Η γενική εικόνα που υπάρχει για τον Όμιλο ΟΤΕ είναι ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια τεχνολογική και τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν άλλες δραστηριότητες που ξεφεύγουν από το συγκεκριμένο πλαίσιο. Χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση αποτελεί η ΟΤΕ Estate, δηλαδή η θυγατρική στην οποία έχει μεταβιβασθεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του ΟΤΕ, με σκοπό τη διαχείριση και την αξιοποίησή της.

Ουσιαστικά η ΟΤΕ Estate δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, αξιοποίηση και διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου, καθώς και στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του Ομίλου ΟΤΕ. Επιπλέον, παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης κατασκευαστικών έργων και λειτουργικής υποστήριξης χώρων, έργων και εγκαταστάσεων (Facility & Property Management και Space Management).

Ο Κώστας Νεμπής, το όραμά του για τον ΟΤΕ του 2030 και το roadmap

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα δραστηριότητα είναι το γεγονός ότι από το Μάρτιο του 2016, η ΟΤΕ Estate δραστηριοποιείται και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ως προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτοντας τις ανάγκες του Ομίλου ΟΤΕ σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τα οικονομικά δεδομένα της ΟΤΕ Estate

Για το 2023 η ΟΤΕ Estate πραγματοποίησε την ετήσια αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της σύμφωνα με την οποία από το σύνολο των περίπου 2.300 ιδιοκτησιών, 200 από αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου της. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας για το 2023 είναι 1,148 δισ. ευρώ (αύξηση 8,2%).

Τα έσοδα της εταιρείας εμφανίζονται αυξημένα κατά 5,8%, με τα έσοδα από τις μισθώσεις ακινήτων σε τρίτους, που συμπεριλαμβάνουν 11 νέα μισθωτήρια συμβόλαια συνολικής επιφάνειας 14.700 τ.μ., να παρουσιάζουν αύξηση 18,2%.

Σσύμφωνα με τις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της ΟΤΕ Estate, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (μετά την αναπροσαρμογή σε εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα) της χρήσης 2023 είναι μεγαλύτερα από την προηγούμενη χρονιά, λόγω της αύξησης της αξίας των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της ΟΤΕ Estate (2023: 1.148 εκατ. ευρώ, 2022: 1.062 εκατ. ευρώ).

Έτσι, τα κέρδη μετά φόρων για το 2023 διαμορφώθηκαν σε 88,1 εκατ. ευρώ, έναντι 116,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα έσοδα από εκμίσθωση ιδιόκτητων ακινήτων ανήλθαν σε 57,5 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 7,7% ενώ υπογράφηκαν και 11 νέα μισθωτήρια με τρίτους (14.700 τ.μ.).

Τα έσοδα από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν στα 4,3 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση έναντι του 2022, εξαιτίας των μειωμένων τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν απόρροια του μειωμένου κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς. Επιπρόσθετα, τα εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες κτιρίων (Πάρνηθα και Ηλιούπολη) απέφεραν έσοδο από πώληση ηλεκτρικής ενέργειας αξίας 0,044 εκατ. ευρώ (2022: 0,054 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών διαμορφώθηκαν στα 4,7 εκατ. ευρώ εμφανίζοντας αύξηση έναντι του 2022 λόγω της απορρόφησης του επιχειρηματικού κλάδου λειτουργίας, συντήρησης και σχεδιασμού χώρων και κτιρίων από την ΟΤΕ ΑΕ και την COSMOTE ΜΟΝ. ΑΕ που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2022. Τα έσοδα από τόκους για τη χρήση 2023 ανήλθαν σε 0,18 εκατ., έναντι 0,06 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Όμιλος ΟΤΕ

Η ανακαίνιση του Διοικητικού Μεγάρου από την ΟΤΕ Estate

Το 2023 ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες για το πρόγραμμα ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πιστοποίησης κατά WELL και LEED. Πρόκειται για κτίριο συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ. το οποίο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους. Υπολογίζεται ότι η ανακαίνιση θα επιφέρει μείωση κόστους άνω του 1 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, χάρη στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας (3GWh) και νερού, καθώς και των εξόδων συντήρησης.

Ιδαίτερη μνεία στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας γίνεται για το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ (Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών – Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών) του οποίου ολοκληρώθηκε η στατική ενίσχυση ενώ εκτιμάται ότι μέσα στο 2024 θα έχουν τελειώσει οι μελέτες ανακατασκευής του. μέρος του κτιρίου θα ανακατασκευαστεί για να στεγάσει το νέο μουσείο τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, επιφάνειας 5.000 τ.μ.

Όπως είχε ανακοινώσει πρόεδρος της ΟΤΕ Estate και οικονομικός διευθυντής του Ομίλου ΟΤΕ, Χαράλαμπος Μαζαράκης, στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της μεταστέγασης του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, το κόστος του project δεν είναι ανακοινώσιμο αν και τονίστηκε ότι προφανώς υπάρχει προϋπολογισμός και σχετικές εγκρίσεις από τους μετόχους του Ομίλου. Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Μαζαράκης είχε τονίσει ότι μετά την ολοκλήρωση της μελέτης κατασκευής θα υπάρξει και οριστικοποίηση του ύψους της επένδυσης.

Συνεχίστηκαν επίσης οι μελέτες νομιμοποίησης/τακτοποίησης ακινήτων σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν ως προς τη νομιμότητά τους 3 ακίνητα, έγιναν μελέτες αποκατάστασης νομιμότητας για 36 ακίνητα, και λοιπές μελέτες και ενέργειες για 67 ακίνητα, ενώ εκδόθηκαν και 7 πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης.

Tο κτίριο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ

Εκτιμήσεις για την αγορά του real estate

Στις εκτιμήσεις της για την αγορά ακινήτων η ΟΤΕ Estate τονίζει ότι το υψηλό κατασκευαστικό κόστος έχει επηρεάσει τις νέες αναπτύξεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών παραμένει έντονο για ανάπτυξη βιοκλιματικών γραφειακών χώρων, αλλά και κτιρίων μικτής χρήσης (Πύργος Πειραιά, νέα γραφεία PwC, νέα γραφεία ΤΕΕ, πρώην εργοστάσιο Kodak κ.α.), οι οποίοι είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο Ελληνικό και η προπώληση κατοικιών.

Η στροφή της ελληνικής αγοράς ακινήτων στα βιοκλιματικά ή «πράσινα» γραφεία και στις ανακαινίσεις είναι εμφανώς επηρεασμένη από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να αναθεωρήσει την οδηγία που αφορά την Ενεργειακή Συμπεριφορά των κτιρίων, αναφέρει η ΟΤΕ Estate. Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «πράσινα» και με μηδενικούς ρύπους θα πρέπει να είναι όλα τα νέα κτίρια έως το 2030, ενώ τα υφιστάμενα κτίρια θα πρέπει να μετατραπούν σε κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Το 2023 συνεχίστηκε η ζήτηση για υψηλών προδιαγραφών αποθηκευτικούς χώρους (Θριάσιο, Ασπρόπυργος, Θεσσαλονίκη) σημειώνεται στις ετήσιες λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας. Οι ελληνικές επενδυτικές εταιρείες ακινήτων και οι θεσμικοί επενδυτές εντείνουν τις επενδύσεις τους σε νεόδμητα κτίρια logistics υψηλών προδιαγραφών, τα οποία είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα κριτήρια της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τέλος, το ενδιαφέρον για ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων πόλης παραμένει έντονο (ιστορικό κέντρο Αθήνας, Ομόνοια), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για τουριστικούς προορισμούς με ισχυρή δραστηριότητα σε νέες μονάδες 4 και 5 αστέρων με επίκεντρο τα νησιά Αιγαίου και την Κρήτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις