Νέα ιστορικά υψηλά κατέκτησε ο χρυσός ενδοσυνεδριακά, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο υπό το βάρος των αβεβαιοτήτων των αμερικανικών εκλογών και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,7% στα 2.739,81 δολάρια η ουγγιά μετά το ρεκόρ των 2.744,08 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,6% στα 2.754,30 δολάρια.

Πετρέλαιο: Συνεχίζουν την ανοδική πορεία οι τιμές του

Ο χρυσός, που θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι των γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων, έχει κερδίσει πάνω από 32% φέτος, σημειώνοντας πολλαπλά ρεκόρ. Τα χαμηλότερα επιτόκια αυξάνουν επίσης την ελκυστικότητα της κατοχής χρυσού.

Γεωπολιτική ανησυχία και η αβεβαιότητα των αμερικανικών εκλογών

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν ο κύριος μοχλός… Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, ο αγώνας φαίνεται να είναι ακόμα ένας νεκρός αγώνας, και έτσι η πολιτική αβεβαιότητα οδηγεί επίσης στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού» εξηγεί ο Peter A. Grant, αντιπρόεδρος και ανώτερος στρατηγός μετάλλων στη Zaner Metals.

«Σίγουρα, αν τα πράγματα θερμαίνονται περαιτέρω στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσαμε να δούμε 3.000 δολάρια πριν από το τέλος του έτους, αλλά κλίνω περισσότερο προς το πρώτο τρίμηνο», είπε ο Grant, προσθέτοντας ότι η συνεχιζόμενη πορεία χαλάρωσης πολλών από τις μεγάλες κεντρικές οι τράπεζες ήταν ένας άλλος παράγοντας που ώθησε το ράλι.

Η Δημοκρατική Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις είχε οριακό προβάδισμα 46% έως 43% έναντι του Ρεπουμπλικανό πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Τα άλλα πολύτιμα μέταλλα

Από τεχνικής άποψης, ο Δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI) για τον χρυσό, επί του παρόντος στο 74, υποδηλώνει ότι οι τιμές του χρυσού κινήθηκαν σε «υπεραγορασμένο» έδαφος.

Το ασήμι σημείωσε άνοδο 2,8% στα 34,72 δολάρια η ουγγιά αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012 νωρίτερα στη συνεδρίαση.

«Θα πρέπει να δούμε το ασημένιο σταυρό πάνω από τα 35 δολάρια πριν από την ημέρα ψηφοφορίας της 5ης Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι ουραίοι άνεμοι για τα πολύτιμα μέταλλα θα παραμείνουν άθικτοι» σημειώνει  ο Han Tan, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην Exinity Group.

Η πλατίνα σημείωσε άνοδο περίπου 2,6% στα 1.029,10 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο σημείωσε αύξηση 2,2% στα 1.074,38 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities