Πρόβλεψη για πτώση του ευρώ έως και 10% – πτώση κάτω από το 1 δολάριο από τα σημερινά επίπεδα – έκανε η Goldman Sachs σε περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Goldman Sachs αναφέρει ότι στο σενάριο που οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν την προεδρία και το Κογκρέσο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερους δασμούς και εγχώριες φορολογικές περικοπές που θα λειτουργούσαν ως κίνητρο για την οικονομία.

Goldman Sachs: Τέλος η χρυσή δεκαετία για τον S&P 500

Ο αναλυτής της Goldman Sachs Μάικλ Κέιχιλ  ανέφερε ότι ένας αμερικανικός δασμός 10% σε όλες τις εισαγωγές και μια εισφορά 20% στα κινεζικά προϊόντα, σε συνδυασμό με φορολογικές περικοπές, θα μπορούσε να προκαλέσει απότομο ράλι του δολαρίου και πτώση του ευρώ κατά 8% έως 10%.

Το ευρώ διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στα 1,083 δολάρια. Τελευταία φορά διαπραγματεύτηκε κάτω από την ισοτιμία τον Νοέμβριο του 2022.

Και τα δύο μέτρα θα δώσουν ώθηση πιθανότατα στον πληθωρισμό, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, γεγονός που θα ενισχύσει την ελκυστικότητα του δολαρίου.

«Αναμένουμε ότι η ισχυρότερη αντίδραση του δολαρίου θα προέλθει από μια σκούπα των Ρεπουμπλικανών, η οποία θα ανοίξει την πόρτα σε μεγαλύτερες αυξήσεις δασμών σε συνδυασμό με εγχώριες φορολογικές περικοπές», έγραψε ο Κέιχιλ. Ένας στενότερος εμπορικός πόλεμος, στον οποίο ο Τραμπ θα επιβάλει περαιτέρω δασμούς μόνο στην Κίνα, θα μπορούσε να δει το ευρώ να πέφτει κατά περίπου 3%, δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 2,7% μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο, καθώς η αμερικανική οικονομία έχει απομακρυνθεί από την Ευρώπη και καθώς ορισμένοι επενδυτές έχουν τοποθετηθεί για υψηλότερους δασμούς μετά από μια πιθανή νίκη του Τραμπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή