«Ιστορική»… απεικόνιση

Απίστευτα πράγματα έγιναν χτες με τη μετοχή της Attica Bank.

Η μετοχή άρχισε στα 0,5240 ευρώ (προσαρμοσμένη μετά το reverse split με αναλογία 100:1) και 99 λεπτά της ώρας αργότερα διαπραγματευόταν στα 20 ευρώ και με τη διαπραγμάτευσή της σε αναστολή (12:09 το μεσημέρι).

Η αναστολή διήρκησε μέχρι τις 16:00, όταν και επανήλθε η διαπραγμάτευση, συνεχίζοντας το ρόλερ κόστερ, με τη μετοχή εν τέλει να κλείνει στα 7,02 ευρώ.

Η απεικόνιση της μετοχής σαφώς ήταν προβληματική, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να δείχνει… έως και τα 32,3 δισ. ευρώ!

Τελικά κρατήθηκε στα 3,7 δισ., δηλαδή πιο πάνω από εκείνη της Alpha Bank.

Διακινήθηκαν 1.455 τεμάχια, με τζίρο 16.190 ευρώ, όπερ σημαίνει μέση τιμή 10,90 ευρώ.

Δεν έγιναν όλα βέβαια πέριξ αυτής της τιμής, αλλά αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι διακινήθηκαν 440 τεμάχια, μέσω 36 εντολών, στην τιμή των 20 ευρώ!

Η δύσκολη εξίσωση

Η στήλη είχε προειδοποιήσει ότι η εξίσωση της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank είναι δύσκολη και είχε συστήσει προσοχή και απαραιτήτως συνεννόηση με πιστοποιημένους επαγγελματίες της αγοράς.

Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επικοινώνησε χτες με χρηματιστηριακές για να επιβεβαιώσει τις εντολές που δίδονταν.

Οι χρηματιστηριακές με τη σειρά τους ήρθαν σε επαφή με επενδυτές, ειδικά της λιανικής, αλλά άκρη… δεν βρέθηκε. Άλλωστε, οι πλατφόρμες ίδιας διαχείρισης είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε επενδυτή.

Υπήρξαν επίσης κάποιες διαρροές ότι θα ζητηθεί από τις αρχές ενημέρωση για τους κωδικούς που έκαναν τις συναλλαγές, 109 τον αριθμό, αλλά δεν είναι τίποτα βέβαιο ακόμη. Άλλωστε, τόσο ο όγκος όσο και η ελεύθερη διαπραγμάτευση δεν υποδεικνύουν κάτι μεμπτό, πέραν της αδυναμίας κατανόησης ορισμένων.

Άλλωστε, ο συνολικός αριθμός των μετοχών έχει μειωθεί στις 530 χιλ. μετοχές, μετά το reverse split, καθιστώντας πιο ευάλωτη την τιμή της μετοχής στα πονταρίσματα.

Το πρόβλημα της ενημέρωσης

Πέραν όμως των λεπτομερειών της συγκεκριμένης περίπτωσης, το περιστατικό έφερε για ακόμη μία φορά στο προσκήνιο την προβληματική που υπάρχει με τις ανακοινώσεις των εισηγμένων.

Δεν σας κρύβω ότι έχει χρειαστεί να συμβουλευτώ πάνω από 3 επαγγελματίες για να καταλάβω τι θέλει να πει ο… συντάκτης ορισμένων ανακοινώσεων, καθιστώντας δύσκολο για το ευρύ κοινό να αξιολογήσει τις προεκτάσεις κάθε απόφασης.

Ίσως θα πρέπει να γίνει μια επαναξιολόγηση της φόρμας που υπάρχουν για ορισμένες ανακοινώσεις, ειδικά αυτές που επηρεάζουν άμεσα και καθοριστικά τις τιμές μιας μετοχής.

Όχι και τίποτα άλλο, περιμένουμε και ξένους επενδυτές άμα αναβαθμιστούμε στις ανεπτυγμένες αγορές…

————————

Ποιες εισηγμένες κινδυνεύουν με διαγραφή

Άλλες τρεις εισηγμένες, πέραν της Trastor αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διαγραφής.

Πρόκειται σύμφωνα με εσωτερική ανάλυση της Trastor για την Καπνοβιομηχανία Καρέλια, την Alpha Real Estate Servicers και την ΒΙΣ, οι οποίες διαθέτουν Free Float κάτω από το 10% και σύμφωνα με τον νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου… καίγονται.

Ο Τάσος Καζίνος, CEO της Trastor μιλώντας χθες στο πλαίσιο του Executive Breakfast του συνεδρίου της Prodexpo, με συντονιστή τον δημοσιογράφο του ΟΤ Ντίνο Σιωμόπουλο ανέφερε πως υπάρχουν επίσης περίπου 29 εταιρείες θα μεταφερθούν στην Κατηγορία Επιτήρησης εάν δεν αυξήσουν το free float τους.

Από αυτές 4 ή 5 είναι εταιρείες που σχετίζονται με το real estate.

———————————–

Θέμα κουλτούρας…

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ενός πολιτικού είναι να αλλάξει μια πρακτική που γαλούχησε πάνω από μία γενιά.

Ακόμη χειρότερα μια πρακτική που παρά τα πρόσκαιρα οφέλη που εμφανίζει, μακροπρόθεσμα είναι σοβαρά επιζήμια.

Μία από αυτές είναι και το ζήτημα της τηλεθέρμανσης της περιοχής της Κοζάνης.

Καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το πρόβλημα των χρεών έχει αθροίσει το διόλου ευκαταφρόνητο των 130 εκατ. ευρώ, ο Υπουργός Σκυλακάκης προσπάθησε να λύσει τον γόρδιο αυτό δεσμό.

Σκυλακάκης

Και τον έλυσε, προφανώς, με τη συμφωνία που μπορεί να μην αρέσει πολύ στους κατοίκους, αλλά δείχνει ένα διέξοδο στο… αδιέξοδο.

Το τέλος μιας «κοινωνικής πολιτικής»

Για όσους δεν γνωρίζουν η τηλεθέρμανση εξασφαλίζει τη θέρμανση των κατοικιών μέσω δικτύου ζεστού νερού που παράγεται κυρίως από τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Αλλά αυτές τίθενται σταδιακά εκτός λειτουργίας.

Τι πέτυχε λοιπόν ο κ. Σκυλακάκης, με τη συμβολή σαφώς του επικεφαλής της ΔΕΗ, Γ. Στάσση;

Να ρυθμούς τα χρέη προς τη ΔΕΗ, να υπάρξει μια διετία παραγωγής θερμού νερού από τις υφιστάμενες λιγνιτικές και να κατασκευαστεί μια μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από τη ΔΕΗ με φυσικό αέριο (και μελλοντικά υδρογόνο).

Όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί βέβαια, εάν η περιοχή της Κοζάνης ακολουθούσε τη συνετή πολιτική του Αμύνταιου…

—————————————

Τι θα γίνει με το τέλος υπέρ της ΕΡΤ;

Και μιας και μιλάμε για τους λογαριασμούς ρεύματος, παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις σκέψεις για να βγουν από αυτούς οι χρεώσεις για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών (ΕΤΜΕΑΡ) και της ηλεκτροδότησης των νησιών (ΥΚΩ).

Αλλά δεν ακούω τίποτα για το τέλος υπέρ της ΕΡΤ.

Συνεχίζει στους λογαριασμούς, είτε με ενεργειακή κρίση είτε χωρίς, και με τεράστια ζητήματα με τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Η ΕΡΤ θυμίζω δεν έχει εισπρακτικό μηχανισμό. Βασίζεται στις εταιρείες ενέργειας, οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές, ακόμη και με καθυστερήσεις ετών.

Σε κάθε περίπτωση όμως λέμε να ελαφρύνουμε τον λογαριασμό του ρεύματος, αλλά να τα βάλουμε όλα στο τραπέζι…

Ας το ρωτήσουν έστω οι βουλευτές της ΝΔ

Προτείνω το εν λόγω ζήτημα να το θέσουν οι «πρόθυμοι» κυβερνητικοί βουλευτές.

Ας το βάλουν στην ατζέντα, έστω, των ερωτήσεων που ετοιμάζουν. Διότι ετοιμάζουν, με «πυρήνα» των 11 βουλευτών που «σήκωσαν» το ζήτημα των πλειστηριασμών προ ολίγου καιρού.

Ίσως… τυχαία, αυτή η «ομάδα» μαθαίνω ότι θα σηκώσουν και το ζήτημα των ελληνοτουρκικών, βγαίνοντας λίγο πιο… δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο οποίος βέβαια έσπευσε εκ Βρυξελλών να δείξει την αποφασιστικότητα του στο μεταναστευτικό, την προηγούμενη εβδομάδα.

—————-

Το νέο παραγωγικό μοντέλο

Πάντως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να παίζει το θεωρητικά δυνατό χαρτί της κυβέρνησης του.

Και αναφέρομαι στην οικονομία.

Κι επειδή πολύ γκρίνια εισέπραττε και ο ίδιος και η κυβέρνηση του για τα θέματα των επενδύσεων και της βιομηχανίας έσπευσε να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου για το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Οι επιχειρηματίες

Στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης δεν έπεφτε καρφίτσα από τους προσκεκλημένους… Τόσο πολύ που οι δημοσιογράφοι έμειναν εκτός και παρακολουθούσαν από το youtube την παρουσίαση Θεοδωρικάκου και την ομιλία Μητσοτάκη.

Το χειροκρότημα που εισέπραξαν και οι δύο ήταν ίσα και με τέσσερις φορές στη διάρκεια της περίπου μίας ώρας της εκδήλωσης.

Ανάμεσα σε αυτούς που το έδωσαν ήταν πλήθος επιχειρηματιών. Μπόρεσα να διακρίνω, καθώς μετά το τέλος της παρουσίασης έσπευσαν να φύγουν τρέχοντας, τους ακόλουθους: Οι Σπύρος Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ), Ιωάννης Γιώτης, (ΣΕΒΤ), Θεόδωρος Τρύφων (ΠΕΦ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Metlen), Νίκος Εμμανουηλίδης (Nestle), Θανάσης Παπανικολάου (Vivartia), Νίκος Καραμούζης (SMERC), Κρίστιαν Χατζημηνάς (EFA Group), Γιάννης Μασούτης (ΚΕΕΕ), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου (ΕΒΕΑ).

Ξεχώρισα επίσης τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υποψήφιο πρόεδρο για το ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκο.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα