσεις που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μειώθηκε από το 3,35% στο 3,1%. Το πενταετές LPR, επιτόκιο αναφοράς για τα ενυπόθηκα δάνεια, μειώθηκε από το 3,85% στο 3,6%.

Κίνα: Στο 4,6% η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο – Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις

Τα επιτόκια

Και τα δύο επιτόκια είχαν μειωθεί για τελευταία φορά τον Ιούλιο και βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας βρίσκεται στο διεθνή ρυθμό μείωσης επιτοκίων όπως κάνουν τελευταία και οι κεντρικές τράπεζες και των άλλων χωρών.

Τα μέτρα του κινεζικού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος ανακοινώθηκαν μερικές ημέρες αφού η Κίνα δημοσιοποίησε δεδομένα που αποκάλυψαν ότι η ανάπτυξη της οικονομίας σε επίπεδο τριμήνου (του 3ου) υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδο του τελευταίου ενάμισι χρόνου, στοιχείο που υπογραμμίζει τα βαθιά οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια-κλειδιά για να αναθερμάνει την οικονομία

Οι κινεζικές αρχές έχουν θέσει στόχο η ετήσια ανάπτυξη να φθάσει το 5% του ΑΕΠ φέτος, όμως η επίτευξή του πλέον τελεί υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσης και της παρατεταμένης κρίσης χρέους στον καίριας σημασίας τομέα των ακινήτων.

Αξίζει μα σημειωθεί ότι το Πεκίνο θα ενισχύσει το πλαίσιο υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και τις νέες εταιρίες στην Κίνα που έχουν κεφαλαιακή αξία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο (unicorn companies) προκειμένου ν’ αναπτύξουν ποιοτικές παραγωγικές δυνάμεις.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας θα επωφεληθούν από την υλοποίηση μέτρων επέκτασης των δραστηριοτήτων τους σε νέες αγορές, αλλά κι απελευθέρωσης της αναπτυξιακής δυναμικής τους, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Πληροφορικής (MIIT).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή