
Με το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στη Μολδαβία να δίνει μια πύρρειο νίκη σε όσους υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, έναντι εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν τους δεσμούς με τη Ρωσία, πληθαίνουν οι καταγγελίες για «ρωσικό δάκτυλο» στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
«Σημειώσαμε ότι η ψηφοφορία διεξήχθη σε πλαίσιο πρωτοφανούς ανάμειξης και εκφοβισμού εκ μέρους της Ρωσίας (…) με στόχο την αποσταθεροποίηση της δημοκρατικής διαδικασίας στη δημοκρατία της Μολδαβίας», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Είναι μία εν εξελίξει προσπάθεια της Ρωσίας και των συμμάχων της – όχι μόνο κατά της Μολδαβίας, αλλά επίσης και κατά άλλων χωρών – και είναι μία μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Δεν έχουν όρια. Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση… Σεβόμαστε τις αρχές και τους νόμους, αλλά η Ρωσία, οι πράκτορες και οι άνθρωποί της όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέτερ Στάνο.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην περιοχή της Γκαγκαουζίας, όπου ο ρώσος ολιγάρχης Ilan Șor, ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα λούνα παρκ στην περιοχή, φαίνεται ότι έχει μεγάλη επιρροή.
«Πύρρειος νίκη» για την ευρωπαϊκή πορεία της Μολδαβίας – Η δύσκολη επόμενη ημέρα
Όπως γράφουν οι Financial Times η αστυνομία της Μολδαβίας κατηγόρησε τον ολιγάρχη, , ότι χρησιμοποίησε την επιρροή του, καθώς και τεράστια ρωσικά κεφάλαια, για να διευθύνει ένα στενό δίκτυο ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα, το οποίο μπορεί να δωροδοκήσει αναπτύξει για να ψηφίσει για λογαριασμό της Μόσχας.
Αξιωματούχοι λένε ότι αυτό το δίκτυο ενεργοποιήθηκε με μεγάλη αποτελεσματικότητα την Κυριακή.
Τεράστια ποσά για τη Μολδαβία
Μολδαβός αξιωματούχος, αναφέρει στους FT ότι Ρωσία ξόδεψε ποσό ίσο περίπου με το 1% του ΑΕΠ της Μολδαβίας σε προσπάθειες παρέμβασης στη διπλή ψηφοφορία και αναμένεται να διπλασιάσει τις προσπάθειές της το επόμενο έτος, όταν η πρώην Σοβιετική χώρα θα διεξαγάγει κοινοβουλευτικές εκλογές.
Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη και είπε ότι η κυβέρνηση της Μολδαβίας έχει καταστείλει τις φιλορωσικές απόψεις.
Πριν από την ψηφοφορία, ο αρχηγός της αστυνομίας της Μολδαβίας κατηγόρησε απευθείας τον Șor, ο οποίος έφυγε από τη χώρα το 2019 αφού καταδικάστηκε για μαζική υπεξαίρεση και τώρα είναι Ρώσος πολίτης που ζει στη Μόσχα. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες για δωροδοκία ψηφοφόρων.
Με πληθυσμό περίπου 150.000, η Γκαγκαουζία θεωρείται ανεξάρτητη επαρχία. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας, πριν αποδεχτεί το αυτόνομο καθεστώς στη Μολδαβία.
Για δεκαετίες, η Μόσχα εργάστηκε για να ενισχύσει τα τοπικά παράπονα σε μια προσπάθεια να μετατρέψει την περιοχή σε μοχλό επιρροής στο Κισινάου.
Και όπως τονίζουν οι FT, προσπάθησε να αξιοποιήσει την επιθυμία των Γκαγκαούζων, μιας τουρκικής εθνικής μειονότητας, για μια ανεξάρτητη πορεία, βασιζόμενη επίσης στο γεγονός ότι πολλοί είναι Ρωσόφωνοι, καθώς και Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Πολλοί παρακολουθούν επίσης τη ρωσική κρατική τηλεόραση, ανίκανοι να παρακολουθήσουν κανάλια της Μολδαβίας κυρίως στη ρουμανική γλώσσα.
Οι διπλές εκλογές
Οι Μολδαβοί προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή όχι μόνο για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, αλλά και για να αποφασίσουν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους, σε μία κρίσιμη διπλή ψηφοφορία για το μέλλον της περίκλειστης πρώην σοβιετικής δημοκρατίας των 2,5 εκατ. ψυχών, εν μέσω καταγγελιών για ρωσική ανάμειξη.
Οσον αφορά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, η νυν πρόεδρος Σάντου επικράτησε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας με σχεδόν 42%, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο, αλλά τώρα θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, τον Αλεξάντρ Στογιάνογλο, έναν φιλορώσο πρώην εισαγγελέα, που λαμβάνει περίπου 26%.
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών προγραμματίζεται για τις 3 Νοεμβρίου.
Ιστορικές επιλογές στη Μολδαβία
Η Σάντου είχε θέσει το δημοψήφισμα ως ένα ιστορικό δίλημμα για το πρώην σοβιετικό έθνος: να επιλέξει μεταξύ στενότερης ενσωμάτωσης με τη Δύση και της επιστροφής στο ρωσικό μαντρί.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τη Δευτέρα έδειξαν ότι το ναι υπερψηφίστηκε με 50,38% μετά την καταμέτρηση των ψήφων από 99,37% των εκλογικών τμημάτων- μια εκπληκτικά μικρή νίκη με μόλις 11.300 ψήφους σε σύνολο 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων.
Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προηγουμένως μια σημαντική πλειοψηφία στη Μολδαβία —μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία— να υποστηρίζει την ιδέα της ένταξης στην ΕΕ.


Latest News

Ανασκόπηση Μητσοτάκη: Ο νέος κατώτατος μισθός, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Chevron και η... Εθνική Ελλάδος
Τι αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πώς ο άξονας «CRINK» υπονομεύει τις ΗΠΑ - Ανάλυση της WSJ
Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν πως αν δεν χαλαρώσουν οι δεσμοί μεταξύ αυτών των τεσσάρων κρατών, θα έρθουν πολύ δύσκολες μέρες για τις ΗΠΑ

Αλβανία: Ενθρονίστηκε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Ιωάννης
O διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου γίνετε ο δεύτερος Αρχιεπίσκοπος της χώρας

Τουρκία: Μετά τον Πίκατσου και ο Μπάτμαν διαδηλώνει για τον Ιμάμογλου
Ο Μπάτμαν διαδηλώνει για τον Ιμάμογλου

Τέμπη: Στον Δημόκριτο αναζητά απαντήσεις για την πυρόσφαιρα ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Συνεχίζεται η έρευνα για το πώς δημιουργήθηκε η πυρόσφαιρα

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
Στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποείται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μετά από κάλεσμα της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ

Παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας η Κατερίνα Μπατζελή
Η Κατερίνα Μπατζελή κινήθηκε σε διαφορετική γραμμή από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με αφορμή την απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπου αποκαλούσε τον βουλευτή Νίκο Παππά «κύριο 13-0»

Κινδυνεύει η Ελλάδα από σεισμούς όπως της Μιανμάρ; – Η εκτίμηση Τσελέντη
Με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Μιανμάρ, ο Άκης Τσελέντης σε δημοσίευσή του αναφέρθηκε στο πώς οι μακρινοί και ισχυροί σεισμοί επηρεάζουν την Ελλάδα

Προσωπικός αριθμός στις νέες ταυτότητες – Τι ισχύει για όσες εκδόθηκαν έως τώρα
Κάθε ταυτότητα θα αναγράφει υποχρεωτικά έναν μοναδικό αριθμό ταυτοποίησης για κάθε πολίτη, ο οποίος θα αποθηκεύεται στο ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης του δελτίου ταυτότητας

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Πόκερ στον 34ο Παράλληλο
Οι έρευνες νοτίως της Κρήτης και οι παίκτες στο ενεργειακό παιχνίδι – Μαζί με το Βήμα της Κυριακής ο πρώτος τόμος του Λεξικού Κυρίων Ονομάτων, το περιοδικό Vita, η εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μαθητική εφημερίδα του Ρεθύμνου και όπως κάθε Κυριακή, ΒΗΜΑGAZINO