Ένα δίκτυο έμπειρων επενδυτών, που είναι έτοιμοι να επενδύσουν από κοινού σε καινοτόμες εταιρείες βαθιάς τεχνολογίας στην Ευρώπη μαζί με την ΕΕ, εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι εν λόγω επενδύσεις προέρχονται από το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ), το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει 71 επενδυτές από όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών επιχειρηματικού κεφαλαίου, δημόσιων επενδυτικών τραπεζών, ιδρυμάτων και επιχειρηματικών κεφαλαίων. Οι επενδυτές αυτοί αντιπροσωπεύουν συνολικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 90 δισ. ευρώ, γεγονός που θέτει το δίκτυο ως βασική πρωτοβουλία για την κινητοποίηση κεφαλαίων για τον τομέα της βαθιάς τεχνολογίας της Ευρώπης.

Ιλιάνα Ιβάνοβα: Στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου η Επίτροπος Καινοτομίας και Έρευνας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Αθήνα

Μετά από προπαρασκευαστικές συναντήσεις με επενδυτές νωρίτερα φέτος, η Iliana Ivanova, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, εγκαινίασε το δίκτυο σε εκδήλωση στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν έναν Χάρτη Δικτύου Εμπιστευμένων Επενδυτών, ο οποίος θα καθορίζει κοινές αξίες για την ίδρυση εταιρειών στην Ευρώπη και θα επενδύουν από κοινού με το Ταμείο του ΕΣΚ. Τα μέλη του δικτύου θα συνεργαστούν με την υποστήριξη του ΕΣΚ για την τόνωση των επενδύσεων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών κατά την επένδυση στον τομέα της βαθιάς τεχνολογίας.

Η εγκαινίαση ανταποκρίνεται στην ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση των εν λόγω εταιρειών για να αναπτυχθούν στην Ευρώπη. Παρέχει τα θεμέλια για περαιτέρω ανάπτυξη το 2025, σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της επόμενης Επιτροπής.

Υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία του Ταμείου ΕΣΚ, το οποίο έχει επενδύσει μέχρι τώρα σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε 251 από τις πιο ελπιδοφόρους νεοφυείς επιχειρήσεις της Ευρώπης. Το Ταμείο ΕΣΚ έχει προσελκύσει συνεπενδύσεις ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ από περίπου χίλιους επενδυτές, αξιοποιώντας πάνω από 4 EUR για κάθε 1 EUR που επενδύεται. Το Δίκτυο Εμπιστευμένων Επενδυτών θα ενισχύσει περαιτέρω αυτές τις συνεπενδύσεις και θα επιτρέψει στις εταιρείες σε κρίσιμους τομείς τεχνολογιών να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερες επενδύσεις που απαιτούνται για τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η έναρξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρώτης διάσκεψης κορυφής κλιμάκωσης του ΕΣΚ, στην οποία συμμετείχαν για πρώτη φορά 120 εταιρείες που επιλέχθηκαν από το χαρτοφυλάκιο του ΕΣΚ και εθνικά προγράμματα με τη δυνατότητα να επεκταθούν και να καταστούν παγκόσμιοι πρωταθλητές στους τομείς τους. 72 από αυτές τις εταιρείες προστέθηκαν σήμερα στα 48 μέλη που είναι ήδη εγγεγραμμένα στη Λέσχη Κλίμακας του ΕΣΚ. Το ΕΣΚ παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη στα μέλη της Λέσχης, με στόχο την κλιμάκωση του 20 % αυτών σε μονόκερους — εταιρείες με αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Συνολικά, αυτές οι εταιρείες μέλη έχουν συγκεντρώσει πάνω από 73 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, ενώ αναμένονται σύντομα πρόσθετοι γύροι χρηματοδότησης.

Ιστορικό

Τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2024, η Επίτροπος Ivanova κάλεσε μια ομάδα επενδυτών να συζητήσουν αυτή τη νέα μορφή συνεργασίας. Ο χάρτης που υπεγράφη σήμερα και η έναρξη λειτουργίας του δικτύου είναι ένα απτό αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων και ένα επόμενο βήμα για το ΕΣΚ να εξασφαλίσει την επέκταση της χρηματοδότησης για εταιρείες τεχνολογίας υψηλού κινδύνου που διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες, αλλά συχνά αγωνίζονται στην ευρωπαϊκή αγορά για να βρουν τους κατάλληλους επενδυτές.

Το δίκτυο είναι ανοικτό σε άλλους ομοϊδεάτες επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να προσεγγίσουν την ομάδα του Ταμείου ΕΣΚ μέσω ειδικής ηλεκτρονικής θυρίδας.

Το Ταμείο ΕΣΚ είναι ένα ειδικό ταμείο που συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να επενδύσει σε εταιρείες που επιλέγονται μέσω του προγράμματος Accelerator του ΕΣΚ. Υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως μοναδικός σύμβουλος επενδύσεων του Ταμείου και τελεί υπό τη διαχείριση ενός διαχειριστή οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων. Το Ταμείο έχει ως στόχο να στηρίξει πάνω από 500 εταιρείες κατά την τρέχουσα περίοδο 2021-27 και έχει ήδη επενδύσει σε 251 εταιρείες με επιπλέον 241 στον επενδυτικό αγωγό.

Η Σύνοδος Κορυφής Κλίμακας του ΕΣΚ συγκεντρώνει για πρώτη φορά 120 εταιρείες που επιλέχθηκαν από το χαρτοφυλάκιο του ΕΣΚ και εθνικά προγράμματα που έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν και να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές στους τομείς τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις