Οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Κύπρο είναι έτοιμες να υποδεχτούν κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου «GREGY» και Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ «Great Sea Interconnector – GSI» βρίσκονται από funds και Διαχειριστές Συστημάτων σε due diligence.
Η Ελλάδα ενεργειακή δύναμη και κόμβος υποδομών
Ποιοι ελέγχουν τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις
Τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις GREGY, ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 4,2 δισ. ευρώ, τρέχει ο όμιλος Κοπελούζου και τον GSI project ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ έχει αναλάβει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Πιο γρήγορα θα τρέξει το πρώτο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης (Ελλάδα – Κύπρος).
Το καλώδιο «GREGY»
Η πρώτη από τις δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις, το καλώδιο «GREGY» μετά και την τελευταία συνάντηση στο Κάιρο που είχαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, Δρ. Mahmoud Esmat μπαίνει στη φάση της εισόδου μετόχων στην εταιρεία που έχει συστήσει ο όμιλος Κοπελούζου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι πρώτοι μέτοχοι ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής EETC ξεκινούν το due diligence.
Από την πλευρά του ιδιωτικού ομίλου συμμετέχει η εταιρεία Elica που έχει αναλάβει και προωθεί μέχρι τώρα μελετητικά και αδειοδοτικά το έργο. Με βάση περσινή συμφωνία η μετοχική εμπλοκή της κάθε μίας πλευράς είναι στο 33,3%
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της οικονομικής και τεχνικής αξιολόγησης οι μέτοχοι θα βάλουν τα κεφάλαια για την είσοδο τους στον GREGY.
Πηγές του ΑΔΜΗΕ λένε στον ΟΤ, πως «το GREGY θεωρείται ένα εμπορικά βιώσιμο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης με μεταφορά καθαρής ενέργειας προς την Ευρώπη».
Το ατού των αιολικών
Τα δύο ισχυρά ατού της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου είναι η αιολική ενέργεια αλλά και οι δυνατότητες που θα προσφέρει για τη σύναψη διμερών συμβάσεων (PPAs) ανάμεσα στους επενδυτές που θα αναπτύξουν έργα ΑΠΕ στην βορειοαφρικανική χώρα και τους καταναλωτές της πράσινης ενέργειας.
Ως προς την αιολική ενέργεια, μετά και τη συνάντηση Σκυλακάκη – Esmat στο Κάιρο έγινε γνωστό πώς το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρεται θα προέρχεται από ανεμογεννήτριες.
Η Αίγυπτος είναι πλούσια σε αιολικό δυναμικό, πνέουν ισχυροί άνεμοι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα το factor capacity να φτάνει το 40%. Οι περιοχές αυτές όπου κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτυχθούν και τα αιολικά πάρκα είναι κοντά στο Σουέζ και νότια της Αιγύπτου.
Πηγές αναφέρουν ότι ο όμιλος Κοπελούζου βρίσκεται στη φάση επαφών με επενδυτές που θα αναπτύξουν τα συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ με τα αιολικά να κυριαρχούν στο χαρτοφυλάκιο. Η συνολική ισχύς των αιολικών και φωτοβολταϊκών ανέρχεται στα 9 GW με την αναλογία 75% – 25% να είναι υπέρ της πρώτης τεχνολογίας.
Το Αιγαίο
Ως προς το αιολικό δυναμικό των ΑΠΕ της Αιγύπτου, αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πώς δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά των υπεράκτιων αιολικών του Αιγαίου.
Το δεύτερο ατού του GREGY είναι η δυνατότητα σύναψης PPAs για την πράσινη ενέργεια που θα μεταφέρει. Μεγάλοι ενεργειακοί καταναλωτές της Ελλάδας και της Ευρώπης θα μπορούν να συνάπτουν με τους παραγωγούς ΑΠΕ και επενδυτές διμερείς μακροχρόνιες συμβάσεις για την αγορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις θα εξασφαλίζουν σε ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρική ενέργεια.
Το καλώδιο GREGY θα καταλήγει διασχίζοντας μία υποβρύχια απόσταση 950 χλμ. στην Αττική. Όταν ολοκληρωθεί θα μεταφέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 3 GW, ενώ θα έχει δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς. Τα 3 GW θα αντικαταστήσουν 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου
Μετά την περιπετειώδη διαδρομή που ακολούθησε η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου για να καταλήξει στην προ εβδομάδων συμφωνία των δύο κυβερνήσεων, το μεγάλο project που θα βγάλει από την ενεργειακή απομόνωση το νησί της Κύπρου περνά στη φάση των κεφαλαίων…
Αν και απομένουν ελάχιστες, πλην όμως σημαντικές, ρυθμιστικές αποφάσεις για το έσοδο του του έργου, funds που έχουν εκδηλώσει το επενδυτικό τους ενδιαφέρον έχουν ξεκινήσει, λένε οι πληροφορίες, το due diligence. Δηλαδή την οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του Great Sea Interconnector προκειμένου να εισέλθουν μετοχικά στον φορέα υλοποίησης του έργου.
Πέραν του ΑΔΜΗΕ και της κυπριακής δημοκρατίας που έχει δεσμευτεί για τη συμμετοχή της, στον GSI ετοιμάζονται να εισέλθουν το γαλλικό fund Meridiam και το fund του Άμπου Ντάμπι, TAQA.
Η Meridiam αποτελεί έναν παγκόσμιο επενδυτή που δραστηριοποιείται σε 56 χώρες και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 22 δισ. δολαρίων, ενώ ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής. Αποτελεί δε, τον βασικό επενδυτή στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας, η οποία βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής.
To fund TAQA επενδύει σε υποδομές ενέργειας και υδάτων και για την είσοδο στο GREGY είχε υπογραφεί πέρυσι το Φθινόπωρο σχετικό μνημόνιο συνεργασία με την ελληνική πλευρά.
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και η ελληνική διπλωματία
Οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αποτελούν το νέο πεδίο της ενεργειακής διπλωματίας της χώρας.
Οι δύο ηλεκτρικές διασυνδέσεις δημιουργούν έναν ενεργειακό κόμβο που αναβαθμίζει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας.
Η μεταφορά «πράσινης» ενέργειας προς την Ευρώπη μέσω του GREGY αλλά και προς το Ισραήλ μέσω του GSI ενδυναμώνει το ρόλο της Ελλάδας στην πολυπόθητη ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.
Latest News
Η Eni στη μάχη της έρευνας για ορυκτά καύσιμα με τον πιο ισχυρό υπερυπολογιστή της Ευρώπης
Οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν στην Eni να χρησιμοποιεί την ενέργεια πιο αποτελεσματικά μειώνοντας τις εκπομπές
Πόσο χάνουν Ρωσία και Ευρώπη από τη διακοπή στο φυσικό αέριο - Τι εκτιμά ο Μυτιληναίος [γράφημα]
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την εκτίναξη του TTF έως και τα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μετά την απόφαση του Κιέβου
Καθησυχάζει η Κομισιόν για το φυσικό αέριο
Καθησυχαστικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για τις συνέπειες του κλεισίματος του αγωγού τράνζιτ που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Goldman Sachs: Ο καιρός… βάζει φωτιά στο ράλι του φυσικού αερίου, όχι η Ουκρανία
Εάν λοιπόν η πρόβλεψη των μετεωρολόγων επιβεβαιωθεί, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι τιμές TTF θα αυξηθούν σε ένα εύρος 63-84 ευρώ/MWh τους επόμενους μήνες
Χρεώσεις δύο ταχυτήτων στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος του Ιανουαρίου
Στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος, οι μεγάλοι πάροχοι προχώρησαν ακόμη και σε μειώσεις 10% και οι μικροί σε αυξήσεις έως 17%
EDF: Πάτησε το κουμπί για τον πυρηνικό αντιδραστήρα «Νο 57»
Με τη θέση σε λειτουργία του 57ου αντιδραστήρα, η EDF αξιοποιεί τη δυναμικότητα των 18 πυρηνικών σταθμών που διαθέτει στη Γαλλία
Μπρα ντε φερ Σλοβακίας - Ουκρανίας μετά τη διακοπή του ρωσικού αερίου - Τι μέτρα ετοιμάζει ο Φίτσο
Η Σλοβακία εκτιμά πως η διακοπή της ροής ρωσικού αερίου προς τα κράτη της ΕΕ μέσω των αγωγών της Ουκρανίας θα βλάψει το μπλοκ κι όχι τη Μόσχα
Ρεκόρ καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. το 2024 – Κάτω οι τιμές αλλά και η ζήτηση
Στην ηλεκτρική ενέργεια για το 2024 οι αρνητικές τιμές σημειώθηκαν 1.480 φορές, σύμφωνα με την Eurelectric
Με άνοδο η πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του φυσικού αερίου - Έφτασε τα 51 ευρώ/Μεγαβατώρα
Στον απόηχο της διακοπής των ρωσικών ροών μέσω Ουκρανίας, η τιμή στο φυσικό αέριο ξεκίνησε ανοδικά το νέο έτος
Τι σημαίνει το τέλος του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας;
Κίεβο και Μόσχα δεν ανανέωσαν τη συμφωνία μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικών αγωγών προς την ΕΕ. Τι σημαίνει το τέλος της συμφωνίας για τις ευρωπαϊκές αγορές αερίου;