Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ήταν έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη νομισματική χαλάρωση εάν τα δεδομένα υποδείκνυαν μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάριο Σεντένο.

«Εάν θα είναι 25 ή σε κάποιο σημείο πρέπει να κάνουμε 50 αυτό είναι κάτι που θα μας πουν τα δεδομένα», δήλωσε ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας την Τρίτη στην Ουάσιγκτον. «Δεν νομίζω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα εξετάζει ταχύτερη πορεία αν τα δεδομένα μας πουν ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό,  είναι πιθανό».

Καζιμίρ (ΕΚΤ) : Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τα επιτόκια το Δεκέμβριο

Η ΕΚΤ μείωσε την περασμένη εβδομάδα το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας για τρίτη φορά φέτος, εν μέσω ταχείας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και ασθενέστερης οικονομικής δραστηριότητας, σημειώνει το Bloomberg. Οι επενδυτές και οι αναλυτές αναμένουν μια σειρά διαδοχικών μειώσεων μέχρι το επιτόκιο καταθέσεων – που σήμερα είναι στο 3,25% – να φθάσει στο 2% ή και χαμηλότερα στα μέσα του 2025.

Οι αγορές χρήματος ενίσχυσαν τα στοιχήματα για μείωση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας την πιθανότητα στο 28% από περίπου 20% τη Δευτέρα. Όσον αφορά το μέλλον, οι απόψεις παραμένουν σχεδόν ισομερώς μοιρασμένες μεταξύ πέντε ή έξι μειώσεων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Σε ομιλία του στο Peterson Institute for International Economics, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο  δήλωσε ότι βλέπει «η νομισματική πολιτική να συνεχίζει αυτή τη σταδιακή, αλλά σταθερή, προβλέψιμη πορεία προς ένα πιο ουδέτερο επίπεδο για το επιτόκιο».

Τόνισε ότι ένα τέτοιο ουδέτερο επιτόκιο θα μπορούσε να είναι «στο 2% ή λίγο κάτω από το 2%» και ότι το τρέχον επιτόκιο πολιτικής «εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από αυτό το ουδέτερο επίπεδο, οπότε αυτή η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί».

Μιλώντας ξεχωριστά στην Francine Lacqua της τηλεόρασης του Bloomberg, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ απέφυγε το θέμα των κινήσεων κατά μισή μονάδα, λέγοντας ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες.

Ο Μάριο Σεντένο, ένας από τους πιο ήπιους αξιωματούχους της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει άνοδο τους επόμενους μήνες, αναμένει ότι θα είναι μόνο λίγο πάνω από τον στόχο του 2% τα επόμενα τρίμηνα. «Βλέπω περισσότερους κινδύνους στην υποεκπλήρωση του πληθωρισμού-στόχου παρά το αντίθετο», δήλωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή