Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παραμένει ευέλικτη ενόψει της τελευταίας συνεδρίασής της για το 2024, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πέτερ Καζιμίρ , ο οποίος δήλωσε ότι ο αποπληθωρισμός βρίσκεται σε «σταθερή βάση» και ότι είναι πιθανές περισσότερες μειώσεις στο κόστος δανεισμού.

«Η απόφασή μας να μειώσουμε τα επιτόκια τον Οκτώβριο αφήνει τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ορθάνοιχτη», δήλωσε ο Π. Καζιμίρ τη Δευτέρα σε άρθρο του. «Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι».

ΕΚΤ: Πόσο πιθανή είναι μια τέταρτη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά φέτος την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ταχύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού της επέτρεψε να προσφέρει στήριξη στην παραπαίουσα οικονομία της περιοχής, σημειώνει το Bloomberg.

Αν και οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν πότε ή πόσο γρήγορα θα μειωθεί το κόστος δανεισμού από εδώ και πέρα, οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε έναν καταιγισμό μειώσεων τους επόμενους μήνες.

Μιλώντας νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Gediminas Simkus της Λιθουανίας και ο Martins Kazaks της Λετονίας δήλωσαν ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί περαιτέρω εάν η πτωτική τάση του πληθωρισμού συνεχιστεί.

«Η κατεύθυνση είναι σαφής – λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Simkus στους δημοσιογράφους στο Βίλνιους. «Δεν μπορώ ακόμη να πω ποια θα είναι η απόφαση τον Δεκέμβριο. Αλλά η κατεύθυνση είναι σαφής – προς τα κάτω».

Ο Καζίμιρ δήλωσε ότι αν τα νέα στοιχεία και οι προβλέψεις επιβεβαιώσουν την πρόσφατη επιτάχυνση του αποπληθωρισμού, η ΕΚΤ θα είναι σε «ισχυρή και άνετη» θέση να συνεχίσει τον κύκλο χαλάρωσης και θα παραμείνει «ευέλικτη και έτοιμη να δράσει κατάλληλα».

Αλλά για να κηρύξει τη νίκη, θα πρέπει να δει περαιτέρω αποδείξεις ότι οι τιμές των υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών επιβραδύνονται.

«Είμαι όλο και πιο σίγουρος ότι η πορεία του αποπληθωρισμού βρίσκεται σε στέρεα βάση», δήλωσε ο Καζιμίρ. «Αλλά ο αμφισβητίας Θωμάς μέσα μου χρειάζεται ακόμη να δει περαιτέρω αποδείξεις για μια βιώσιμη επιστροφή στο στόχο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή