Η Quest Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την General Logistics Systems (GLS Group) για συμμετοχή της τελευταίας στο μετοχικό κεφάλαιο της ACS, δηλαδή την εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών του Ομίλου.

Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή ανακοίνωση της Quest, στους βασικούς όρους της συμφωνίας περιλαμβάνεται η πώληση και μεταβίβαση στην GLS του 20% των μετοχών της ACS, έναντι τιμήματος ευρώ 74 εκατομμυρίων.

Τι αναφέρει η Μπενρουμπή για την εξαγορά από την Quest

Επιπλέον, η GLS διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει το υπόλοιπο 80% των μετοχών της ACS, είτε στις 31-10-2025, ή στις 30-10-2026, έναντι προσυμφωνημένου ελάχιστου τιμήματος ύψους 296 εκατομμυρίων.

Σε περίπτωση που η GLS δεν ασκήσει το παραπάνω δικαίωμα αγοράς, η Quest θα έχει το δικαίωμα επαναγοράς από την GLS του 20% των μετοχών της ACS, μέσω ενός προσυμφωνημένου μηχανισμού.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενδέχεται να απαιτηθούν εγκρίσεις από την αρμόδια αρχή ανταγωνισμού, για τις οποίες η Quest και η GLS θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Ποια είναι η GLS στην οποία… πουλάει η Quest

Η GLS, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες υπηρεσιών δεμάτων, logistics και υπηρεσιών express, με δραστηριότητες παγκοσμίως, ενώ σήμερα είναι θυγατρική του ομίλου IDS (International Distribution Services), η οποία είναι επίσης μητρική εταιρεία της Royal Mail.

Πιο αναλυτικά, η εταιρεία ήταν γνωστή ως German Parcel όταν ιδρύθηκε το 1989. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε GLS και τώρα είναι θυγατρική της International Distribution Services . Το 2017, η GLS εξαγόρασε την εταιρεία παράδοσης δεμάτων με έδρα την Καλιφόρνια, Golden State Overnight (GSO) Delivery Service, καθώς και την Postal Express. Η GSO μετονομάστηκε σε GLS-US τον Δεκέμβριο του 2019.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 η GLS εξαγόρασε την καναδική εταιρεία παράδοσης δεμάτων Dicom, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Τον Οκτώβριο του 2021 η GLS εξαγόρασε την καναδική εταιρεία logistics Mid-Nite Sun Transportation Ltd, που λειτουργεί υπό την Rosenau Transport, επεκτείνοντας περαιτέρω τις δραστηριότητές της στην καναδική αγορά.

Η εξαγορά της Μπενρουμπή από την Quest

Σημειώνεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Quest Συμμετοχών ανακοίνωσε την απόκτηση του 70% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Μπενρουμπή Α.Ε. έναντι τιμήματος 27,2 εκ. ευρώ.

Η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει έως το ποσό των 29,2 εκ. ευρώ εντός του επόμενου έτους, λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τις μετόχους μειοψηφίας συνδεόμενη με τα μελλοντικά αποτελέσματα της Μπενρουμπή Α.Ε.

H συμφωνία που υπεγράφη στις 11 Οκτωβρίου, προβλέπει δυνατότητα απόκτησης του υπολειπόμενου 30% κατά το 2027. Η ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας τελεί υπό προϋποθέσεις και όρους, μεταξύ των οποίων και οι απαραίτητες γνωστοποιήσεις ή και εγκρίσεις  από τις αρμόδιες Αρχές.

Το σίριαλ της ACS

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Quest είχε κατά καιρούς παραδεχτεί ότι δέχεται προτάσεις εξαγοράς της θυγατρικής ACS, χωρίς ωστόσο να προχωράει σε γνωστοποίηση των προτάσεων αυτών και πολύ περισσότερο των διαπραγματεύσεων που προφανώς διεξάγονταν το προηγούμενο διάστημα.

Παρόλα αυτά, γεγονός είναι ότι η Quest παραμένει μία εταιρεία… συμμετοχών κάτι που σημαίνει ότι οι πωλήσεις και οι εξαγορές παραμένουν στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της. Άλλωστε είχαν προηγηθεί οι πωλήσεις αρκετών και σημαντικών θυγατρικών, όπως η Hellas On Line και η Q Telecom που δραστηριοποιούνταν στις τηλεπικοινωνίες παλαιότερα ενώ πιο πρόσφατα προχώρησε στην πώληση της Cardlink στην Worldline.

Σημειώνεται ότι το ποσό που έλαβε η Quest Συμμετοχών από την πώληση της Cardlink ήταν 93 εκατ. ευρώ σε μετρητά, εξασφαλίζοντας (μετά και από όλα τα σχετικά με την συναλλαγή έξοδα) υπεραξία 85 εκατ. ευρώ περίπου, επί του ποσού της αρχικής επένδυσης, σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις