Ένα “χάρτινο” ιστορικό ρεκόρ καταγράφηκε στη χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη μετοχή της Attica Bank να είναι στο επίκεντρο, όπου και θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες μέχρι και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ.
Βέβαια, στο Χρηματιστήριο Αθηνών το σύστημα «έγραψε» κεφαλαιοποίηση της Attica Bank στα 32,3 δισ. ευρώ για την μη συστημική τράπεζα, πιο πολλά και από τα 22,4 δισ. που έχουν μαζί οι τέσσερις συστημικές και πιο πάνω από την Deutsche Bank με αξία στα 32 δισ. ευρώ…
Fiera Capital: Η Attica Bank είναι έτοιμη να γίνει κορυφαίος παίκτης στον ελληνικό τραπεζικό τομέα
Το reverse split της μετοχής της Attica Bank
Αφορμή στάθηκε φυσικά η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Attica Bank μετά το reverse split με αναλογία 100:1, με τη νέα τιμή να αρχίζει στα 0,5240 ευρώ, από τα 2,11 ευρώ που έκλεισε στις 15 Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης προ του reverse split. Από το πρώτο λεπτό όμως οι συναλλαγές έδειχναν μεγάλες στρεβλώσεις, τόσο στις εντολές που δίδονταν, όσο και στην απεικόνισή της στα συστήματα.
Οι πλέον 530 χιλ. μετοχές της τράπεζας έφερναν την αποτίμηση στις 277,7 χιλ. ευρώ. Ενδεικτικό της στρέβλωσης ήταν το γεγονός ότι πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης γίνονταν συναλλαγές έως και τα 3 ευρώ, αν και λίγες ομολογουμένως. Με μόλις 262 τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια, η μετοχή έδειχνε +478% και την κεφαλαιοποίηση σχεδόν 1,6 δισ. ευρώ.
Με 162 πράξεις και 1.485 τεμάχια, έγινε ένα ιστορικό ρεκόρ που όμοιο του ούτε είχε δει η Λ. Αθηνών (και η Σοφοκλέους παλαιότερα) ούτε αναμένεται να επαναληφθεί. Όσο… χάρτινο και αν ήταν.
Η ώρα της υπερβολής…
Οι τεράστιες και ιστορικές διακυμάνσεις εντάθηκαν επί της ουσίας μετά τις 11 το πρωί, όταν η μετοχή βρέθηκε με επίσης λίγα τεμάχια στα 20 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση να δείχνει 32,3 δισ., όταν και επήλθε η αναστολή στις 12:09 το μεσημέρι.
Η αναστολή, όπως ήταν φυσικό, ήρθε για την προστασία του επενδυτικού κοινού, καθώς δεν χωρά καμία αμφισβήτηση το ότι υπήρξαν αγοραπωλησίες για μία τράπεζα σε υπερβολική αποτίμηση. Δηλαδή τα 20 ευρώ αποτιμούσαν την Attica Bank ως να ήταν η… Barclays. Προφανώς κάτι τέτοιο είναι ένα σενάριο… φαντασίας, με τις αρχές να επεμβαίνουν προκειμένου η στρέβλωση να εξομαλυνθεί.
Η αναστολή διήρκησε μέχρι τις 16:00, όταν και επανήλθε η διαπραγμάτευση, συνεχίζοντας το ρόλερ κόστερ, με τη μετοχή εν τέλει να κλείνει στα 7,02 ευρώ. Κάτι που φυσικά απέδειξε ότι οι λανθασμένοι χειρισμοί από ορισμένους κωδικούς συνεχίζονταν.
Έτσι, το κλείσιμο και πάλι δεν σήμανε ομαλοποίηση μιας προβληματικής απεικόνισης, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να κλείνει στα 3,7 δισ., δηλαδή πιο πάνω από εκείνη της Alpha Bank.
Ουσιαστικά με 162 πράξεις και 1.485 τεμάχια, έγινε ένα ιστορικό ρεκόρ που όμοιο του ούτε είχε δει η Λ. Αθηνών (και η Σοφοκλέους παλαιότερα) ούτε αναμένεται να επαναληφθεί. Όσο… χάρτινο και αν ήταν.
Η δύσκολη εξίσωση
Όπως σχολίασαν πάντως χρηματιστηριακές πηγές στον ΟΤ, η εξίσωση της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank ήταν και είναι δύσκολη, με τη συμμετοχή σε αυτήν να καθιστά απαραίτητη τη συνεννόηση με πιστοποιημένους επαγγελματίες της αγοράς.
Τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως και οι πληροφορίες του ΟΤ, δεν συγκλίνουν σε κινήσεις χειραγώγησης της αγοράς. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ζητήσει στοιχεία για τις εντολές που δόθηκαν.
Άλλωστε, τόσο ο όγκος όσο και η ελεύθερη διαπραγμάτευση δεν υποδεικνύουν κάτι μεμπτό, πέραν της αδυναμίας κατανόησης ορισμένων πτυχών της αύξησης. Κάτι που φάνηκε και στις συναλλαγές του δικαιώματος, το οποίο έκλεισε αμετάβλητο στα 225 ευρώ, με όγκο 606 τεμάχια.
Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση, ο έλεγχος του μη συστημικού πιστωτικού ιδρύματος θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα, με τη Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, να καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχός με τουλάχιστον 50%,
Το δεκαήμερο της Attica Bank
Αν και η πρώτη ημέρα της διαδικασίας της αύξησης κεφαλαίου δεν πήγε τόσο καλά για την εικόνα της τράπεζας και της αγοράς εν γένει, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που έχουν εκφραστεί θετικά για την προσπάθεια της Attica Bank να επανέλθει στην κανονικότητα.
Η διαδικασία άλλωστε θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στη διοίκησή της να εφαρμόσει το επιχειρησιακό της πλάνο, που κεντρικό στόχο έχει τον πενταπλασιασμό της κερδοφορίας της έως και το 2027. Μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση, ο έλεγχος του μη συστημικού πιστωτικού ιδρύματος θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα, με τη Thrivest, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου, να καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχός με τουλάχιστον 50%, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υποχωρήσει από το 68,4% στο 34,7%.
Μένει να φανεί εάν τρίτα επενδυτικά σχήματα, σε συνεννόηση με την Thrivest, θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, αποκτώντας ποσοστό στη νέα τράπεζα.
Από την άλλη, ΤΜΕΔΕ και e-ΕΦΚΑ θα ασκήσουν μερικώς τα δικαιώματά τους, με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο να μειωθεί σε 1,63% και 1,59% αντίστοιχα, από 3,78% και 7,13% σήμερα.
Latest News
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση
ΟΠΑΠ: Εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο 9μηνο - Έφτασαν στα 352 εκατ. ευρώ
Αύξηση 14,4% στα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ, φτάνοντας τα 352 εκατ. ευρώ - Τι έδωσαν πρακτορεία και online στοίχημα