Σταθεροποίηση των τάσεων για το τρίτο τρίμηνο του 2024 εντόπισε η UBS, κατά την ενημέρωση από την Τράπεζα Πειραιώς ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων την 1η Νοεμβρίου.

Τράπεζα Πειραιώς: Δάνεια και επενδύσεις με «πράσινο» πρόσημο – Ο Μεγάλου για τις επόμενες κινήσεις

Όπως αναφέρει η UBS, η Πειραιώς επισήμανε ότι η αύξηση των δανείων παρέμεινε σταθερή το τρίτο τρίμηνο, λαμβάνοντας υπόψη τους εποχικά υποτονικούς καλοκαιρινούς μήνες Ιουλίου και Αυγούστου. Ως εκ τούτου, η παραγωγή επιτοκιακών εσόδων (NII) παρέμεινε ισχυρή, χωρίς να επηρεαστεί ακόμη από χαμηλότερα επιτόκια (Εκτίμηση UBS για τα NII το τρίτο τρίμηνο στα 518 εκατ. έναντι των 528 εκατ. του δεύτερου τριμήνου).

Η Τράπεζα Πειραιώς και η ποιότητα του ενεργητικού

Η ποιότητα του ενεργητικού παρέμεινε ευνοϊκή με το κόστος κινδύνου να είναι ακόμη χαμηλότερο από τις κατευθυντήριες γραμμές του 2024, αν και θα μπορούσε να υπάρξει κάλυψη στο τέταρτο τρίμηνο, ανάλογα με την περαιτέρω διαχείριση των παλαιών NPEs. Τα έσοδα F&C ήταν εξαιρετικά το 2ο τρίμηνο, αλλά ο ρυθμός εκτέλεσης για το έτος θα εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η Πειραιώς μείωσε τις παραδοχές των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 3% για το 2024 (από 3,25%) και στο 2% για το 2025 (από 2,75%)

Λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλότερα επιτόκια, η κερδοφορία θα κινηθεί ελαφρώς χαμηλότερα. Η Πειραιώς μείωσε τις παραδοχές των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 3% για το 2024 (από 3,25%) και στο 2% για το 2025 (από 2,75%), τώρα σε συμφωνία με την ομάδα της UBS, η οποία επίσης πρόσφατα αναθεώρησε το τελικό επιτόκιο στο 2% έως τον Σεπτέμβριο του 2025 από 2,25% προηγουμένως.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την προβολή τιμών και κάνοντας άλλες μικρές αλλαγές, η UBS καταλήγει να κρατήσει αμετάβλητη την εκτίμηση των EPS για το 2024, αλλά θα είναι 4% χαμηλότερα για το 2025 και 2% χαμηλότερα για το 2026.

Η απόσβεση των DTC

Η υψηλότερη τροχιά αύξησης των προμηθειών από ό,τι αναμενόταν αρχικά κατά τη δημιουργία του επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς και οι τάσεις χαμηλότερου κόστους κινδύνου, υποδεικνύουν επίσης πιθανή ανοδική καθοδήγηση για το 2026 του EPS κατά 80 μ.β., προτού εξεταστεί ο αντίκτυπος από τις προοπτικές χαμηλότερων επιτοκίων.

Περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την πιθανή επιτάχυνση της απόσβεσης των DTC θα μπορούσε να είναι καταλύτης, κατά την UBS, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει μια πρωτοβουλία του κλάδου για την εξέταση πιθανής επιτάχυνσης της απόσβεσης DTC, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για υψηλότερες διανομές με την πάροδο του χρόνου.

Η Πειραιώς ανέφερε ότι θα παράσχει λεπτομέρειες για τον μηχανισμό επιτάχυνσης της απόσβεσης DTC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις