Η Τουρκία θα χρειαστεί 108 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις καθώς στοχεύει να τετραπλασιάσει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια σε 120.000 MW έως το 2035, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την ανακοίνωση του οδικού χάρτη της Τουρκίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι όροι του πρώτου φετινού διαγωνισμού για την περιοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αίγυπτος: Αναθεωρεί το στόχο για την παραγωγή ενέργειας απο ΑΠΕ στο 40% απο 58%

Το υπουργείο Ενέργειας εργάζεται πάνω σε αλλαγές στους ισχύοντες κανονισμούς για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει περισσότερο, δήλωσε ο Αλ. Μπαϊρακτάρ.

Από το σύνολο των επενδύσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση της δυναμικότητας, περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για τη βελτίωση της υποδομής μεταφοράς, την κατασκευή μετασχηματιστών και την εγκατάσταση δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης σε όλη τη χώρα, δήλωσε επίσης ο Μπαϊρακτάρ.

Παρόλο που η δυναμικότητα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκε απότομα τα τελευταία χρόνια, η χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης και η έλλειψη χρηματοδότησης ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές του ενεργειακού τομέα.

Η Τουρκία θα διοργανώσει διαγωνισμό για την κατανομή 2.000 MW αιολικών και ηλιακών σταθμών στις αρχές του επόμενου έτους, με ένα νέο σύστημα που θα παρέχει κατώτατο όριο τιμών και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, δήλωσε ο Αλ. Μπαϊρακτάρ.

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει μέτριους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενθαρρύνει από το 2005 τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για να μειώσει τον υψηλό λογαριασμό εισαγωγών της και να απομονωθεί από γεωπολιτικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ηλιακές, αιολικές, γεωθερμικές μονάδες και μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα που άρχισαν να λειτουργούν μετά το 2005 έφτασαν περίπου τα 30.000 MW εγκατεστημένης ισχύος ή το 17,7% της συνολικής εθνικής εγκατεστημένης ισχύος τα τελευταία 18 χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green