Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει ξεκινήσει αποκλειστικές συνομιλίες για την πώληση του 50% του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της επιχείρησης Opella που δραστηριοποιείται στον τομέα της καταναλωτικής υγείας στην αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Clayton Dubilier & Rice (CD&R).

Η γαλλική δημόσια επενδυτική τράπεζα Bpifrance αναμένεται να γίνει μέτοχος μειοψηφίας, λαμβάνοντας μερίδιο περίπου 2%, ανέφερε η Sanofi σε ανακοίνωσή της, και δίνοντας στο κράτος μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Opella.

Sanofi: Σε συζητήσεις για την πώληση της θυγατρικής της Opella

Η Sanofi, η οποία προστίθεται σε έναν αυξανόμενο αριθμό φαρμακοβιομηχανιών που αποχωρίζονται επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον καταναλωτή, δήλωσε ότι η Opella είχε αποτιμηθεί σε περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ (17 δισεκατομμύρια δολάρια), ή 14 φορές τα εκτιμώμενα βασικά κέρδη (EBITDA) για το 2024.

Αντιδράσεις στην απόφαση της Sanofi

Οι αναφορές ότι η πώληση της Opella ήταν κοντά προκάλεσε επικρίσεις από τους αντιπάλους της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με την πιθανή απώλεια ενός στρατηγικού περιουσιακού στοιχείου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να απεργήσουν και ο αντίπαλος πλειοδότης PAI Partners να υποβάλει νέα προσφορά για την επιχείρηση.

Γαλλικές κυβερνητικές πηγές δήλωσαν αργά την Κυριακή ότι η Sanofi είχε καταλήξει σε συμφωνία για τους όρους της συμφωνίας, αφού παρείχε στο Παρίσι εγγυήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και της παραγωγής στη Γαλλία.

Η προτεινόμενη συναλλαγή, η οποία εξακολουθεί να υπόκειται σε οριστικές συμφωνίες, κοινωνικές διαδικασίες και νόμιμες εγκρίσεις, αναμένεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο το δεύτερο τρίμηνο του 2025, δήλωσε η Sanofi.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα σχετικά με την επιλογή του αγοραστή, ο διευθύνων σύμβουλος Paul Hudson δήλωσε: «Επιλέξαμε τον όμιλο με τις καλύτερες δυνατότητες και τους καλύτερους ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν να ενεργοποιήσουμε τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της επιχείρησης».

Πρόσθεσε ότι ενώ δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πόσο καιρό η Sanofi θα συμμετέχει στην Opella, «αναμένουμε να συμμετέχουμε και να συνεργαζόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η Opella απασχολεί 11.000 άτομα παγκοσμίως και πωλεί το δημοφιλές γαλλικό φάρμακο κατά του πόνου Doliprane, καθώς και εμπορικά σήματα όπως το σιρόπι βήχα Mucosolvan, τις θεραπείες για αλλεργίες Allegra και την ανακούφιση από τον πόνο Buscopan.

Η Sanofi, η οποία δήλωσε πριν από ένα χρόνο ότι εξετάζει σενάρια διαχωρισμού της επιχείρησης καταναλωτικής υγείας, δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση για να παράσχει περισσότερους πόρους για την δαπανηρή ανάπτυξη νέων φαρμάκων ανοσολογίας και φλεγμονής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή