![Τουρκία: Στοχεύει να τετραπλασιάσει τη δυναμικότητα των ΑΠΕ έως το 2035](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/Alparslan-Bayraktar.jpg)
Η Τουρκία θα χρειαστεί 108 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις καθώς στοχεύει να τετραπλασιάσει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια σε 120.000 MW έως το 2035, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Μιλώντας σε εκδήλωση για την ανακοίνωση του οδικού χάρτη της Τουρκίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι όροι του πρώτου φετινού διαγωνισμού για την περιοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αίγυπτος: Αναθεωρεί το στόχο για την παραγωγή ενέργειας απο ΑΠΕ στο 40% απο 58%
Το υπουργείο Ενέργειας εργάζεται πάνω σε αλλαγές στους ισχύοντες κανονισμούς για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει περισσότερο, δήλωσε ο Αλ. Μπαϊρακτάρ.
Από το σύνολο των επενδύσεων που απαιτούνται για την ενίσχυση της δυναμικότητας, περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για τη βελτίωση της υποδομής μεταφοράς, την κατασκευή μετασχηματιστών και την εγκατάσταση δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης σε όλη τη χώρα, δήλωσε επίσης ο Μπαϊρακτάρ.
Παρόλο που η δυναμικότητα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Τουρκία αυξήθηκε απότομα τα τελευταία χρόνια, η χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης και η έλλειψη χρηματοδότησης ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές του ενεργειακού τομέα.
Η Τουρκία θα διοργανώσει διαγωνισμό για την κατανομή 2.000 MW αιολικών και ηλιακών σταθμών στις αρχές του επόμενου έτους, με ένα νέο σύστημα που θα παρέχει κατώτατο όριο τιμών και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, δήλωσε ο Αλ. Μπαϊρακτάρ.
Η Τουρκία, η οποία διαθέτει μέτριους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενθαρρύνει από το 2005 τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για να μειώσει τον υψηλό λογαριασμό εισαγωγών της και να απομονωθεί από γεωπολιτικούς κινδύνους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ηλιακές, αιολικές, γεωθερμικές μονάδες και μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα που άρχισαν να λειτουργούν μετά το 2005 έφτασαν περίπου τα 30.000 MW εγκατεστημένης ισχύος ή το 17,7% της συνολικής εθνικής εγκατεστημένης ισχύος τα τελευταία 18 χρόνια.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
![Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Συνεχίζει την ενεργειακή αναβάθμιση του στόλου του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ηλεκτροκίνητα-οχήματα-μεταφοράς-τσιμέντου-Ομίλου-ΗΡΑΚΛΗΣ-2-600x400.jpg)
Συνεχίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση του στόλου του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ φέρνει τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα μεταφοράς τσιμέντου