Οι επενδυτές συνεχίζουν και σήμερα να φεύγουν από τα ομόλογα διεθνώς, καθώς επανεκτιμούν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ με κίνδυνο να ανατραπούν οι θέσεις χρέους παντού.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε έως και δύο μονάδες βάσης, επιστρέφοντας πάνω από το 4,2% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο. Η απόδοση των  αντίστοιχων γερμανικών τίτλων σκαρφάλωσε τέσσερις μονάδες βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η φυγή των επενδυτών από τα ομόλογα εξαπλώθηκε και στην Ασία, όπου η απόδοση του αυστραλιανού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε έως και 16 μονάδες βάσης.

Χρυσός: Θα εκθρονίσει τα αμερικανικά ομόλογα ως ασφαλές καταφύγιο;

Οι πηγές αβεβαιότητας

Οι  traders μειώνουν τα στοιχήματα για επιθετική χαλάρωση των αμερικανικών επιτοκίων, δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει εύρωστη και οι αξιωματούχοι της Fed αυτή την εβδομάδα τοποθετήθηκαν με επιφυλακτικότητα σχετικά με τον ρυθμό της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η προοπτική μεγαλύτερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ επιτείνουν τις ανησυχίες της αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης τη Δευτέρα.

«Με λιγότερες από δύο εβδομάδες πλέον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, οι ανησυχίες σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις πιθανές ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό έχουν γίνει πιο έντονες» εξηγεί στο Bloomberg ο Robert Dishner, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Neuberger Berman στο Λονδίνο.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης τη Δευτέρα.

Η κίνηση αυτή έκανε πιο απότομο ένα βασικό τμήμα της αμερικανικής καμπύλης αποδόσεων που είναι ανεστραμμένη από τα τέλη του 2022, με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων τριών μηνών και 10 ετών να φτάνει στο στενότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Πού βλέπουν οι αναλυτές την απόδοση του 10ετούς

«Θα δούμε 4,5% πιθανότατα στις αρχές του επόμενου έτους» για τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, εκτιμά ο Ed Yardeni, ιδρυτής της Yardeni Research, μιλώντας σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.

Η T. Rowe Price βλέπει τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να σκαρφαλώνουν στο 5% το επόμενο έτος

Οι traders έχουν μειώσει την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων της Fed έως τον Σεπτέμβριο του 2025 κατά περισσότερες από 10 μονάδες βάσης από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την τιμολόγηση των swap, η οποία υποδηλώνει ένα επιτόκιο-στόχο της Fed μεταξύ 3,50%-3,75%.

Η Apollo Management συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που βλέπουν την κεντρική τράπεζα να διατηρεί ενδεχομένως αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της, ενώ η T. Rowe Price βλέπει τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να σκαρφαλώνουν στο 5% το επόμενο έτος, λόγω των κινδύνων ρηχότερων μειώσεων των επιτοκίων και καθώς βελτιώνεται η ανάπτυξη.

«Τα κρατικά ομόλογα ενδέχεται να δυσκολευτούν τους επόμενους μήνες, με έντονη ανοδική τάση για τις αποδόσεις, καθώς η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική και οι ανησυχίες για την προσφορά αυξάνονται» εξηγεί ο  Garfield Reynolds, στρατηγικός αναλυτής της Markets Live.

Η BofA σε ανάλυση της εκτιμά ότι οι προοπτικές του αμερικανικού χρέους θα στρέψουν τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού. Το αμερικανικό χρέος αυξάνεται σε γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία έχει εκτοξευτεί στα 35,7 τρισ. δολάρια, ήτοι 2,3 τρισ. δολάρια από το τέλος του 2023.

Η πληθώρα των ομολόγων ενδέχεται να οδηγήσει τους επενδυτές να ζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις. Σε αυτή την περίπτωση στη δευτερογενή αγορά, εκεί δηλαδή που διαπραγματεύονται οι τίτλοι, σημαίνει ότι η τιμή των ομολόγων υποχωρεί. ομόλογα

Απόδοση στο 5%

Η ανησυχία για τη δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ και πληθωριστικές προσδοκίες ενδέχεται να οδηγήσουν την απόδοση του 10ετους στο 5% σύντομα, σύμφωνα με εκτίμηση της παγκόσμια επενδυτικής εταιρείας T. Rowe Price.

«Η απόδοση του 10ετούς  θα δοκιμάσει το όριο του 5% τους επόμενους έξι μήνες, με αποτέλεσμα να γίνει πιο απότομη η καμπύλη αποδόσεων» εξηγεί ο Arif Husain, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος, στην εταιρεία που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 180 δισ. δολαρίων. Η ταχύτερη πορεία προς το 5% «είναι στο σενάριο που περιλαμβάνει ρηχές μειώσεις των επιτοκίων της Fed».

Η θέση υπογραμμίζει επίσης την αυξανόμενη συζήτηση στη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων στον κόσμο, μετά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία που έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον πιθανό ρυθμό των μειώσεων.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων διαπραγματεύονταν πιο πρόσφατα στο 5% τον περασμένο Οκτώβριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό τους από το 2007, καθώς οι φόβοι για μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων κατέλαβαν τις αγορές.

Τι σημαίνει η απόδοση 5%

Για το μέσο πολίτη η αγορά ομολόγων και πόσο μάλλον η απόδοση του είναι ένα ακόμα βαρετό και απόμακρο από την καθημερινότητά του οικονομικό στοιχείο. Διαβάζοντας τίτλους αντίστοιχων σχολίων τους προσπερνά, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αφορά και το δικό του πορτοφόλι.

Η απόδοση ενός ομολόγου θεωρείται ως βασικό επιτόκιο χωρίς κίνδυνο, όλες οι άλλες επενδύσεις συγκρίνονται με αυτό, και καθώς η απόδοση του κρατικού ομολόγου αυξάνεται, αυτό διαχέεται στις ευρύτερες αγορές, επηρεάζοντας τα πάντα, από τα δάνεια αυτοκινήτων και φυσικά στα στεγαστικά δάνεια μέχρι τις υπεραναλήψεις, τον δημόσιο δανεισμό και το κόστος χρηματοδότησης μιας εταιρικής εξαγοράς.

Η αγορά αμερικανικών ομολόγων δείχνει τους τίτλους τέλους της εποχής που ξεκίνησε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και είχε κύρια χαρακτηριστικά το φθηνό χρήμα και τον χαμηλό πληθωρισμό. Η νέα εποχή που θα την διαδεχθεί δεν έχει ακόμη σαφή χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Η υπερπροσφορά αμερικανικών ομολόγων

Ο Husain, ένας βετεράνος της αγοράς σχεδόν τριών δεκαετιών, εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη έκδοση από το υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότηση του κρατικού ελλείμματος «πλημμυρίζει την αγορά» με νέα προσφορά. Ταυτόχρονα, η πολιτική ποσοτικής σύσφιγξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ -μια προσπάθεια μείωσης του ισολογισμού της μετά από χρόνια αγοράς ομολόγων- έχει αφαιρέσει μια βασική πηγή ζήτησης για κρατικό χρέος.

Η καμπύλη αποδόσεων είναι πιθανό να γίνει πιο απότομη, επειδή οι όποιες αυξήσεις στις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων θα περιοριστούν από τις μειώσεις των επιτοκίων, δήλωσε ο Husain, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της T. Rowe Price.

Ήδη εμφανίζονται ρωγμές στη δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ, γεγονός που ενισχύει τις απόψεις του. Η επιβάρυνση του χρέους της χώρας από τόκους και έξοδα σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1990 κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο, αλλά ούτε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ούτε η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις πρόβαλαν τη μείωση του ελλείμματος ως βασικό στοιχείο της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Αυτό έχει αφήσει το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ ως βασικό κίνδυνο για τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Οι άλλες αγορές

Οι προοπτικές αναπροσαρμόζονται και σε άλλες αγορές. Τα swaps σηματοδοτούν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της μόνο κατά περίπου 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος Αυγούστου του επόμενου έτους, το ήμισυ δηλαδή από αυτό που είχε τιμολογηθεί μετά τη συνεδρίαση πολιτικής του Σεπτεμβρίου.

Ομοίως, οι διαπραγματευτές έφεραν τις προβλέψεις τους για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το αργότερα από τον Ιούλιο που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα.

Η ζήτηση για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις ιαπωνικών 10ετών ομολόγων, «τα οποία ενέχουν σχετικά υψηλό επιτοκιακό κίνδυνο, είναι πιθανό να είναι περιορισμένη» σε αυτό το περιβάλλον, έγραψε σε ερευνητικό σημείωμα ο Keisuke Tsuruta, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. στο Τόκιο.

Πωλήσεις και στις αναδυόμενες αγορές

Τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών υποχώρησαν επίσης, με την απόδοση του πενταετούς ομολόγου της Ινδονησίας να σκαρφαλώνει επτά μονάδες βάσης.

Οι αισιόδοξοι

Δεν αναμένουν όλοι ότι το ξεπούλημα θα αποκτήσει δυναμική. Η Fed και η Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας, μεταξύ άλλων, βρίσκονται εν μέσω κύκλων μείωσης των επιτοκίων, γεγονός που θα πρέπει να δημιουργήσει μια υποκείμενη προσφορά για τα ομόλογα.

«Πιθανότατα θα δούμε μια μικρή διόρθωση από εδώ και πέρα» σημειώνει η Lucinda Haremza, αντιπρόεδρος πωλήσεων σταθερού εισοδήματος της Mizuho Securities στη Σιγκαπούρη. Υπάρχει «ο κίνδυνος ενός ισχυρότερου ράλι λόγω της αύξησης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή ή μιας εκλογικής νίκης του Χάρις», είπε.

Στα ύψη η μεταβλητότητα

Προς το παρόν, ωστόσο, ο συνδυασμός της προσφοράς αμερικανικού χρέους, της αντιστάθμισης εκλογικών κινδύνων και των αγορών που προεξοφλούν τους κινδύνους μιας «κόκκινης σκούπας» των Ρεπουμπλικανών στις κάλπες μπορεί να δει μεγαλύτερες από το συνηθισμένο διακυμάνσεις στα κρατικά ομόλογα.

Η μεταβλητότητα των κρατικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο φέτος, με βάση τον δείκτη ICE BofA Move Index που παρακολουθεί τις αναμενόμενες διακυμάνσεις των αμερικανικών αποδόσεων με βάση τα δικαιώματα προαίρεσης.

«Δεν πιστεύουμε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τόσο απότομα όσο περιμένουν οι αγορές», έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της BlakcRock

Το BlackRock Investment Institute συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που υποτιμούν τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας.

«Δεν πιστεύουμε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τόσο απότομα όσο περιμένουν οι αγορές», έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και ο Wei Li. Το γηράσκον εργατικό δυναμικό, τα επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα και οι επιπτώσεις των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, θα πρέπει «να διατηρήσουν τον πληθωρισμό και τα επιτόκια πολιτικής υψηλότερα μεσοπρόθεσμα», έγραψαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές